Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate sanatateSanatatea depinde de echilibrul dintre alimentatie si activitatea fizica - Hipocrate





Medicina Medicina veterinara Muzica Psihologie Retete Sport


Medicina


Qdidactic » sanatate & sport » medicina
Arsuri chimice



Arsuri chimice


ARSURI CHIMICE


Arsuri chimice - produsele chimice determina leziuni la acelasi nivel insa caracteristica esentiala este aceea de autointretinere daca ablatia completa nu se realizeaza rapid. Substantele chimice susceptibile de a provoca arsuri au fost clasificate in functie de modul lor de actiune astfel:

a)     substante corozive = acizi si baze care actioneaza prin coagularea proteinelor cu inhibarea mitozelor. Bazele determina intre altele o actiune de saponificare a lipidelor are favorizeaza penetrarea lor, ele antreneaza arsuri mai grave decat acizii.

b)     Iritante corozive = actioneaza fie prin oxido-inhibitie (compusi anorganici cu arsenic, fosfor, sulf) fie prin oxidare (clor, brom, iod, permanganat de potasiu). In aceasta grupa se incadreaza si derivatii hidrocarbonati (compusi fenolici).



c)      Lacrimogenele = sunt impartite in doua grupe dupa cum contine o grupare halogenata (cloracetona, bromacetona) sau un grup nesaturat (acroleina, cloruri acide).

d)     Solventi = numeroase produse sau familii de produse a caror costicitate este foarte variabila, apartin acestei grupe: carburi de hidrogen simple alifiatice sau aromatice (toluen, benzen), carburi de hidrogen halogenate (derivati ai metanului, etanului, propanului, etilenului), alcoolii in solutii concentrate, aldehide si cetone.



CE TREBUIE FACUT

* Sa nu va tratati singura, daca va alaptati copilul.

* In caz de consult medical, nu uitati sa mentionati medicului ca va alaptati copilul.

* Evitati sa fiti in contact sau sa respirati:

- poluanti (hexaclorobenzen);

- insecticide;

- substante de curatat petele (tertracloroetilena etc.).

Vaporii acestor produse sunt toxici si pot ajunge in sangele vostru, ca apoi sa treaca in lapte.

* Evitati sa consumati excitante precum cafeaua, alcoolul, tutunul care trec in cantitate mare in lapte si pot sa provoace stari de agitatie la copil.

* Evitati aplicarea unor produse de uz extern si local pe san, in special pe fisuri ale mameloanelor (pomezi continand vitamina A sau bismut). Caci aceste numeroase preparate pentru aplicare locala (lotiune, pasta, crema) nu patrund niciodata in totalitate in piele. Pot sa fie inghitite de sugar prin actul suptului, intrucat pe san raman urme ale acestor produse.

* Daca medicul va prescrie un medicament, luati-l dupa ce copilul a supt. Asta il va feri pe copil sa ingereze

e)     Detergenti si dizolvanti = nu au decat o actiune iritanta, dar pot favoriza penetrarea transcutanata a altor substante (rezulta de obicei dermite ci nu arsuri).



Arsurile chimice determina leziuni ale pielii si partilor moi. Produsele neutralizante proprii fiecarui acid sau baza, trebuie cunoscute si folosite incat modul de actiune sa nu fie nociv. Lavajul abundant si prelungit ramane baza tratamentului. Arsurile chimice sunt leziuni de strapungere sau de scurgere.


Aspectul, profunzimea si evolutia arsurii sunt in functie de:

durata contactului

natura si concentratia produsului.

Acizii antreneaza leziuni albicioase cu escare uscate retroactive. Bazele tari lichefiaza tesuturile si dau nastere escarelor moi profunde si extinse.





Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright