Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate istorieIstoria? O redescoperire conventionala a diverselor cacialmale din trecut! - Octav Bibere





Arheologie Arta cultura Istorie Personalitati Stiinte politice


Istorie


Qdidactic » istorie & biografii » istorie
Statul Israel (1948-1991)



Statul Israel (1948-1991)


Singura democratie reala din Orientul Apropiat. Optiunea clara pro-ocidentala. 1948-1977: Partidul Muncii (socialist-laburist) la putere cu Ben Gurion, Levy-Eskhol si Golda Meir. Lentul drum al dreptei isrealiene, de la sionismul revizionist al lui Jabotinski, la partidul Likud al lui Menachem Begin, Itzak Shamir si Ariel Sharon. Votul askenazilor, majoritar socialist, votul sefarzilor, majoritar de dreapta sau religios. Cresterea demografica a sefarzilor favorizeaza partidele de dreapta si religioase (dupa victoria lui Begin din 1977, alternante la guvern sau "mari coalitii"), 1956: al doilea razboi arabo-isrealian (criza Canalului de Suez) contra Egiptului lui Gamal Abdel Nasser ce, cu sprijinul URSS, nationalizeaza Canalul franco-englez si interzice tranzitul navelor israeliene. Bravura militara a parasutistilor: Ariel Sharon (ministru al apararii sub Begin, prim ministru 2001-2006) si Ezer Weisman (viitor presedinte 1997-2002, nepotul primului presedinte). Al III-lea razboi - Razboiul de Sase Zile, iunie, 1967, victoria totala si ocuparea Sinaiului si a Gazei (de la Egipt), a Inaltimilor Golan (de la Siria), a Cisjordaniei (Iudeea si Samaria) si a Ierusalimului de Est (de la Iordania). Marele Israel. Insediamentele (dorite de dreapta, ne-incurajate de stinga). Paradox: doar ocupind noile Teritorii, Israelul isi vede recunoscut dreptul de a ramine intre vechile granite! Se termina lozinca OLP "Israelul in mare"! Miracolul militar israealian. Rolul legendarului ministru al apararii, Moshe Dayan. Terorismul palestinian: Uciderea atletilor israelieni de la Olimpiada din Munchen, 1972, de citre "Septembrie negru", deturnarea de la Entebbe (Uganda, 1976). Atacul miselesc de Yom Kippur (ziua cea mai sfinta din calendarul israelit, cind este interzisa orice actiune) - al IV-lea razboi arabo-israelian ("Razboiul Kippur"-ului, oct. 1973): pentru prima data, Israelul in pericol, lupte in interiorul granitelor sale. Lungul drum al pacii (Kissinger, negocierile de la Km 101, etc.). In cautarea reconcilierii cu Egiptul: presedintele Anwar el Sadat la Ierusalim, 1977, Acordurile tripartite (Egipt-Israel-USA) de la Camp David si pacea cu Egiptul (1979). Retrocedarea Sinaiului (60.000 km2 - Israelul - 21.000!). Egiptul stigmatizat in lumea araba. Principiul israelului: "teritorii in schimbul pacii".


Prima transformare a unei "linii de incetare a focului" in granita recunoscuta international. Anexarea Ierusalimului de Est (ca libertati, e benefica si pt. arabi: in restul teritoriilor e in vigoare legea iordaniana). Orasul e proclamat "capitala eterna si indivizibila" a Statului Israel (1980), desi ONU recunoaste doar Tel-Aviv-ul capitala. Putine ambasade accepta sa se mute de la Tel Aviv la Ierusalim. Diferenta dintre anexare si ocupatie. Asasinarea lui Sadat, erou al pacii, de catre extremistii arabi (1981). Mostenirea Sadat asumata de Mubarraq. Problema mini-perimetrului Taba, langa Eilat (1980-89) unde se construise un hotel, si intransigenta egipteana in aceasta chestiune (ce insa reabiliteaza Egiptul in lumea araba!). Problema sudului Libanului (dupa incursiunea Israelului din 1978, e pus sub controlul unei militii crestine pro-israeliene) si campania din Liban contra OLP in 1982 ("Pace pentru Galileea"). Masacrele efectuate de crestini contra taberelor palestiniene Shabra si Chatila pentru a razbuna asasinarea presedintelui ales al Libanului, Pierre Gemayel. Raportul Kahane, judecator la Curtea Suprema a Israelului, privitor la gradul de responsabilitate al Armatei. Sharon, seful aripei drepte a Likud, culpabilizat, se retrage 15 ani. "Intifada" palestiniana ("revolta pietrelor" - 1987-88). Incetarea finantarilor sovietice pentru OLP (Gorbaciov, oct. 1988).




Urmare: Consiliul National Palestinian (Alger, fev. 1989) accepta, "in principiu", recunoasterea Israelului. Moderarea OLP si declansarea negocierilor directe israelo-palestiniene (Shamir - Hanna Siniora), cu participare internationala - Madrid, 1991, Acordurile de la Oslo (1993) - retrocedarea Cisiordaniei si Gazei. Normalizarea relatiilor cu Iordania. Arafat revine in Teritorii. Autoritatea palestiniana. Valul de emigrare din Rusia, dupa prabusirea URSS: peste 1 milion de evrei rusi. Asasinarea premierului socialist Itzak Rabin, alt erou al pacii, de catre un extremist evreu (nov. 1995). A doua intifada (2000) determina revenirea, dupa 18 ani, a lui Sharon si a unui guvern de dreapta. Ulterior, Sharon se va modera si va crea partidul pro-pace Kadima (2005), scindind grav Likud, care ramine cu fostul premier Netanyahu, radicalizat. Dificila retragere graduala din Cisjordania si totala din Gaza (Sharon, 2005).


Miracolul civil israelian: in conditiile celui mai mare buget militar din lume, cel mai mare buget pentru invatamint (12 ani obligatoriu) si cultura pro-capite, cel mai mare consum de carti si de ziare raportat la nr. de locuitori, cel mai mare numar de medici pro-capite, medicina si agronomie de virf, inflorierea desertului (100 de km smulsi desertului in 80 de ani, peisaj de tip european!), ploi artificiale, nivel de trai tipic occidental, etc.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright