Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate stiintaSa fii al doilea inseamna sa fii primul care pierde - Ayrton Senna





Aeronautica Comunicatii Drept Informatica Nutritie Sociologie
Tehnica mecanica


Drept


Qdidactic » stiinta & tehnica » drept
Actul constitutiv



Actul constitutiv


Actul constitutiv


Actul constitutiv reprezinta actul de nastere al unei organizatii internationale ca fiind un act multilateral. Acest instrument juridic, indiferent de denumirea pe care o poarta ( "Pact" pentru Societatea Natiunilor, "Carta" pentru O.N.U., "Constitutie" pentru O.I.M., "Statut" pentru A.I.E.A., "Act constitutiv" pentru F.A.O. etc.), reprezinta actul constitutiv al organizatiei. In general este un tratat in forma solemna, dar o organizatie poate lua nastere, cum este cazul Acordului General pentru Tarife si Comert (G.A.T.T.) si in baza unui acord in forma simplificata.

Actul constitutiv cuprinde dispozitii privind scopul organizatiei, structura si competenta acesteia, conditiile primirii de noi membrii, dispozitii privind intrarea sa in vigoare, etc. Ea are o dubla natura, fiind pe de o parte, un acord conventional multilateral, iar, pe de alta parte, un act constitutiv al organizatiei, in baza caruia aceasta isi desfasoara activitatea. Aceasta dubla natura, imprima actelor constitutive ale organizatiilor internationale, ca tratate multilaterale, anumite particularitatii fata de tratate, in general, legate de elaborarea, revizuirea, interpretarea sau incetarea lor.

Elaborarea actelor constitutive ale organizatiilor internationale se realizeaza, de regula, in cadrul unor conferinte internationale, care pot fi convocate de un singur stat, un grup de state sau o alta organizatie existenta.6

Atunci cand o noua organizatie urmeaza sa inlocuiasca una veche, fiind vorba de schimbarea personalitatii juridice a unei organizatii anterioare, se aplica procedura de revizuire prevazuta in tratatul anterior.

Interpretarea actelor constitutive consacra adesea primatul acestora fata de alte tratate, incheiate de statele membre sau de catre organizatie. Se urmareste prin aceasta, de a se ingradi sau interzice statelor membre de a revizui indirect actul constitutiv al unei organizatii.

Rezervele la tratatele multilaterale constitutive par inacceptabile, intrucat se considera ca ele ar putea afecta obiectul si scopul tratatului: principiul aplicabil este acela al integritatii tratatului. Totusi, rezervele pot fi admise in doua situatii:

in conditiile in care sunt prevazute chiar de catre respectivul tratat constitutiv;

daca au fost aprobate de un organ al organizatiei.



"Cand un tratat este un act constitutiv al unei organizatii internationale si nu dispune altfel, o rezerva impune aprobarea organului competent al acestei organizatii" (Art.20, alin.3 al Conventiei de la Viena din 1980 privind tratatele dintre state si organizatii internationale sau intre organizatii internationale).

Revizuirea tratatelor multilaterale, acte constitutive ale organizatiilor internationale, poate apare ca necesara in perioada de valabilitate a acestora, ca urmare a schimbarii imprejurarilor si a mediului international, in comparatie cu situatia existenta in perioada incheierii tratatului respectiv. Adesea, modificarile sunt opozabile si statelor care nu au acceptat amendamentele in cauza. Daca intr-o perioada rezonabila de timp un stat din aceasta categorie nu s-a retras din organizatie si nici nu a aprobat formal modificarile propuse, se considera ca le-a acceptat tacit.

In privinta incetarii valabilitatii actelor constitutive, retinem ca marea majoritate a acestora nu sunt supuse unei limitari de timp. Din acest punct de vedere, organizatiile tind spre permanentizare. Aceasta le deosebeste de conferintele internationale care sunt reunite pentru perioade scurte de timp.

In general, dizolvarea unei organizatii internationale are loc atunci cand scopurile pentru care a fost infiintata au fost atinse, sau cand o alta organizatie ii preia functiile. De regula, actele constitutive nu prevad decat in rare cazuri posibilitatea dizolvarii unei organizatii, fondatorii acesteia evitand la infiintare circumscrierea conditiilor cand poate avea loc dizolvarea sau inlocuirea. Cand una din cele doua alternative are totusi loc, bunurile vechii organizatii sunt transferate celei noi sau impartite intre statele membre, conform cotei de contributie la bugetul organizatiei. In cazul in care unele state nu devin membre ale noii organizatii, acestea sunt despagubite.8





G. Ftzmaurice, V. Annuaire - op. cit. pag 135;

H.D.W.Bowet - op. cit. pag. 44;

Prevazut in Actul Final al Congresului de la Viena (1815) si create orin Conventia de la Mainz



Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright