Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi

Turism


Qdidactic » bani & cariera » afaceri » turism
Basel



Basel


Basel


              Este al doilea mare oras din Elvetia ca numar al populatiei, asezat pe un cot al Rinului, aproape de locul unde se intalnesc frontierele elvetiana, franceza si germana si unde in anul 44 i. H.       

s-a fondat colonia romana Augusta Rica. Inca din anul 55 i. H. trupele romane au inceput aici constructia bazei militare pe granita dintre Imperiul Roman si triburile germanice. Numerosi turisti sunt atrasi anual de celebrul carnaval din Basel, care isi are originea in Evul Mediu catolic: grupuri de participanti mascati si costumati strabat strazile cu felinare in maini, in sunetul fluierelor si tobelor, intr-o mare desfasurare de culori.

              Pentru amatorii de arta din toata lumea, Art Basel este o manifestare de prestigiu care dureaza o saptamana in fiecare an, la mijlocul lunii iunie. Galerii de arta de renume din toata lumea trimit lucrari prin care sunt reprezentate cele mai mari nume de la Picasso, Miro, Klee pana la generatia contemporana. Cu acest prilej, aici se aduna pictori, proprietari de galerii, directori de muzee, colectionari particulari si alti iubitori de arta, la ceea ce initiatii numesc “adunarea anuala de familie a lumii artei”.



              O plimbare pe Oberer Rheinweg – strada care merge in lungul Rinului, si pe podul Weststeinbrucke ofera o priveliste de neuitat asupra vechilor cartiere ale orasului.


Catedrala - Munster

              A fost ridicata in secolul al XII-lea, in stil romanic, pe locul unei mai vechi constructii. Dupa devastatorul cutremur din 1356, a fost refacuta in stil gotic. Catedrala domina orasul cu zidurile ei din gresie rosie, tiglele multicolore si cele doua turnuri gotice din care se pot admira imprejurimile. O latura da spre terasa Pfalz, numele vechiului palat Episcopal, cu vedere spre Rin, spre oras, spre muntii Padurea Neagra si Vosgi.

              La capatul navei laterale sudice, se pastreaza un relief romanic din secolul al XI-lea. O lespede monumentala perpetueaza amintirea filosofului Erasmus din Rotterdam, mort la Basel in 1536. Cripta romanica, pastrata in forma originala, contine frumoase picturi murale.

              In jurul pietei Catedralei, membrii Adunarii Canonicilor si-au ridicat propriile lor resedinte, tot in stil gotic. Marele spatiu deschis era folosit pentru procesiuni, festivitati, concursuri si parade fastuoase, cu prilejul vizitelor regale sau imperiale. In anul 1529, orasul Basel a fost convertit la Protestantism in intregime; episcopul si ceilalti canonici au parasit orasul, iar resedintele lor abandonate au fost cumparate de negustorii bogati, care le-au schimbat stilul in baroc tarziu sau neoclasic. Munsterplatz a devenit un cartier residential, iar mai tarziu centrul administrativ al orasului.


              Astazi, in aceasta frumoasa piata au loc principalele evenimente ale orasului. Ea serveste ca spatiu deschis pentru intruniri.       


Primaria – Rathaus

              Construita intre 1504-1514 in stil gotic tarziu, a fost marita si restaurata in 1898-1902. Fatada ornata cu fresce este flancata de un turn cu clopote. In curtea interioara se inalta statuia lui Muniatus Plancus, fondatorul orasului. Se poate vizita sala Consiliului de stat, decorata cu lambriuri. In fata arcadelor primariei, aproape de casa Tonneliers (1578) se afla MarktplatzI – o piata animata in fiecare dimineata cand este in functiune.

              Alte strazi vechi ce merita sa fie vizitate: Spalenberg – o straduta in panta pe care tot feluri de buticuri ofera antichitati si produse artizanale; Gemsberg – ulicioara care duce intr-o piata inconjurata de case din secolele XIII-XIV; Heuberg – unde pot fi admirate case medievale deosebite.


Muzeul de arta – Kunstmuseum

              Contine o foarte vasta colectie de obiecte de arta. Expunerea lor este reinnoita cu regularitate, intrucat este imposibil sa fie expuse toate odata. Pe langa marii maestrii germani si elvetieni ai secolelor XV si XVI , muzeul detine o bogata colectie de picture moderne, de la impresionism pana in zilele noastre. Secolul al XX-lea este reprezentat de Picasso, Chagall, Rousseau, Dali, etc.


Piata de peste – Fischmarkt

              Este partea cea mai galagioasa a cartierului comercial. Este decorata cu Fantana Pietei de Peste, cu coloana gotica dominate de statuia Fecioarei Maria si alti doi sfinti (originalul, dateaza din 1930, este expus la Museul de Istorie).


Gradina zoologica – Zoologischer Garten

              Fondata in 1874, ocupa 13 ha, are peste 5600 de animale din toata lumea si reputatia specializarii in reproducerea si cresterea speciilor amenintate cu disparitia.

              Kinderzoo – sectia speciala pentru copii este locul unde acestia se pot apropria de animalele tinere sau nou nascute si pot calari pe ponei sau elefanti. Gradina zoologica mai contine si un vivarium cu pesti marini si de apa dulce, reptile si amfibieni.


In imprejurimi, AUGUSTA RAURICA

              La 11 km est de Basel se afla fosta colonie romanica fondata in anii 44-43 i.H. Este cel mai mare muzeu arheologic in aer liber din Elvetia, cu cel mai bine conservat teatru antic, ce avea 8000 de locuri si in care se tin si astazi concerte, si cu un forum unde aveau loc targurile si ceremoniile oficiale. Se mai pot vizita Casa Romana, reconstituirea unei locuinte tipice, si muzeul Roman unde se gaseste tezaurul de argintarie descoperit in 1962, care se compune din 68 de piese din argint.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright