Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate sanatateSanatatea depinde de echilibrul dintre alimentatie si activitatea fizica - Hipocrate





Medicina Medicina veterinara Muzica Psihologie Retete Sport


Medicina


Qdidactic » sanatate & sport » medicina
Hepatita cronica



Hepatita cronica


HEPATITA CRONICA

Este o inflamatie cronica a ficatului cu caracter progresiv si fibrozant care sre o durata mai mare de 6 luni.

Criterii de diagnostic

cronologic se accepta ca medie intervalul de 6 luni dupa care leziunile ficatului sunt ireversibile si specifice , totusi trebuie acceptat criteriul cronologic de 6 luni pentru cronicizare pentru a nu expune precoce bolnavul la o punctie biopsie hepatica.

Criteriul anatomo-histologic: se utilizeaza pentru a confirma specificitatea leziunilor : medie, moderata, severa; cu fazele de afectare parenchimatos si mezenchimal, parenchimatos, mezenchimal intens, sechelar mezenchimal. Exista doua concepte care se interpatrund si anume exista o dubla afectare a ficatului una se realizeaza prin infiltratul inflamator autoimun mezenchimal care intretine cercul vicios prin lezarea parenchimatoasa.De obicei trecerea de la o faza la alta se realizeaza lent si treptat prin progresia leziunilor.

Criteriul clinico-biologic se bazeaza pe o serie de elemente nespecifice cum ar fi ficatul dur , modificarea testelor de inflamatie mezenchimala , a celor ce traduc citoliza .

Criteriul stadial evolutiv: trebuie precizat intotdeauna stadiul si sensul evolutiv al unei hepatite cronice , de aceea se fac teste si sunt comparate la anumite intervale de timp pentru a putea preciza evolutivitatea si activitatea.



Etiologie:

Factorii determinanti sunt:

infectiosi care pot fi la randul lor virali: virusul hepatitei B, C NONA, NON B, ENTEROVIRUSURI, CMV, bacterieni bruceloza, listerioza, leptospiroza, tuberculoza, sau micete toxoplasmoza, histoplasmoza, schistostomiaza, lambliaza.

metabolici deficitul de alfa 1 tripsina, boala Wilson, galactozemia, tirozinemia, mucoviscidoza

toxici cloroformul, tetraclorura de carbon, amanita phaloides, substante organo-fosforate ,

medicamentosi paracetamol, aspirina, anticomitiale

nutritionali cantitativi si calitativi

boli cronice intestinale sau biliare ulcerul gastro-duodenal,   RCUH, boala Crohn, obstructii, anomalii.

Factorii favorizanti sunt:

*genetici adica sunt susceptibili cei cu HLA A1,HLAA8, cei cu deficit de complement fractiunile C3 si C4

*factori sinergici cu boala acuta: alte infectii, abateri dietetice, efort fizic intens.



Forme de hepatita la copil

  • Hepatita cronica forma usoara sau persistenta
  • Hepatita cronica agresiva cu forma moderata sau forma severa .
  • Clasificarea hepatitei B la copil se face in functie de replicarea HBV, inflamatia hepatica, nivelul enzimelor.

Patogenie: virusurile hepatitice nu sunt direct citopatice , citoliza si eliminarea hepatocitelor infectate este sub controlul mecanismelor imunologice.Virusul are capacitateade a transforma structurile normale in structuri antigenice , ceea ce va antrena un raspuns imun din partea organismului ceea ce va duce la vindecare in unele cazuri, dar in alte cazuri are loc hiperproductia de anticorpi ceea ce va duce la hepatita fulminanta prin distructie masiva de hepatocite si necroza hepatica. Raspunsul de tip insuficient da hepatita cronica .Virusul hepatitic B modifica lipoproteinele membranare , intra in hepatocit si se exprima la sfarsitul perioadei de incubatie ca antigen si astfel hepatocitul va fi distrus prin interventia limfocitelor , virusul va fi eliberat si inactivat de catre anticorpi daca nu va infecta alte hepatocite. Exista mai multe tipuri anatomopatologice:

Forma persistenta :spatiile porte bine delimitate dar moderat largite de un infiltrat limfoplasmocitar si macrofagic strict in spatiul port, distrofie hepatocitara discreta, fibroza portala absenta sau discreta , pastrarea arhitecturii hepatice.

