Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate sanatateSanatatea depinde de echilibrul dintre alimentatie si activitatea fizica - Hipocrate





Medicina Medicina veterinara Muzica Psihologie Retete Sport


Psihologie


Qdidactic » sanatate & sport » psihologie
Fundamente psihologice



Fundamente psihologice


FUNDAMENTE PSIHOLOGICE


Dezvoltarea umana la varsta scolara mica poate fi descrisa ca o trecere pritr-o perioada de extindere catre o remaniere si acceptare a competentelor dobandite. Dintr-o perspectiva piagetiana, s-ar putea spune ca la aceste varste copiii au atins stadiul operatiilor concrete. Dezvoltarea cognitiva este caracterizata in aceasta perioada de capacitatea de a analiza doua aspecte ale unei problemesimultan. Dezvoltarea depaseste stadiul in care domina gandirea egocentrica si trece la cel in care se formeaza acea deprindere mentala de a asuma si alte puncte de vedere si perspective. In cadrul interactiunilor sociale, copiii de aceste varste incep sa se gandeasca si la faptul ca ei nu sunt doar vorbitori ci si ascultatori. Atunci cand vor faca experimente legate de lumea fizica, cum ar fi cele legate de modalitati de conservare, ei nu vor lua in considerare doar schimbarile vizibile ci si pe cele compensatorii. Astfel se poate afirma ca gandirea copiilor la aceasta nu mai este influentata doar de perceptiile senzoriale si ca exista o logica mult mai sistematica ce influenteaza procesul gandirii. Capacitatea de a coordona doua perspective formeaza baza gandirii atat in domeniul social cat si in cel cognitive. Piaget il vede pe copilul pana la zece ani mult mai stabil, realist si organizat in comparatie cu cel care nu a atins inca aceasta varsta.



Pentru Piaget aceasta schimbare nu este rezultatul represiunii unor emotii si dorinte periculoase ci este mai degraba un rezultat al faptului ca din punct de vedere intelectual copilul a intrat in etapa operatiilor concrete. Acum el poate deosebi realul de imaginar, poate vedea diferitele aspecte ale problemelor si poate lucra logic si systematic asupra sarcinilor pe care le are. Deci, din punct de vedere intelectual el este intr-o stare de echilibru cu lumea inconjuratoare si acest lucru contribuie la stabilitatea si linistea sa generala.

Tot la aceasta varsta Vygotsky a observat dezvoltarea a ceea ce el a numit limbajul interior. Aceasta inseamna, dupa teoria lui Vygotsky referitoare la invatare ca elevii utilizeaza limbajul interior ca pe un instrument de gandire. Discursul egocentric timpuriu specific primelor etape se interiorizeaza si functioneaza ca un mijloc de autoreglare. Aceasta este o perioada de calm si stabilitate. In ceea ce priveste instinctele si pornirile, copilul incepe sa se concentreze asupra lor percepandu-le ca parti ale unei ordini sociale mai mari aflate dincolo de familia lor.

Psihologul social Erik Erikson crede ca aceasta perioada este infloritoare in ceea ce priveste dezvoltarea psihologica. Copiii stapanesc deja deprinderi cognitive si sociale importante. Pentru copil viata reprezinta o criza intre straduintele sale de a face ceva si inferioritate. Acum, copilul avanseaza in societate pentru a invata deprinderi si intrumente apartinand unei culture mai vaste. Copiii vor merge la scoala si vor invata citirea, scrierea,  matematica si studiile culturale. Ei invata sa faca ceva plin de sens, si isi dezvolta calitati ale ego-ului cum ar fi atentia sporita si pastrarea rabdarii.


Copiii invata sa se joace si sa munceasca alaturi de ceilalti. Pericolul acestei perioade este o frica excesiva de a nu fi respins sau considerat inferior. Multi dintre noi isi amintesc probabil cat de mult ne-a durut cand am gresit ceva in clasa sau la joaca. Uneori, copiilor le este foarte greu la aceste varste pentru ca ei nu au reusit sa rezolve anumite conflicte cand erau mici. Alteori, atitudinile scolii sau comunitatii pot impiedica dezvoltarea acestui simt al datoriei si straduintei de a face ceva si deseori scoala nu reuseste sa descopere si sa incurajeze calitatile si talentele speciale ale unui copil. Trecerea cu success peste aceasta etapa duce la intarirea caracterului si la ceea ce Erikson numeste competenta, exercitiul liber al inteligentei si demonstrarea unor calitati deosebite in rezolvarea sarcinilor, neantinate de sentimente de inferioritate excessive.

Pentru Erikson si pentru freudieni, fanteziile si temerile copilului sunt temporaringreunate in timpul perioadei de latenta care se manifesta intre varsta de sapte si noua ani. Interesul copilului se extinde astfel dincolo de ceea ce Erikson numeste etapa straduintelor. Copilul incearca acum sa stapaneasca deprinderile si instrumentele realistice ale culturii. In general, aceasta este o perioada relative calma, in care copilul pare destul de stapan pe sine.

Pentru Piaget, Erikson si Freud, copilul se afla intr-un stadiu de dezvoltare ce depaseste problemele legate de concentrare si straduinte. Relevanta acestor teorii pentru cadrele didactice este semnificativa atunci cand ele sunt puse in practica. Cand invatatorii incearca sa inteleaga comportamentul elevilor in contextul stadiilor de dezvoltare, ei incep sa-i aprecieze mai mult pe elevi ca persoane a caror dezvoltare tine de un tipar general uman. Invatatoarele folosesc aceste teorii ca puncte de referinta spre a intelege comportamentul specific copiilor si deciziile acestora.



Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright