Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate stiintaSa fii al doilea inseamna sa fii primul care pierde - Ayrton Senna





Aeronautica Comunicatii Drept Informatica Nutritie Sociologie
Tehnica mecanica


Nutritie


Qdidactic » stiinta & tehnica » nutritie
Determinarea azotitilor



Determinarea azotitilor


DETERMINAREA AZOTITILOR


Principiul metodei


-se bazeaza pe compararea intensitatii culorii compusului azotic, format in urma reactiei dintre reactivul Griess si azotitii din extractul apos al probei, cu o scara etalon de solutii de azotit de sodiu, obtinuta in aceleasi conditii.


Aparatura: stativ, eprubete, pipete, sticle pentru reactivi, pahar Berzelius, bagheta.


Reactivi necesari

-reactiv Griess -amestec in parti egale din solutie acetica de alfa naftil amina si solutie acetica de acid sulfanilic, obtinut inainte de efectuarea determinarii, care trebuie sa fie incolor.

    -solutie etalon de azotit de sodiu - se cantaresc exact 0,1 g azotit de sodiu si se trec cantitativ cu 100 cm3 apa distilata calda intr-un balon cotat de 200 cm3. Dupa dizolvarea completa se aduce la semn cu apa calda si se omogenizeaza prin agitare. Se iau cu pipeta 10 cm3, se adauga intr-un balon cotat de 1000 cm3, se aduce la semn cu apa si se agita. 1 cm3 solutie contine 0,001 mg azotit de sodiu.


Mod de lucru:


Se iau 12 eprubete curate, incolore si uniform calibrate care se numeroteaza de la 1 la 12. In fiecare eprubeta se introduce un volum de solutie etalon, in cm3 egal cu nr. de ordine al eprubetei. Se adauga in fiecare eprubeta cate 1 cm3 reactiv Griess si se completeaza cu apa distilata pana la 13 cm3.



Scara etalon se prepara in ziua determinarii.

Din proba pregatita pentru analiza se trec se trec cantitativ 10 g intr-un pahar de laborator, cu 100 cm3 apa distilata, se lasa la temperatura camerei 30 min. in care timp se omogenizeaza de cateva ori continutul cu o bagheta de sticla. Se filtreaza prin hartie de filtru, obtinandu-se astfel extractul de carne.

Intr-o eprubeta curata se introduc 1 cm3 filtrat, se adauga 1 cm3 reactiv Griess si 11 cm3 apa distilata. Se omogenizeaza continutul eprubetei si dupa 20 de min se compara culoarea obtinuta cu scara etalon.


Interpretarea rezultatului:


Continutul de azotit de sodiu din proba de analizat exprimat in mg/100g produs este dat de nr. de ordine al eprubetei cu aceiasi culoare din scara etalon.

Pentru exprimarea continutului de azotiti in mg/kg, rezultatul de mai sus se inmulteste cu 10.





Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright