Arta cultura
Arta sumero-akkadianaArta sumero-akkadianaArta Sumero-akkadiana s-a extins din cauza unor centre de cultura aflate in orasele Uruk, Akkad si Lagash. Arta s-a extins mai ales in domeniul religiei politeiste si puterii regale pentru a exprima gloria sa. Arhitectura era bazata in special in domeniul apararii, deoarece, sumero-akkadieni erau razboinici, cel mai des construit fiind tipul de palatul-fortareata care este aparat de ziduri inalte, groase, neavand deschideri, terase artificiale, si asezate foarte sus.
Regele Gudéa
Palatele erau construite pe plan dreptunghiular , acestea sunt cladiri complicate, cu camere, receptii, bucatarii, bai etc. . Camerele erau localizate pe langa curtea interioara acestea nevaind ferestre ci find acoperite cu tavane si bolti. Palatul-fortareata avea un templu si un zigurat. Templul cuprindea vestibulul si sanctuarul in care se afla statuia de cult. Ziguratul este un turn construit in 7 etaje, fiecare colorat diferit conform unor simbolouri mistice iar la ultimul etaj are o capela folosita pentru a oficia slujbele religioase sau pentru cercetarile astrologice. Atat palatelele, templele cat si ziguratul, se construiau din caramida si foarte putin din piatra si lemn. Acestea erau decorate cu caramida smaltuita si reliefuri. Sculptura pune in evidenta atat statuile ce infatisau regi si personalitati importante ale statului cat si relieful avand o tematica inspirata preponderent din lupte si razboaie. Prin prezentarea victoriilor obtinute impotriva dusmanilor relieful prezenta defapt gloria statului. Exemple pot fi: Statuile lui Gudéa, Stela regelui Naram Sim, Stindradul din Ur.
Arta asirianaArta asiriana se intalneste si infloreste in orase importante ca Assur si Ninive. Aceasta arta are influente sumero-akkadiene si babiloniene datorita extinderii teritoritoriilor ocupate de asirieni.
Relief din Ninive Arhitectura este reprezentata in mare parte de constructii impunatoare cum sunt palatele ridicate pe terase artificiale inalte. Palatele aveau porti de intrare inalte, scari monumentale, turnuri si creneluri. Turnurile erau decorate in relief avand scene cu animale reale sau fantastice. Palatele se intindeau pe suprafete foarte mari, iar intre zidurile acestora se gaseau curti interioare precum si camere de locuit si anexe asezate in grup. Nelipsitul si importantul zigurat era ridicat pe sapte etaje se afla in mijlocul palatul. In sculptura ca piese de rezistenta se evidentiaza statuile si relieful. Astfel intalnim statui importante, impunatoare de 3-4 metri inaltime infatisand regi sau figuri de animale fantastice cu trupul de animal si capete de om, cu aripi si 5 picioare. Relieful contribuie la ornamentarea peretiilor palatelor sub forma frizelor ce infatisau de obicei regi pe tron, siruri de prizonieri, scene de lupte sau vanatoare si zeitati inaripte ca exemple putem aminti: Statuia regelui Assurnasyrpal II sau Assurbanipal la vanatoare, Leoaica ranita, Leu argonizand.
|