Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate stiintaSa fii al doilea inseamna sa fii primul care pierde - Ayrton Senna





Aeronautica Comunicatii Drept Informatica Nutritie Sociologie
Tehnica mecanica


Drept


Qdidactic » stiinta & tehnica » drept
Definitia patrimoniului



Definitia patrimoniului


Notiunea de patrimoniu nu are o definitie legala clara, precisa si completa. Un rudiment de definitie, totusi, poate fi sesizat in art.1718 C.civil in care, fara a fi utilizat termenul de patrimoniu, se prevede: 'Oricine este obligat personal este tinut de a indeplini indatoririle sale cu toate bunurile sale mobile si imobile, prezente si viitoare'. Expresiile 'indatoririle sale' si 'cu toate bunurile sale mobile si imobile, prezente si viitoare' se apreciaza ca evoca ideea de universalitate sau totalitate, care exista si se mentine indiferent de modificarile ce intervin in continutul sau.


Sarcina elaborarii unei definitii stiintifice a notiunii de patrimoniu a constituit un obiectiv important al doctrinei juridice. Definitiile formulate nu difera esential unele de altele[1], marea majoritate avand ca punct comun afirmatia ca in componenta patrimoniului intra numai drepturile si obligatiile patrimoniale iar nu bunurile care formeaza obiectul acestora .

Astfel patrimoniul, ca entitate juridica distincta, reprezinta totalitatea sau universalitatea drepturilor patrimoniale si obligatiilor patrimoniale care apartin unei persoane.

Analizand aceasta definitie, rezulta ca patrimoniul ca suma de valori patrimoniale este alcatuit dintr-o latura activa si alta pasiva. Activul patrimonial este format din valoarea tuturor drepturilor patrimoniale, iar pasivul patrimonial consta in valoarea tuturor obligatiilor patrimoniale ale unei persoane.


Activul si pasivul se gasesc intr-o stransa legatura, pentru motivul ca apartin uneia si aceleiasi persoane. Este motivul pentru care s-a afirmat ca patrimoniul poate fi considerat ca fiind un adevarat cont curent al unei persoane in care sunt evidentiate, pe de o parte, toate drepturile si, pe de alta parte, toate obligatiile apartinand unei persoane, a carui valoare este supusa unor fluctuatii succesive, prin nasterea de noi drepturi si obligatii, precum si prin modificarea si stingerea celor existente . Aceste schimbari valorice nu afecteaza existenta si identitatea universalitatii sau patrimoniului.






A se vedea: E. Lupan, I. Reghini, Drept civil. Drepturile reale, Universitatea 'Babes‑Bolyai', Cluj-Napoca, 1977, p.1; Tr. Ionascu, S. Bradeanu, Drepturile reale principale in Republica Socialista Romania, Edit. Academiei, Bucuresti, 1978, p.13; M.N. Costin, Marile Institutii Ale Dreptului civil roman, vol.I, Edit. Dacia, Cluj-Napoca, 1982, p.62; C. Statescu, C. Birsan, op.cit., p.5; L. Pop, op.cit., p.3; I. Lula, Drept civil. Drepturile reale, Edit. Orizonturi Universitare, Timisoara, 1999, p.3-4.

A se vedea pentru dezvoltari, V.Stoica, op.cit. p. 51-52, lit. D. In sens contrar, Tr. Ionascu, S.Bradeanu, op.cit. p.13. Intr-o opinie moderna, (M.Fabre-Magnan, "Propriété, patrimoine et lien social" in Revue trimestrielle de droit civil nr.3/1997, p.606 -607) se arata ca patrimoniul este compus din bunurile corporale si incorporale care formeaza (direct sau indirect) obiectul drepturilor si din obiectele potentiale ce se vor concretiza prin realizarea viitoare a drepturilor reale si personale. Conform acestei opinii, proprietatea sfarseste prin a se identifica cu personalitatea, comunicandu-i acesteia toate atributele sale. Pentru observatii a se vedea Fr. Zenati, op.cit. p. 675.

A se vedea C. Statescu, C. Birsan, op.cit., p.5;



Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright