Jurnalism
Scrierea textuluiScrierea textului Calitatea unei tiparituri depinde in mare masura de modul in care este scris textul. Alinierea si spatierea corecta a textului reprezinta un prim pas in atingerea unui bun nivel vizual al proiectului. Principalele obiective in acest sens sunt reprezentate de spatierea dupa punct, spatierea la paragraf nou, utilizarea corecta a tabulatorilor, tiparirea corecta a caracterelor uzuale si a celor speciale. 1 Spatierea dupa punct Scrierea textului de la tastatura unui computer implica utilizarea celor 31 de caractere ale alfabetului roman (26 pentru cel englez), cifrele de la 0 la 9, caracterele speciale, diversele simboluri, dar si spatiile libere. Acestea din urma sunt de mare importanta, contribuind la aspectul general al textului tiparit.
Introducerea la terminarea unei fraze a doua spatii
creaza aparenta unui gol. Dupa punct, este suficient (dar si necesar) un singur
spatiu liber. in Romania un complex arheologic care, prin insemnatatea lui, a trezit in lumea intreaga un interes deosebit. Este vorba de ruinele Monumentului Triumfal Tropaeum Traiani, aflat in comuna Adamclisi, situata in Dobrogea. La inceputul secolului al XX-lea a fost descoperit in Romania un complex arheologic care, prin insemnatatea lui, a trezit in lumea intreaga un interes deosebit. Este vorba de ruinele Monumentului Triumfal Tropaeum Traiani, aflat in comuna Adamclisi, situata in Dobrogea. Fig. 1 Spatiul liber separa, de regula, doua cuvinte. Nu se lasa spatiu liber inainte de semnele de punctuatie (punct, virgula, doua puncte etc.), ci dupa acestea. Dupa punct se lasa un singur spatiu liber; introducerea a doua spatii libere deterioreaza aspectul general al compozitiei (fig.1). Spatierea la paragrafSepararea paragrafelor printr-un rand liber este, de asemenea, o eroare intalnita deseori in textele scrise. Pe langa risipa de spatiu pe care o provoaca, acest rand liber poate crea confuzie de partea cititorului. De aceea, la inceperea unui paragraf nou, tasta “RETURN” trebuie apasata o singura data (fig2).
Este incorecta introducerea
unui rand liber pentru separarea paragrafelor. Varianta
corecta pentru separarea paragrafelor (alineat
nou). Ctitorie a lui Petru I Musat, manastirea Neamt participa la multe evenimente din istori tarii, devenind „albumul istoric al unui neam”, dupa cum spunea Gala Galaction. Intr-o „natura bogata in incantari, in marginea codrilor vechi, la poalele muntilor” (Mihail Sadoveanu) se ridica cea mai veche manastire a Moldovei – manastirea Neamt. Ctitorie a lui Petru I Musat, manastirea Neamt participa la multe evenimente din istori tarii, devenind „albumul istoric al unui neam”, dupa cum spunea Gala Galaction. Fig. 2 3 Utilizarea tabulatorilor Tabulatorii sunt marcatori cu pozitie prestabilita, care permit saltul succesiv al cursorului pe aceste pozitii prin apasarea tastei „Tab”. Tabulatorii se utilizeaza pentru pozitionarea textului pe coloane, asemanator asezarii in tabele (fig3). De obicei, procesoarele de text contin o serie de valori prestabilite (implicite) pentru tabulatori. In majoritatea cazurilor, pozitiile prestabilite nu coincid cu dorintele sau cu necesitatile utilizatorilor. Din acest motiv, fiecare designer are posibilitatea de a stabili pozitia si numarul acestor opritori, dupa dorinta.
Westminster Abbey Iulie 2.500.000¶
Tower of London August 2.332.400¶ Canterbury Cathedral Iunie 2.250.000¶ York Minster August 2.250.500¶ Roman Bath at Bath Septembrie 890.000¶ Fig. 3 Westminster Abbey Iulie 2.500.000 Tower of London August 2.332.400 Canterbury Cathedral Iunie 2.250.000 York Minster August 2.250.500 Roman Bath at Bath Septembrie 890.000
Cresterea
inaltimii textului determina dereglarea intabularii Fig. 4 Aranjarea tabulatorilor trebuie facuta astfel incat alinierea elementelor sa se realizeze printr-o singura apasare a tastei “Tab” (fig.3). Se recomanda ca tabulatorii sa fie repozitionati atunci cand se opereaza modificari ale tipului de caractere, inaltimii sau a lungimii randului (fig.4). Westminster Abbey Iulie 2.500.000 Tower of London August 2.332.400 Canterbury Cathedral Iunie 2.250.000 York Minster August 2.250.500 Roman Bath at Bath Septembrie 890.000 Fig. 5 Distanta intre tabulatori trebuie corelata cu elementul de lungime maxima care trebuie intabulat (fig.5), altfel cu siguranta vor aparea neconcordante la alinierea textului intabelat. Posibilitatea stabilirii pozitiei opritorilor lasa designerului o mai larga libertate in alegerea si reglarea inaltimii caracterelor. In plus, procesoarele de text creaza o serie de facilitati, intre care posibilitatea alinierii la dreapta este utila pentru numerotarea ecuatiilor sau la intabularea numerelor cu ordine de marime diferita (fig.6).
Westminster Abbey Iulie 2.500.000 Tower of London August 2.332.400 Canterbury Cathedral Iunie 2.250.000 York Minster August 2.250.500 Roman Bath at Bath Septembrie 890.000 Fig. 6 4 Corectitudinea scrierii Scrierea corecta a literelor este o cerinta de la sine inteleasa. Exista cazuri (putine) in care poate aparea confuzie, doua caractere diferite devenind asemanatoare, sau chiar identice, pentru anumite tipuri de caractere. Cazul cu incidenta cea mai mare este cel al literelor “i” mare confundata cu “L” mic (fig.7).
La fonturile fara
piciorus (Arial, Helvetica etc.), litera mica L si majuscula
I sunt extrem de asemanatoare si se pot confunda usor. La fonturile cu piciorus, L mic
se aseamana cu cifra 1. Aceeasi observatie este
valabila pentru cifra zero si litera O. l I l 1 O Fig. 7 Din acest motiv, se recomanda ca textul sa fie verificat cu atentie dupa ce a fost tiparit, iar eventualele surse de confuzie sa fie eliminate. Doua elemente care se confunda cu usurinta, eroarea aparand chiar si la persoanele cu experienta, sunt liniuta de separare (liniuta lunga ) si liniuta de unire/cratima (liniuta scurta - ). Linia lunga indica o pauza in vorbire; se mai poate utiliza in loc de doua puncte. Linia scurta se foloseste pentru despartirea in silabe, iar in alte cazuri indica o legatura intre doua cuvinte sau parti ale unui grup de doua cuvinte (fig.8). Acesta este sfarsitul — mai departe nu se poate. Septembrie - Octombrie Fig. 8 Semnele de citat se utilizeaza pentru a indica vorbele unei persoane sau un citat din alt text. In tipografie, stilurile variaza de la tara la tara si, in mod conventional, semnul de citat poate fi dublu sau simplu (fig.9,a). Tastatura furnizeaza, de regula, un singur tip de semne de citat. Pentru inserarea altui model se utilizeaza combinatii de taste, sau se cauta in galeria cu simboluri. Exista procesoare de text care se adapteaza inlocuind automat tipul corect de simbol. ” ‘ ’ . . (a) (b) Fig. 9 Punctele de suspensie indica lipsa unei parti din text, sau faptul ca mai urmeaza ceva. Cele trei puncte de suspensie reprezinta un caracter unic, spre deosebire de trei puncte obisnuite (fig.9,b). In text, punctele de suspensie sunt precedate si urmate de un spatiu liber. Bara oblica (slash) se utilizeaza pentru separarea cuvintelor alternativa (fig.10,a). Un alt tip de bara oblica (solidus) separa elementele unei cifre fractionare; este putin mai inclinata decat precedenta (fig.10,b). si/sau ⅛ (a) (b) Fig. 10 Caracterele speciale sunt acele caractere care nu se pot tipari direct, adica nu figureaza direct pe tastatura.. Exemple de caractere speciale, pentru limba romana, sunt literele cu diverse accente, care se tiparesc utilizandu-se combinatii de taste (fig.11). In cazul in care combinatia nu este cunoscuta, se apeleaza meniul “Help”. a i s t a 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 Fig. 11 Ligaturile sunt caractere unice utilizate in locul unor perechi de caractere. Motivul inlocuirii caracterelor printr-o ligatura este obtinerea unor contururi mai bine definite. Exemple de perechi de caractere inlocuite de regula prin ligaturi sunt prezentate in figura 12.
Caracterele
tiparite separat (normal, de la tastatura) Caracterele
tiparite impreuna (ligaturi) Fig. 12 Este bine de stiut ca . Paragrafele suplimentare introduse accidental pot fi inlaturate prin facilitatea „Find and Replace” din meniul „Edit”, oferita de procesorul de text. Se poate verifica daca cele trei puncte reprezinta un singur caracter, sau trei, incercand amplasarea cursorului intre puncte.
|