Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate sanatateSanatatea depinde de echilibrul dintre alimentatie si activitatea fizica - Hipocrate





Medicina Medicina veterinara Muzica Psihologie Retete Sport


Medicina


Qdidactic » sanatate & sport » medicina
Intoxicatii medicamentoase



Intoxicatii medicamentoase


Intoxicatii medicamentoase


Acest capitol pune in discutie toxicozele ce rezulta din provocate de utilizarea gresita a medicamentelor prescrise la animale mari si cele de renta. Medicamentele prescrise pentru oameni sunt rar intalnite ca o problema in medicina veterinara.


A. Toxicozele sau reactiile adverse. Expunerea neintentionata la un medicament la o specie care nu este prescrisa acesteia este considerata mai mult o toxicoza decat o reactie adversa la acel medicament.


B.Prevenirea toxicozelor sau reactiile adverse la medicamentele prescrise este in general o responsabilitate a producatorului, farmacologului si a medicului veterinar clinician care foloseste, prescrie si elibereaza agentii terapeutici. Cunoasterea problemelor potentiale si interventia prompta sunt de o imensa importanta in administrarea medicamentalor cu potential toxic.



  • Medicii veterinari care prescriu si elibereaza medicamente sau concentrate au responsabilitatea de a-si informa clientii asupra efectelor adverse care pot avea loc atunci cand acestea sunt utilizate in mod necorespunzator. Acestia ar trebui sa ceara de la producator sau vazator informatii detaliate asupra sigurantei medicamentelor noi sau diferite.
  • Producatorul sau compania care detine licenta sa fie accesibili ( sa aiba un numar de urgenta) pentru a raspunde la intrebarile despre toxicozele sau reactiilor adverse determinate de folosirea produselor lor.
  • Centrele de control al toxicozelor prezinta baze de date computerizate extinse asupra substantelor active si posibilele cazuri de toxicoze provocate de medicamente. Multe din aceste centre accepta solicitarile de urgente ale medicilor veterinary

C. Expunere. Accesul la medicamente prescrise este limitat datorita distributiei controlate, instructiuni specifice pentru farmacist sau medic, recipiente cu capace speciale.Ingerarea accidentala a unei cantitati mari de tablete, siropuri,elixire este des intalnita.

  • Animalele de companie au acces la medicamente atunci cand recipientele sunt lasate deschise. In mod ocazional animalele pot roade recipientele avand astfel acces la continutul lor.
  • Proprietarii pot fi atentionati sa evite utilizarea medicamente scoase din uz.

Medicamentele care provoaca in mod obisnuit toxicoze atunci cand expunerea este excesiva sunt prezentate sumar in Tabelul 23-1.


Tabelul 23-1.

Forma terapeutica

Forme de prezentare

Toxicitate acuta

Manifestari clinice

Masuri terapeutice

Levotiroxina

Tablete(25µg,300µg)



Nervozitate,hipertermie,aritmie cardiaca,intoleranta la caldura,diaree,nivele serice ridicate de T3 siT4:in dozari moderate,debutul simptomatologiei poate fi intarziat cu cateva zile.

Decontaminare orala in expunerea acuta;terapie simptomatica in febra,hipoglicemie si deshidratare;glycoside cardiace sau antiadrenergice(e.g.,propranolol)pentru controlul tahicardiei si aritmiei.

Medicatie antiemetica

diphenhydramina


Tablete(25mg,50mg)


Efectele supradozarii variaza de la simptome de  depresie la excitare,la simptome anticolinergice(e.g.,dilatarea pupilelor,xerostomie,hipomotilitate gastrointestinala)hipotensiune.

Decontaminare orala in expunerea acuta,vasopresoare ptr.hipotensiune

Parasimpaticolitice

Atropina,glicopyrrolate,scopolamina


Tablete(0,025-2mg)


Dilatarea pupilelor,xerostomie,hipomotilitate gastrointestinala,tahicardie;atropine si scopolamine pot determina ataxie si dezorientare

Decontaminare orala,neostigmina pentru a contracara efectele anticolinergice,norepinefrina ptr.hipotensiunea severa,respiratie artificiala

Parasimpaticomimetice

Bethanechol chloride

Tablete(5mg,50mg)


Similare celor produse depesticidele inhibitoare de colinesteraza(e.g.,hipersalivatie,mioza,vomitare,diaree);actiunea sedative a bethanecholului poate masca stimularea nicotinica

Decontaminare orala,atropine pentru simptomele muscarinice

Sedative

Barbiturice




clopromazin

Tablete(50mg,100mg)




Tablete(10mg,20mg)



Decontaminare orala,oxygen sau ventilatie artificiala,hidratare pentru combatere socului

Decontaminare orala,stimulente(e.g.,cafeina sau amfetamina)pentru depresia severa








Tabelul 23-1 continuare

T3=triiodotironina;T4tiroxina





Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright