Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate sanatateSanatatea depinde de echilibrul dintre alimentatie si activitatea fizica - Hipocrate





Medicina Medicina veterinara Muzica Psihologie Retete Sport


Psihologie


Qdidactic » sanatate & sport » psihologie
Deficienta mintala



Deficienta mintala


DEFICIENTA MINTALA


In ce priveste deficienta mintala vorbim despre un fenomen ce afecteaza toate palierele personalitatii. Deficienta mintala nu se rezuma la o anume inabilitate cognitiva, ci afecteaza intr-o masura mai mare sau mai mica si celelalte procese psihice. Acest fenomen are ca prim efect instalarea unui cerc vicios in dezvoltarea copilului, motiv pentru care efectul este acela de agravare a deficientei mintale si nicidecum de reducere a acesteia odata cu varsta.

Deficienta mintala inseamna in primul rand o deficienta a operatiilor gandirii. Insa, s-au constatat si deficiente ale activitatii perceptive. Consecinta este agravarea starii de deficienta mintala prin faptul ca informatia perceputa eronat sau partial prin cele doua sisteme de semnalizare (senzorial, verbal) se cristalizeaza in reprezentari de slaba calitate, fragmentate, rigide.

Deficientele de la nivelul reprezentarii se amplifica la activarea operatiilor gandirii, ceea ce conduce la reprezentari de gradul al doilea inca si mai afectate. Aceste reprezentari de gradul al doilea induc o maniera cognitiv-exploratorie de foarte slab nivel calitativ.

Etiologia deficientei mintale nu este precizata in majoritatea cazurilor, existand mai multi factori incriminati:

a)               factori genetici - dintre ei cele mai importante sunt anomaliile cromozomiale (trisomia 21, sindromul Turner, oligofrenia fenilpiruvica, oligofrenia cetonpiruvica, idiotia amaurotica sau boala Tay-Sachs);



b)               factori prenatali, perinatali, postnatali

a.     prenatali: factorii chimici (substantele ca azbestul, nicotina, alcoolul, medicamentele + tulburarile metabolice sau endocrine ale mamei); radiatiile (prin examinare medicala), factorii biologici (virusi care declanseaza infectii), factorii traumatici (traumatismele craniene), carente alimentare ale mamei;

b.     perinatali: factorii traumatici (aplicarea de forceps, hipoxie);

c.      postnatali: factorii traumatici (caderi ale copilului), factorii chimici (intoxicatii cu medicamente), factorii biologici (boli - febra), carente alimentare.

c)                factori afectivi - neglijarea afectiva a copilului in perioada imediat urmatoare nasterii poate conduce la instalarea in timp a unei stari de pseudodebilitate mintala.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright