Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate didacticaScoala trebuie adaptata la copii ... nu copiii la scoala





Biologie Botanica Chimie Didactica Fizica Geografie
Gradinita Literatura Matematica

Gramatica


Qdidactic » didactica & scoala » literatura » gramatica
Adjectivul



Adjectivul


ADJECTIVUL



1. Introduceti in tabelul de mai jos cate cinci adjective in fiecare coloana, conform cerintelor din capul de tabel:


invariabile

cu doua forme

cu trei forme



cu patru forme

gri

mare

rosu

bun























2. Analizati adjectivele din textul urmator dupa modelul dat:

Nu mi-i dor deloc, Ionele, de cainii tai negri, manca-le-ai coada! A-i plimba in oras fara botnita este un act de curaj necugetat, fiindca sperii oamenii maturi. Daca vii cu ei in parc, sperii copiii nevinovati, daca-i tii in lant, latra intruna, daca li-i foame urla continuu spre lumina argintie a lunii, iar tu de mult ai uitat ca traiesti intr-un oras civilizat.

MODEL: negri – adjectiv propriu-zis, variabil, cu patru forme flexionare, genul masculin, numarul plural, acuzativ, atribut adjectival






3. Introduceti, in urmatorul text, adjectivele secundar interesant bun iubitor integru aspru acordate cu termenul regent:

Aceiasi prieteni sustineau intruna aceeasi idee: ca-i totuna daca se fac excursii de o zi sau de doua zile in Delta Dunarii de vreme ce s-a innorat si pericolul de a se innamoli barcile pe unele ramificatii ale bratelor este mare. Ramanand in acelasi loc, povestile pe care le-ati relatat celorlalti oameni ni le veti relata si noua, de vreme ce ati ramas aceiasi pescari si ca de altfel toti pescarii din Delta Dunarii pe care i-am intalnit, macar ca unii dintre prieteni, mai neincrezatori de felul lor, nu sunt de aceeasi parere.


4. Inlocuiti punctele cu adjectivele albastru, glaciar si fermecator, asezate inaintea substativelor determinate de ele:

Priveam cu atentie . . . . , . . . . si . . . .   cer de iarna. M-am apropiat de zona . . . . , . . . . si . . . . lacuri montane. A venit la festivitate cu un costum a carui . . . . , . . . . , dar . . . . culoare incanta privitorii.



5. Analizati adjectivele din textul urmator, precizand felul, genul, numarul, cazul si functia sintactica a fiecaruia dintre acestea:

– Fire-ai sa fii de impiedicat, alta data fii mai atent, nu fi cu capul in nori si adu-o cartea imprumutata, ca nu-ti va prii sa ceri alte carti dintre acestea, mult solicitate si vei fi refuzat.





6. Descrieti in cinci randuri o padure, folosind trei adjective, care sa aiba functia sintactica de atribute adjectivale si alte trei, cu functia de nume predicative:










7. Completati spatiile punctate cu formele adjectivului plumburiu

Pe cer sunt nori . nori revarsa pe pamant cantitati mari de apa.


8. Aratati cum s-au format urmatoarele adjective: prietenesc, grabnic, fermecator, plangacios, pietros, varatic, vitezoman.

MODEL: prieten (radacina)+ esc (sufix);






9. Inlocuiti adjectivele din text cu grupuri de cuvinte construite cu foarte si cel (cea) mai, completand punctele de suspensie din textul: Capitala straveche / . . . . . . / a Tarii Romanesti este Curtea de Arges. Balada si fantana mesterului Manole sunt arhicunoscute / . . . . . . / aici. Mitul preaiscusitului / . . . . . . / mester si fapta lui infiorator de cruda / . . . . . . / impresioneaza vizitatorii. Manastirea de la Curtea de Arges are multe ormamentatii extrafine / . . . . . . /. Acestea sunt nemaipomenit de frumoase / . . . . . . /.


10. Subliniati cu o linie adjectivele care au in structura lor un prefix si cu doua linii pe cele care au in structura lor un sufix:

Pornind de la aceleasi idei, voi ati creat un cod familial de care ma silii in ultima vreme sa ma apropii si asta in baza aceleiasi opinii proprii de a-mi impune o conduita buna si de a va satisface dorinta de a demonstra cat ati fost de agreati ulterior de aceia, deoarece a-ti respecta, a-ti asculta si a-ti onora propriii socri inseamna pentru mine a-mi inabusi anumite porniri innascute de a fi liber si independent.




11. Rescrieti urmatoarele constructii, schimband topica cuvintelor: rosii pantofi, copiii-i proprii; arbitrii integri



12. Puneti in fata substantivelor regente adjectivele proprii, asprii, integri, membri, neutri, celebri, anteriori, importante si, dupa substantive, adjectivele propriii, grei:

Solon a indulcit legile, le-a inapoiat pamanturile proprii taranilor, fiindca au fost confiscate de nobilii aspri. Solon creeaza apoi un tribunal, heliaia, ai carui membri integri erau trasi la sorti de catre arhontii neutri, in urma autopropunerii. Propriii membri ai acestui tribunal i-au condamnat la grei ani de inchisoare pe inculpatii celebri, ocupanti anteriori ai unor dregatorii importante.









L FIXATI‑VA CUNOSTINTELE! 7


13. Subliniati scrierea corecta cu un, doi sau trei i a adjectivelor din textul urmator:

I-am analizat de-ajuns pe toti elevii chiulangiii / chiulangii ai scolii noastre de prin barurile notorii /notoriii, dupa cum i-ai analizat si tu cu ochi tai, cum au ramas aceiasi nepasatori care uneori isi accentueaza banuielile cand ii intrebi de profesorii lor celebri /celebrii. Sa nu fii prea sigur ca ar sti a-si clarifica de ajuns situatia la insistentele directiunii si ca s-ar cuminti in urma unor vagi promisiuni de a fi integrii /integri.


14. Subliniati scrierea corecta cu un, doi sau trei i a adjectivelor din textul urmator:

Te vei bucura de alt fel de confesiune: ca nu mi-i teama defel de zmeii aceia celebri / celebrii si c-am sa ma duc s-o vad pe printesa, chiar de-ar fi sa strabat negri / negrii codri si sa pierd propria-mi viata, fiindca sunt, de altfel, mult curajos si prietenii mei sunt Faurul Pamantului, fratele acestuia, maestri ilustri / ilustrii in nazdravanii, si hazlii / hazliii si poznasii spiridusi sunt, de altfel, foarte prietenosi.


15. Puneti in locul punctelor de suspensie adjectivele acri, propriii, cenusii, aurii, intaii, integri, potrivit contextului:: . . . . minstri au fost oameni de litere. Acestia purtau ochelari . . . . cu rame. . . . . lor servitori erau . . . . , dar . . . . oameni.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright