Word
Bara FormattingBara Formatting
Este bara cu instrumente de formatare. - Style (stil) – afiseaza o lista de stiluri. Atunci cand creati documente, s-ar putea sa decideti ca numele tuturor produselor trebuie scrise cu aldine si italice, sau ca paragrafele unei liste trebuie sa aiba o anumita spatiere si o indentare fata de marginea dreapta. Puteti economisi mult timp folosind stiluri pentru a aplica rapid o colectie de parametrii de formatare a caracterelor sau paragrafelor. Prin aplicarea stilurilor, puteti asigura o formatare rapida si consecventa intregului text din document. Atunci cand veti modifica un stil, veti economisi timp, deoarece intregul text formatat cu stilul respectiv este reformatat automat. Mai mult, la final, daca ati utilizat aceste stiluri pentru numele de capitole, subcapitole, etc., puteti realiza tabela de continut (cuprinsul), din meniul Insert, comanda Index and Tables eticheta Tables of Contents . Font (corpul literei) – desemneaza aspectul caracterelor textului (litere si cifre) Size (marime) – de aici se poate modifica inaltimea caracterelor Bold (ingrosat) – clic aici pentru a obtine caractere aldine, adica caractere mai ingrosate Italic (inclinat) – clic aici pentru caractere italice, adica inclinate Underline (subliniat) – clic aici pentru a sublinia caracterele pe masura ce sunt tastate Align Left (aliniere la stanga) – clic aici pentru a alinia textul la stanga foii acest text este aliniat in stanga foii Center (centrare) – clic aici pentru a centra textul pe foaie (pentru titluri) acest text este centrat pe foaie Align right (aliniere la dreapta) – clic aici pentru a alinia textul la dreapta foii acest text este aliniat la dreapta foii Justify – clic aici pentru a alinia textul si la stanga si la dreapta pe foaie; acest tip de aliniere se foloseste in reviste sau in scierile oficiale (citatii, adeverinte, procese verbale, etc) acest text este aliniat si la stanga si la dreapta foii; observati distanta dintre cuvinte, care e diferita de la un rand la altul Numbering (numarare) – in momentul in care faceti clic pe acest buton se porneste numerotarea obiectelor, adica apare cifra langa care scrieti primul element din lista si apoi Enter langa care scrieti urmatorul element etc. Pentru a stopa numerotarea este sufucient sa apasati de doua ori consecutiv pe tasta Enter, sau puteti sa faceti clic pe Sun situatii in care se doreste urmatoarea numerotare: creioane caiete mari dictando stilouri penare Trecerea pe randul urmator, fara a numerota si totusi fara a iesi din numerotare, se poate face apasand simultan tastele Shift si Enter. Modificarea modului de numerotare se poate face din meniul Format de la comanda Bullets and Numbering eticheta Numbered. Iata ferastra de comanda:
Ne mai ofera 7 moduri de numerotare. In cazul in care dorim altceva, facem clic pe butonul , care nu este activ daca sunteti pozitionati pe obtiunea None; faceti clic pe oricare alta obtiune.
Bullets (gloante) – marcheaza cu simboluri elementele dintr-o insiruire primavara vara toamna iarna Pentru a stopa afisarea simbolurilor este sufucient sa apasati de doua ori consecutiv pe tasta Enter, sau puteti sa faceti clic pe. Si aici se poate trece de la un element la altul fara a afisa simbolul apasand simultan tastele Shift si Enter. Modificarea simbolurilor se poate face din meniul Format cu comanda Bullets and Numberig, eticheta Bulleted:
Ne ofera alte 7 modele de simboluri. Putem cere mai mult cu clic pe butonul , care nu este activ daca sunteti pozitionati pe obtiunea None; faceti clic pe oricare alta obtiune. Iata ce urmeaza:
Clic aici pentru a formata simbolul ales Clic aici pentru a cauta alte simboluri Decrease Indent (scade indentarea) – deplaseaza, spre stanga, paragraful in care e pozitionat cursorul de inserare, fara a-i modifica aliniatul. Increase Indent (creste indentarea) - deplaseaza, spre dreapta, paragraful in care e pozitionat cursorul de inserare, fara a-i modifica aliniatul. Outside Border (chenar exterior) - aplica un chenar pe textul selectat ChenarePentru a lucra cu chenare putem folosi bara Tables and Borders, sau putem merge in meniul Format la comanda Borders and Shading, eticheta Borders. 1.Cu bara:
Aplicarea unui chenar: selectez textul pentru care doresc chenarul Line Style (forma liniei) – de aici aleg forma liniei pentru chenar Line Weight (grosimea liniei) – de aici aleg grosimea liniei pentru chenar Border Color (culoarea chenarului) – de aici modific culoarea liniei pentru chenar Outside Border (chenar exterior) - aplica un chenar pe textul selectat Shading Color (culoarea din interior) – coloreaza interior chenar, pentru textul selectat Eliminarea unui chenar: pozitionez cursorul de inserare in interiorul chenarului pe care doresc sa-l elimin clic pe si apoi clic pe Eliminarea culorii dintr-un chenar: selectez textul care a ramas colorat clic pe de unde selectez optiunea None 2.Folosind comanda:
Highlight (marcare) – marcheaza textul cu o culoare pentru a-l scoate in evidenta Font Color (culoare font) – de aici se modifica culoarea textului selectat. Superscript – clic aici pentru a putea tasta exponentiala (x2, km2, dm3) Subscript – clic aici pentru a putea tasta indici (am, b12, Xn, H2O) Aceste ultime doua butoane nu sunt pe bara de formatare standard, ele pot fi adaugate de utilizator. Este timpul sa invatam sa adaugam sau sa stergem butoane de pe barele de unelte. Adaugarea unui buton pe o bara de unelteMergeti in meniul Tools la comanda Customize eticheta Commands:
In momentul in care am gasit comanda, nu-mi ramane decat sa agat si sa trag comanda respectiva eliberand butonul mouse-ului in momentul in care m-am pozitionat pe bara si in locul dorit. Stergerea unui buton de pe o bara de uneltePentru a sterge un buton de pe o bara de unelte, mergeti in meniul Tools comanda Customize. Din acest moment toate butoanele de pe barele de unelte pot fi mutate cu agat si trag, sau pot fi sterse cu agat si trag in afara barelor de unelte. Barele de unelte pot fi readuse la forma standard in felul urmator:
de aici selectati bara cu pricina si apoi faceti clic pe butonul
|