Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate istorieIstoria? O redescoperire conventionala a diverselor cacialmale din trecut! - Octav Bibere





Arheologie Arta cultura Istorie Personalitati Stiinte politice


Arta cultura


Qdidactic » istorie & biografii » arta cultura
Realismul



Realismul


Realismul



Din punctul de vedere al tematicii, realismul este un ready-made. El isi propune sa ia realitatea asa cum este, dar, la fel ca in cazul ready-made, latura simbolica si interpretativa se manifesta inconstient. Se ajunge astfel in cazul in care curentul poate fi de asemenea diferentiat de celelalte; din punct de vedere plastic, diferenta este facuta dupa tematica si dupa conceptia despre tematica a artistului. Modernismul (secolului al XX-lea) abunda de astfel de situatii. Realismul nu poate fi din principiu un curent fidel realitatii, caci realitatea este perceputa diferit de la subiect la subiect. Pentru un religios tematica realista nu este cea a realismului, ci cea a icoanelor bizantine, a spatiului mistic. La fel este si in cazul "realismului critic" care tinde sa devina satira. Aerul socialist care domina Franta secolului al XIX-lea, a facut ca tematica oamenilor simpli si oropsiti sa fie acuzatoare fata de clasele instarite exploatatoare, si sa fie un fel de avanpremiera pentru tematica erotica, cu tenta acuzatoare fata de mentalitatea burgheza in perioada din jurul anului 1900. Functia politica a acestei arte nu este de neglijat. Scoala de la Barbizon este un drum spre impresionism, iar realismul socialist de mai tarziu are ceva din megalomania futurista.



Exista asadar o dilema ce consta in baterea cap in cap a unor tendinte ce se vor a fi realiste, dar care au in comun simplul fapt ca subiectul, personajele, probabil ca sunt luate direct din realitate cu ambient cu tot. Apoi credinta ca realitatea empirica bruta si cotidiana poate fi tema pentru arta, chiar singura tema valabila, dupa cum s-a sustinut, nu poate fi impacata tocmai cu conceptia artei ca mestesug, a artei ca natura modelata, ca materialitate. O astfel de contradictie probabil ca a dus realismul la desuet si excesele academiste. Va mai trece ceva timp pana cand dadaismul va sparge tiparele artei, reunind dualismul realitate-metarealitate. Din acest punct de vedere dadaismul poate fi el insusi un realism, desi si acolo exista o anumita predilectie pentru subiect.

In orice caz, realismul este o etapa importanta catre devolumizarea picturii, catre defigurativizarea artelor vizuale in general, caci el a simtit rasuflarea curentelor anterioare si s-a impus in fata lor, criticandu-le. Se simtea mai degraba o nevoie de eliberare a artei de sub interesele claselor de sus si de sub ipocrizie. Academismul poate fi inteles ca un realism, al atelierelor. Personajele nu mai sunt plasate in spatii mirifice, eroice sau mitologice, ci in atelier, acolo unde au stat tot timpul, in poza. Impresionismul se va intoarce apoi in natura si se va opune doctoranzilor in tehnica realista ai academismului, si astfel drumul va fi continuat catre o arta abstracta. Realismul este un pas catre acest interes de a recunoaste suprafata ca bidimensionala si nu ca tridimensionala.


Insa, realismul, mai mult decat oricare alt curent, a putut degenera in simpla productie in serie, lipsita de aportul spiritual care poate surveni si din simpla revolta politica, desi tocmai impotriva acestui gen de spiritualitate excesiva existenta la neoclasicism si romantism el se opunea. Chiar unii romantici au avut un anumit plictis pentru tematica romantica orientandu-se catre una realista. Realismul contine in sine tot ceea ce va urma, atat academismul cat si impresionismul cu explozia sa, ceea ce il face un curent capital in istoria artei. El atesta importanta maselor, care devenea din ce in ce mai vizibila in istorie. Se poate vorbi si de o noua forma de arta politica, cu toate consecintele ce decurg de aici. Convertirea lui la academism este datorata nevoii lui, la fel de nesincere ca si in cazul celorlalte, de a se apropia de burghezul cumparator. De fapt, si pozitia ireconciliabila, de rupere de cumparator in favoarea cautarilor proprii, asa cum o vor face multi artisti, era o tema mult prea grea si prea tragica pentru acele timpuri. Insa si pentru romantism si pentru realism si pentru neoclasicism se simte acea scindare a spiritului artistului care trebuie sa se adapteze comenzii in defavoarea exprimarii libere sau a exprimarii spiritului mistic, de aceea acesti artisti au fost dati la o parte din atentia spiritului modern.

In realism se mai poate include si naturalismul. Pe de alta parte un realism cu o usoara tenta romantica (dar fara investitia emotionala tensionata tipic romantica), atractie fata de orientalism, pietre pretioase, plante exotice etc., dar, mai ales folosirea predilecta a hermeneuticii constituie simbolismul. Grupul prerafaelitilor poate fi si el inclus foarte bine aici. De asemenea hiperrealismul anilor 1980 nu este decat un realism al secolului al XX-lea care, cu ajutorul programului reactiv fata de arta din acea vreme s-a reimpus in primplan ( caci altfel realismul exista si va mai exista fara insa sa fie considerat curent important).




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright