Medicina
BronsiectaziileBRONSIECTAZIILE Bronsiectaziile pot fi congenitale sau dobandite ca urmare a unor procese inflamatorii bronho-pulmonare sau pleurale. Dilatatiile bronsice favorizeaza procesele inflamatorii si fibroza consecutiva. Mucoviscidoza este considerata factorul etiologic cel mai frecvent al dilatatiilor bronsice. Dupa forma lor, dilatatiile bronsice se clasifica in: cilindrice, ampulare, moniliforme, sacciforme.
Radiologic: uneori nu se constata modificari, alteori se observa doar modificari datorate proceselor inflamatorii intretinute de bronsiectazii. Aceste aspecte imbraca forma unor cordoane opace divergente de la hil spre bazele pulmonare (bronsii pline cu secretii), imagini de cavitati chistice multiple sau cu nivel hidroaeric, mici zone de transparenta avand forma cifrei 8 sau in rozeta.
7.Diagnostic clinic: semnele apar imediat dupa muscatura si se caracterizeaza prin durere mare care stimuleaza eliberarea de acetilcolina si prin urmare se stimuleaza contractia maselor musculare mari. Se mai intalneste paralizie motorie ascendenta, spasm muscular, rigiditate musculara si salivatie. Moartea poate surveni datorita colapsului cardio-respirator. 8.Examenele de laborator si leziunile: nu sunt concludente. 9.Tratament: administrarea de miorelaxante (methocarbamol), este necesara admistrarea de atropina care reduce salivatia. Se instituie terapia socului cu corticosteroizi si lichide.Exista si un antivenin specific care reduce durerea dupa15 minute de la administrare si amelioreaza starea animalului. 10.Prognostic: este favorabil la caini si rezervat la pisici. B. Loxocele
Diagnosticul diferential: abcesul pulmonar, caverna
bronsiectatica, chistul hidatic supurat, pleurezia si
pahipleurita mediastinala, alte stari patologice ce se insotesc
de cavitati multiple.
|