Forma activa: infiltrat inflamator cronic in spatiile porte si invadare a lobulilor hepatici, necroza perilobulara si hepatica parcelara, fibroza portala si arhitectura lobului este pastrata.

Forma severa cu dezorganizarea arhitecturii lobulului hepatic.

Tabloul clinic al hapatitei cronice active postvirale:

Debut: insidios, cu astenie fizica si intelectuala , insomnie, , fatigabilitate, la asta se poate asocia sindromul dispeptic cu greata , inapetenta, balonari postprandiale, intoleranta fata de alimente grase, dureri abdominale, hepatalgii.

Perioada de stare : semne generale: letargie, astenie marcata, somnolenta postprandiala, nervozitate, stari subfebrile; semne digestive:dureri abdominale recurente, hepatomegalie, hepatalgii de efort, splenomegalie discreta, sindrom dispeptic accentuat, meteorism, icter discret; semne generale : hipercorticism si hiperestrogenism, artralgii sau chiar artrite, semne cutanate cum ar fi eritem nodos, eritrozapalmara, lupus eritematos, urticarie, glomerulonefrite, albuminurii, hematurii izolate, pleurezii , infiltrate pulmonare.

Biologic:

sdr. hepatocitolitic cu cresterea transaminazelor, cresterea OCT(ornitilcarnitintransferazei) , cresterea gama glutamiltransferazei, cresterea Fe seric

sdr. hepatopriv cu scaderea albuminei, inversarea raportului albumine globuline, scaderea fibrinogenului, scaderea factorilor de legare a vitaminei K ducand la sangerari si testul Cooler POZITIV, DEOARECE PRIN ADMINISTRAREA DE fitomenadiona nu se normalizeaza timpul QUICK

sdr.mezenchimal cu crestera reactantilor de faza acuta , nu creste fibrinogenul , cresc gamma globulinele

sdr. excretobiliar cu cresterea bilirubinei totale, sunt forme in care capata caracter colestatic, creste colesterolul, lipidele, creste FA, creste 5 nucleotidazasi gamma glutamiltransferaza

cresc IG G, IG E, IG A scade, scade C3, C4

apar antinucleari si apare astfel diferentierea spre lupus, anticorpi anti muschineted, prezenta de celule lupice.

markeri virali infectia cronica cu virus B -Ag HBs

Ac anti HBc, MARKERI DE REPLICARE VIRALA  Ag HBc, Ag Hbe.

Tratament :

Profilaxia hepatitei acute: efectuarea corecta a tratamentului injectabil, limitarea transfuziei de sange, controlul donatorilor, vaccinarea anti hepatita B

Igieno-dietetic cu repaus fizic 14-16 ore pe zi , dieta cu alimente proaspete , fara alcool, condimente, grasimi

Medicamentos:

1)la cei fara markeri virali PREDNISON 2 MGKGZI , IMURAN 1-2 mgkgzi , trebuie avut grija la copii cu varicela pentru ca dau reactie severa , determinarea hemogramei periodic, terapie de atac 4-6 saptamani;   2)la cei cu markeri virali: nu se da prednison pentru ca stimuleaza replicarea virala, se face terapie cu antivirale dar nu in perioada de decompensare ( cand timpul Qiuck este scazut, citoliza sa nu depaseasca 120-150 U, precedat de punctie): interferon alfa 5-10000000Uide 3 ori pe saptamana 16-24 saptamani, in caz de recidiva se dau analogi nucleozidici de generatia II LAMIVUDINA 100 mgzi 1-2 ani in monoterapie sau asociatie cu interferon, la virusul C se administreaza doza de interferon ALFA 3000000 ui de 3 ori pe saptamana, mai putem administra RIBAVIRINA 10 mgkgcin 2 prize pe toata durata administrarii de interferon.






Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright