Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate sanatateSanatatea depinde de echilibrul dintre alimentatie si activitatea fizica - Hipocrate





Medicina Medicina veterinara Muzica Psihologie Retete Sport


Medicina


Qdidactic » sanatate & sport » medicina
Stenoza aortica



Stenoza aortica


STENOZA AORTICA

Definitie stenoza aortica consta intr-o stramtare a orificiului aortic, care devine un obstacol in trecerea sangelui din ventriculul stang in aorta, in timpul sistolei.
in majoritatea cazurilor, stenoza aortica este de natura reumatismala, mult mai rar aterosclerotica sau congenitala. Stenoza aortica este o leziune destul de frec­venta, asociata adesea cu o insuficienta aortica. Leziunea consta in ingrosarea valvulelor aortice, care formeaza un inel rigid. Uneori, apare si o calcifiere a valvulelor.
Orificiul stenozat impune ventriculului stang un efort important, care il face sa se hipertrofieze. Simplome: timp indelungat boala ramane subiectiv asimptomatica. Cand stenq za este foarte stransa, debitul cardiac scade si apar - la efort sau numai la schirrj barea pozitiei - episoade de ischemie cerebrala, cu ameteli, sincope, convulsii sa* moarte subita. Aceste tulburari, ca si manifestarile de angina pectorala, destul di frecvente, apar chiar inainte de instalarea insuficientei cardiace.                          I
La palparea inimii se constata freamat sistolic la baza, la auscultatie un suflu1 sistolic intens si aspru la orificiul aortic, iradiind spre vasele gatului. Pulsul este slab, mic si lent, iar tensiunea arteriala coborata.
Examenul radiologie arata marirea ventriculului stang si, uneori, calcificari.
Evolutia este timp indelungat buna. Cand apare insuficienta cardiaca, evolutia este ireversibila si de obicei fatala, in scurt timp. Edemul pulmonar acut este adesea un semn de insuficienta ventriculara stanga. Sincopele, angina pectorala, posibilitatea mortii subite, endocardita lenta si tulburarile de ritm intuneca prognosticul.
Tratamentul este similar celorlalte cardiopatii vasculare (vezi ,J5tenoza mitra­la'), indeosebi profilactic.
in perioada asimptomatica Tratamentul consta in evitarea eforturilor fizice mari, profilaxia infectiilor streptococice (dupa caz), prevenirea endocarditei bacteriene. Cand apar manifestarile clinice se recomanda nitroglicerina in caz de angor, digitala, diuretice si regim hiposodat cand apare insuficienta cardiaca. in caz de tulburari de ritm se administreaza antiaritmice.
Tratamentul chirurgical este indicat la bolnavii cu insuficienta ventriculara stanga, angor, sincope. Interventia chirurgicala este indicata la bolnavii care nu au depasit 50 de ani si consta fie in comisurotomie cu largirea orificiului aortic, fie in rezectia valvulei aortice si inlocuirea ei cu o proteza Starr-Edwards






Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright