Drept
Norma juridica
o Definitie o Caractere o Clasificare o Structura o Aplicarea normei in spatiu si timp
o Definitie o Clasificare o Conditii de validitate ale actelor juridice (capacitatea de a contracta, consimtamantul, obiectul si cauza) o Efectele actelor juridice (forta obligatorie, irevocabilitatea principiului relativitatii actelor juridice)
o Definitie o Termen o Efecte
o Atribute si caractere o Forme (proprietate privata sau publica) o Modalitatile dreptului de proprietate
o Raspundere contractuala o Raspundere civila delictuala
o Definitie o Cine poate face plata o Cui poate fi facuta o plata valabila o Momentul platii o Dovada si locul platii
o Contractul de vanzare-cumparare o Notiune o Caractere juridice o Efectele contractului (obligatii vanzator si cumparator) NORMA JURIDICA Stat de drept : ceea ce ne reprezinta Dreptul reprezinta acel sistem al normelor de conduita elaborate sau recunoscute de catre stat care orienteaza comportamentul uman determinand indivizii sa se raporteze la valorile sociale si care dispune de instrumente de constrangere. DREPT
Public Privat - reglementeaza raporturile - reprezinta raportul dintre dintre guvernanti (autoritate privati. Se bazeaza pe ideea de publica) si guvernati (pers.fizice, egalitate juridica. pers.juridice) *Drept penal *Drept civil *Drept financiar *Drept comercial *Drept administrativ *Dreptul familiei *Drept constitutional Norma juridica reprezinta acea regula de conduita instituita de puterea publica sau recunoscuta de aceasta a carei respectare este forta de constrangere. este rezultatul unei activitati de elaborare beneficiaza de mijloace de constrangere Trasaturi :
norma juridica stabileste sau impune o anumita conduita care poate consta intr-o actiune sau o inactiune. Elaboreaza principii, defineste concepte sau explica termeni legali.
norma se aplica in mod unitar in toate situatiile care intra sub incidenta ei.
norma nu se adreseaza doar unei anumite persoane individualizata, insa acest caracter nu exclude ca norma juridica sa aiba in vedere doua categorii de subiecti : calificati si necalificati.
o norma nu isi epuizeaza efectele printr-un numar de aplicari, ea producand aceleasi efecte ori de cate ori se impune aplicarea ei.
dispozitia unei norme juridice este obligatorie pentru toate persoanele avute in vedere de catre legiuitor cu ocazia elaborarii acelei norme. Structura normei juridice : a) structura tehnico-juridica b) structura logico-juridica a) Structura logico-juridica : ipoteza dispozitia sanctiunea Ipoteza stabileste conditiile, imprejurarile sau faptele in prezenta carora se impune o anumita conduita si de asemenea daca este cazul categoria de subiecti vizati de norma juridica. Dispozitia prevede conduita subiectilor de drept ori de cate ori se regasesc in situatiile descrise in ipoteza tot aici se poate face referire in mod distinct la drepturile si obligatiile acestor subiecti. Formele dispozitiei : - dispozitie prohibitiva (inactiune) - dispozitie pernisiva - legiuitorul stabileste o anumita conduita lasandu-i subiectului de drept libertatea de a se conforma. Sanctiunea reprezinta consecinta nerespectarii dispozitiei. Formele sanctiunii : Ramura de drept in
care se regaseste sanctiunea : - civile - administrative - disciplinare
|