Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate sanatateSanatatea depinde de echilibrul dintre alimentatie si activitatea fizica - Hipocrate





Medicina Medicina veterinara Muzica Psihologie Retete Sport


Medicina


Qdidactic » sanatate & sport » medicina
Electroterapia



Electroterapia


ELECTROTERAPIA

Electroterapia inseamna folosirea curentului electric in scop terapeutic. Dupa forma de curent, electroterapia cuprinde: galvanoterapia (curentul continuu); faradoterapia (curentul alternativ); derivatii lor (curentii de joasa frecventa, de medie si inalta frecventa); fototerapia (energia luminoasa, radianta).


1. GALVANOTERAPIA

Numele ii vine de la descoperitorul curentului continu, Galvani. Acumulatorul furnizeaza curentul, iar aparatele numite pantostate sunt folosite in medicina. Pantostatele moderne folosesc lampile diode (cu 2 electrozi) si au inlocuit complet pe cele cu motor generator. Un asemenea pantostat produce curent continuu si alternativ, putand fi folosit si pentru o serie de examene endoscopice (gastroscopii, cistoscopii, rectoscopii etc.), precum si pentru electrocauterizari. Folosirea curentului galvanic in scop terapeutic, deci galvanizarea - se face dupa o anumita tehnica, dealtfel foarte usoara, asupra careia nu vom insista. Afara de galvanizarile locale, care pot fi transversale (adica folosind poli opusi - de exemplu pozitivul anterior pe coapsa, iar negativul posterior pe coapsa) sau longitudinale (adica de-a lungul segmentului - de exemplu, pol pozitiv lombar, iar negativ pe gamba sau planta) se mai pot face galvanizari si in apa, in niste vase speciale (celule), de unde si numele de bai galvanice bicelulare (de exemplu, maini) sau patruce-lulare (maini - picioare). Durata unei sedinte este de 15 - 20 de minute, in serii de 10 - 15 sedinte.

Actiuni si indicatii: curentul galvanic are urmatoarele proprietati fizice, chimice si biologice:

Fizice: curentul galvanic are un efect termic constant prin incalzirea tegumentelor.

Chimice: electroliza este efectul prin care ionii pozitivi (cationii) merg la catod, iar ionii negativi (anionii) merg la anod. Pe baza acestei proprietati se pot obtine disociatia electrolitica a unui medicament in solutie, medicament ce urmeaza a fi introdus in organism cu ajutorul curentului electric. De exemplu: iodul - solutia de iod va fi dusa la polul negativ (de exemplu IK). Iodul va fi respins si va strabate tegumentul; sau novocaina -solutia clorhidrat de novocaina care va disocia in clorhidrat (-) si novocaina (+). in cazul unui genunchi dureros: o vom aplica la polul +, va fi respinsa si va strabate tesuturile. in general, substanta cu ionul activ (I, S, novocaina, Mg, Ca etc.) se aplica la acelasi pol, identic cu sarcina sa electrica, pentru ca sa aiba loc fenomenul respingerii. Aceasta proprietate a curentului galvanic se cheama ionizare sau ionoforeza.



Biologice sau fiziologice: local se produc, dupa cele 15 - 20 de minute, de la aplicarea galvanizarii, o vasodilatatie si un eritem, care explica efectul termic al curentului; are un bun efect analgezic (la anod); electroforeza si electroendesmoza - prima este caracterizata prin dirijarea micelelor coloidale spre polii de sens contrar - anaforeza si cataforeza si a doua prin deplasarea particulelor de lichid spre catod; efectul electronic, anelectrotonu-sul, scade excitabilitatea nervilor la polul pozitiv si catelectrotonusul o crestere negativ; galvanonarcoza sau narcoza electrica, obtinute pe iepure (Leduc), ca si reactii auditive (sunete etc.), reactii vizuale (fosfene) sau labirintice (vertije, nistagmus etc.).

Indicatiile galvanizarilor sunt multiple si anume: in bolile locomotorii, arterite, artroze, spondiloze, sechele posttraumatice (contuzii, entorse etc.), dupa aparate gipsate; afectiuni cardio-vasculare - hipertensiune arteriala, hemiplegii (se fac ionizari transorbitare cu SC^Mg, GI2, Ca etc.), arterite periferice, sindrom Raynaud, acrocianoze, sechele pos-

tflebitice.


2. FARADOTERAPIA

inseamna folosirea curetnului alternativ (Faraday) de joasa frecventa, in scop terapeutic. Acest curent este caracterizat printr-un numar de 50 - 100 de perioade sau oscilatii pe secunda. Curentul alternativ se obtine de la retea, tot prin intermediul pastostatelor, care furnizeaza curentul galvanic. O bobina de inductie din aparat transforma curentul continuu in curent alternativ. Tehnica si modul de aplicare sunt aceleasi ca si la galvanizari. Se folosesc deci electrozi ficsi sau stabili, de regula plasati opus pe segmentul respectiv, unde se face faradizarea, sau un electrod mobil, 'in rulou', care se plimba pe tegument, celalalt fiind fix si plasat opus pe acelasi segment.

Actiune si indicatii: dat fiind intreruperea sa (alternanta), curentul faradic nu are o putere de penetratie mare, dar el actioneaza asupra placii neuromotorii din muschi, determinand contractia musculara. Este un bun excitant si tonizant al acestei musculaturi. De aici si indicatia majora a acestei terapii, si anume: paraliziile flasce, atrofiile sau hipo-trofiile musculare (sechele dupa paralizii, pareze, aparate gipsate, sechele posttraumatice etc.). Este contraindicata in paraliziile spastice.


3. DERIVATII LOR


3.1. CURENTII CU IMPULSURI

Din acest tip de curenti fac parte: curentul diadinamic, care are o larga utilizare si o mare eficienta. De aceea vom expune cateva consideratii in legatura cu acest tip de curenti.

Origine: curentii cu impulsuri provin din curentul continuu, ritmic, interupt prin diferite mecanisme, ajungand la impulsuri de 1 - 500/sec. si chiar mai mult. Dupa forma acestor impulsuri s-au obtinut diferite varietati de curenti, si anume: curenti rectangulari: (si ei diferiti); curenti triunghiulari; curenti trapezoidali; curenti sinusoidali. Dintre acestia din urma face parte curentul diadinamic (P. Bernard). El are o frecventa de 50 - 100 de impulsuri/sec; deci este un curent de impulsuri de joasa frecventa. Aparatele de diadi-namica sunt mici, pot fi si portative, asemanatoare pantostatelor. Dealtfel, si tehnica de aplicare are multe parti comune cu aceea a galvanizarilor. Aceste aparate produc mai multe forme de curent diadinamic, dintre care mentionam: monofazat fix; diafazat fix; scurta perioada; lunga perioada.

Actiune si indicatii: cea mai importanta actiune este ridicarea pragului de excitabilitate dureroasa, de unde si efectul sau puternic antalgic; de asemenea, provoaca si contractii musculare. Anelectrotonusul si catelectrotonusul sunt prezente, cu deosebirea ca efectul analgezic este la polul negativ. De asemenea are efect vasodilatator.

Indicatii: bolile algice ale aparatului locomotor, reumatismul articular si abarticular, traumatismele si sechelele lor; bolile neurologice - nevralgii, nevrite, boli vasculare; tulburari circulatorii periferice (Raynaud, acrocianoza etc.).


3.2. CURENTII DE MEDIE FRECVENTA

Am vorbit pana acum despre curentii de joasa frecventa (faradic, diadinamic), la care frecventa oscilatiilor sau a impulsurilor, a fost cuprinsa intre 50 si 100/sec. in cazul in care frecventa oscileaza intre 3 000 si 50 000 Hz/sec, acesti curenti alternativi se mai numesc si de medie frecventa. in aceasta situatie, limitele lor se afla intre curentii de joasa frecventa si cei de inalta frecventa (care au peste 100 000 de oscilatii/sec). Curentii de medie frecventa sunt produsi de aparatele (de marimea unor pantostate): Myodinafiux, Nemectron, Nemectrodin etc. care dau un curent cu frecventa intre 5 000 si 10 000 Hz. Curentul are tot un caracter sinusoidal, cu frecvente si pauze diferite, obtinandu-se diferite forme: amplitudine constanta; lunga perioada; scurta perioada; supramodulat.

Folosirea aparatului comporta o anumita tehnica, comparabila in mare cu aceea a utilizarii pantostatelor.

Actiuni si indicatii: efectul acestui curent este analgezic, excitomotor si trofic.


Indicatii: afectiuni reumatismale (artrite, artroze); afectiuni traumatice (redori, hidar-troze, entorse si toate sechelele postraumatice) afectiuni neuromusculare (nevralgii, nevrite, mialgii, hipotrofii, atrofii); afectiuni circulatorii periferice (arterite, sindrom, Raynaud), acrocianoze etc.); ale boli - atomii intestinale, diskinezii biliare, anexite etc.

Contraindicatii: se vor evita regiunea precordiala (insuficienta cardiaca, H.T.A. evoluata), in starile febrile, neoplazii etc.


3.3. CURENTII DE INALTA FRECVENTA

Sunt curenti alterantivi, cu o frecventa peste 100 000 de oscilatii/sec.

Sumare notiuni tehnice: curentul de inalta frecventa se obtine prin circuitul oscilant format din: condensator (capacitate electrica); bobina de inductie; scanteietor (intrerupator sau eclator). Cand cantitatea de electricitate inmagazinata de condensator depaseste rezistenta opusa de scanteietor, se produce scanteia electrica, cu descarcarea aparatului pana la 0. Grafic, aceasta scurgere de curent poate fi reprezentata printr-o serie de unde (*un tren de unde) cu amplitudini din ce in ce mai mici, pana se amortizeaza la 0. Acestea se numesc oscilatii amortizate. Dupa un tratament de asemenea unde amortizate de circa 15 - 20 de oscilatii, urmeaza o pauza care coincide cu incarcarea condensatorului (cu ajutorul bobinei de selfinductie). Asa se intampla la aparatele d'Arsonval si diatermic. Vom vedea ca la ultrascurte, unde eclatorii s-au inlocuit cu tiroida (lampa cu 3 electrozi), oscilatiile nu mai descresc pana la amortizare, ci se produc, in flux continu, sunt constante si de aceea se numesc unde intretinute. Frecventa lor este considerabila (milioane/sec.).


4. PROPRIETATI

Fizice: frecventa - au frecventa foarte mare (se exprima in KHz/zi - 1 kHz = 1 000 Hz) si o lungime de unda inversa cu frecventa. Aparatul transmite unde electromagnetice la distante foarte mari, de aceeasi frecventa cu a curentului care le-a generat. Fenomenul acesta sta la baza radiofoniei si a radioteleviziunii. Din aceasta cauza, un aparat de ultrascurte poate tulbura receptia aparatelor de radio si televiziune. Pentru a se evita acest lucru s-a hotarat(in 1947) ca aparatele de tratament sa fie fabricate numai pe anumite lungimi de unde (intre 7 si 22 m; microundele = 0,12 m).

Fiziologice: a) inexcitabilitatea neuro-musculara; frecventa mare a acestor curentii depaseste pragul de excitabilitate neuro-musculara, ei nu dau contractii;

b) endotermia, adica incalzirea profunda a tesuturilor;

c)  penetratia - actiunea penetranta este cu atat mai mare, cu cat frecventa este mai mica (strabat si planurile osoase);

d)  durata actiunii termice a curentilor de inalta frecventa este mai mare la curenii cu undele intretinute (se elimina pauzele de la undele amortizate, care favorizeaza racirea tesuturilor).


5. VARIETATI

Prezentam in tabelul XI, formele de curenti de inalta frecventa.

Tabelul XI

Forme de curenti de inalta frecventa



Frecventa (Hz)

Lungimea de



unda (m)

1. Curenti d'Arsonval



2. Curenti de diatermie



(unde medii)



3. Curenti de diatermie cu



unde scurte



4. Ultrascurte



5. Unde decimetrice

de la 300 000 000 in sus

sub 1


5.1. D'ARSONVALIZAREA


Este o forma de curent de inalta frecventa, cu lungime de unda mai mare si frecventa mai mica. Aparatele sunt mici, portative, folosite cel mai frecvent in cosmetica. Interesant este ca eclatorii sunt aici de sticla si au diferite forme: cilindrici 'in perie', rotunzi, dupa regiunea pe care se aplica. Descarcarea lor, in contact cu tegumentul, produce efluviatii violente, bolnavul avand senzatia de caldura sau intepaturi. Bineinteles ca acest efect nu este prea mare, dat fiind ca oscilatiile sunt amortizate (tesuturile au pauza pentru racire).

Actiune si indicatii: efect termic, vasodilatator, congestiv, nutritiv (trofic) si analgezic.

Indicatii: algii, mialgii, nevralgii, fibrozite etc.; pentru actiunea trofica, se floseste in cosmetica.


5.2. DIATERMIA

Aici inalta frecventa dobandeste alte caractere, printr-o lungime de unda mai mica si o frecventa mai mare (vezi tabloul V). Aparatele sunt mai mari, fixe, prevazute cu 2 - 4 eclatori, legati in serie (unde medi) sau 10-20 eclatori (unde scurte). Electrozii (placi de plumb de 0,5 mm grosime) se aplica direct pe tegument (la undele medii) sau sunt izolati in cauciuc si pasla fiind folositi in cazul undelor scurte. Actiune si indicatii: vezi 'Razele ultrascurte'.


5.3. RAZELE ULTRASCURTE (US)

Sunt curenti de inalta frecventa,' cu mici lungimi de unda si extrem de mare frecventa (vezi tabelul V). Aceasta s-a putut obtine prin inlocuirea eclatorilor cu trioda (lampa cu 3 electrozi) (placa = anod; filament = catod) si grila la mijloc. Pe langa acest circuit oscilant sau generator, care produce unde intretinute, mai exista si circuitul dat de bolnav (cu rezistenta sa) denumit si circuitul rezonator, pentru ca trebuie sa fie in acord, in rezonanta cu circuitul generator (aceeasi frecventa). Numai astfel tratamentul va fi eficient. Acest lucru se realizeaza foarte usor, manevrand butonul de acord (sau folosind becul de control, care se aprinde cand este apropiat de aparat). Dupa intensitatea folosita, dozam U.S. in: reci, oligoterme, medii, caldura placuta si calde.

Electrozii aparatului sunt de sticla sau de plumb, cauciucati si panzati.

Indicatii: avand in vedere efectele curentilor de inalta frecventa, US au multiple indicatii: afectiuni reumatismale (artrite cronice, artroze); afectiuni traumatice si sechele ale lor; afectiuni neuro-musculare (nevralgii cronice, nevrite, mialgii, fibrozite etc.); afectiuni O.R.L. (sinuzite, rinite cronice); afectiuni ginecologice (metronexite cronice); afectiuni pulmonare cronice (bronsite cronice, astm bronsic).

Actiunea de vasodilatatie profunda favorizeaza, prin stimularea fagocitozei, resorbtia proceselor inflamatorii cronice.


5.4. MICROUNDELE (radarul)

intelegem prin microunde folosirea terapeutica a curentilor de inalta frecventa cu lungimea de unda foarte mica (sub 1 m) de unde si numele de unde centimetrice. Se mai numesc si unde radar, cu o frecventa foarte mare (300 MHz - 300 GHz). Prin aceste caractere, undele radar se afla situate intre ultrascurte si infrarosii. in practica medicala aparatele radar produc unde cu o lungime de 12,5 cm (ca si in radiolocatie). Partea cea mai importanta a aparatului este magnetronul - un tub cu electroni cu catod, anod si vid. Manuirea aparatului este extrem de simpla, mai simpla chiar decat la ultrascurte. Nu este nevoie ca aparatul sa fie acordat. Emitatorul (comparabil cu electrodul) se fixeaza la 5 -10 cm distanta de tegument. Durata sedintei este de 15 - 30 de unde. Dozarea este ca si la undele ultrascurte: reci, oligoterme, medii si calde.

Proprietati: a) fizice: sunt optice si termice; datorita frecventei foarte mari, propagarea microundelor se face prin iradiere, ca si razele luminoase. Ca si acestea, au proprietati de: refractie, difractie, polarizare. Efectul termic este dat de penetratia si absorbtia undelor. Penetratia, in functie de tesut, poate fi de 3 si 7 cm;

b) fiziologice: aceste proprietati sunt explicate prin actiunea termica a microundelor asupra tesuturilor. Ele determina o buna vasodilatatie cu rol antiinfiamator si trofic.

Indicatiile si contraindicatiile sunt aceleasi ca la undele ultrascurte.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright