Gramatica
VerbulVERBUL
1. Introduceti in tabelul de mai jos verbele conform categoriilor gramaticale potrivite: continui, inmiii, inmii, veti fi, vei citi
2. Inlocuiti in textul urmator timpurile viitor si trecut ale formele verbale cu cele de prezent: In speranta ca il vor vedea // si il vor aplauda // au plecat // cu totii spre stadionul ascuns printre teii infloriti. Primul gol al partidei a fost marcat // in repriza intai de catre colegul lor, la o lovitura nemaipomenita, al carei efect a surprins // intre buturile proprii pe portarul oaspetilor. 3. Precizati timpul, persoana si numarul verbelor din urmatoarele propozitii: Vantul smulge frunzele copacilor. Pe cer alearga norii plumburii. Fulgerele au brazdat cerul deasupra padurii din apropiere. Nu te speria, ca nici eu nu ma sperii de o banala furtuna. In curand, vom auzi tunetele
4. Compuneti structura morfematica a verbului a crea, utilizand sufixele si desinentele personale potrivite modului indicativ prezent, adaugate radacinii acestuia: + ez + Ř; + ez + i; .+ eaz + a; + a + m; + a + ti; + eaz + a; Desinenta zero (=absenta desinentei) este marcata cu semnul MODEL: priv+esc+Ř; priv+est+i; priv+est+e; priv+i+m; priv+i+ti; priv+esc+Ř; 5. Structura morfologica a cuvantului reciteati este: a) prefix+radacina+ desinenta; b) prefix+radacina+sufix+desinenta; c) prefix+radacina+sufix; d) alta interpretare? Subliniati raspunsul corect. 6. Completati, in tabelul de mai jos, structura morfologica a unui verb, adaugand radacina sufixelor si desinentelor date: + a + m; ..+ a + i; + a + Ř; + a + m; + a + ti; + a + u. 7. Conjugati in scris, in propozitii scurte, verbele a agrea si a lua, la modul indicativ, timpul prezent, la toate persoanele. 8. Fie enunturile: (1) Acesta accede la functii inalte; (2) Evenimentele care succed meciul sunt atractive; (3) Prietenul ei va apare in curand; (4) Mi‑ar place sa reusesc. Sunt corecte: a) 1 si 2; b) numai 1; c) 1 si 3; d) 1 si 4.
9. Completati, in tabelul de mai jos, structurile morfologice ale verbelor date, la modul indicativ, perfectul simplu:
10. Formati propozitii cu urmatoarele forme verbale la perfectul simplu: ma sfiii, se sfii, inmiii, inmii, pustiii, pustii, prii, citii, citi. 11. Completati in tabelul de mai jos structurile morfologice ale perfectului compus, formate cu ajutorul verbului auxiliar a avea am, ai, a, am, ati, au + participiu (invariabil) a verbului de conjugat:
12. Alcatuiti propozitii cu formele inverse ale perfectului compus, construite cu intercalari: vazutu-mi-i-ai criticatu-mi-l-ai certatu-mi-o-ai are 14. Completati, in tabelul de mai jos, structura morfologica a verbelor pentru indicativ mai mult ca perfect:
15. Completati integral structurile morfologice ale verbelor din tabel cu sufixele si desinentele potrivite ale mai mult ca perfectului:
17. Analizati verbele la modul indicativ, timpul viitor din urmatorul text: Eu nu ma sfiii sa i-o spun ca, din cauza rezonantei, celebrele sale acorduri la pian vor parea cantate de un cor si nu de o interpreta, si ca timpanele-mi proprii le vor inregistra mult timp. Sa-i fie aceste melodii de pomina, ca i-a fost de ajuns cat le-a exersat in urechile locatarilor. 18. Formati viitorul (forma literara) verbelor stii, vii, obtii, ma apropii, gandesc, pornim, aflate la modul indicativ, timpul prezent: 19. Conjugati in propozitii scurte verbele a crea si a face la modul indicativ, timpul viitor. 20. Alcatuiti scurte buletine meteorologice pentru o zi a) de primavara, b) de vara, c) de toamna, utilizand verbe la viitor. MODEL: Maine vremea va fi rece. Norii vor cuprinde intreaga tara. Va ninge viscolit in sud-estul tarii. Temperatura maxima va atinge - 6s C.
21. Subliniati cu o linie verbul a avea, cand are sens deplin, si cu doua linii, cand este auxiliar: Avem o tara pitoreasca. In vacanta am facut excursii in locuri incantatoare si am vizitat orasele mari. Am multe amintiri frumoase din Muntii Carpati care au crestele mereu inzapezite. 22. Subliniati cu o linie verbele predicative si cu doua verbele auxiliare: Limba romana s-a format in urma unui proces indelungat. Eminescu a consolidat limba romana literara in care scriu, vor gandi si vor crea scriitorii nostri. 23. Alegeti prin subliniere varianta corecta: a) Sindicalistii nu vreau reduceri de personal. b) Sindicalistii nu vor reduceri de personal. 24. Taiati cu o linie formele nepotrivite contextual ale imbinarii de cuvinte v-a si va, scrieti apoi forma corecta a cuvintelor cu greseli: Realizarea romana in domeniul matematicii nu v-a / va impresionat, aceasta referindu-se doar la aplicatii, nu acela al speculatiei legat de cosmogonii impletite cu diferite filosofii. Rolul capitalei lumii, Roma, v-a / va fi fost de a pune in circulatie marile realizari ale stralucitei Elade. Aici sunt 25. Introduceti, in tabelele de mai jos, categoriile gramaticale ale predicatelor nominale si verbale din urmatorul text: Unii atenieni i-au spus: ,,Diogene, cand ti-ai ridicat impotriva pe toti chilipirgiii vremii noastre ori cand ai demascat impostorii, oamenii onesti te-au apreciat. Tu esti sigur ca nu atat pentru capacitatea povestirii tale de a crea oricand diferiti monstri simpatici si nu atat pentru placerile tale, care sunt idei stranii, de a-i critica chiar pe monstrii creati, pe care lumea ahee nu-i agreeaza, ci, pentru curajul spunerii tale esti apreciat. Predicate verbale:
Predicate nominale:
26. Subliniati, cu o linie, formele verbului a fi folosite singure ca predicate si cu doua linii pe cele care formeaza predicatul impreuna cu un nume predicativ: E vara. Pasarelele sunt vesele, ciripitul lor e ascultat atent de toti. Cei din stanga sunt colegii mei. Toti din aceasta tabara sunt prietenii nostri, ei sunt speologi. Aici este gura pesterii. Bogdan este cu rucsacul in spate. Bocancii lui sunt impermeabili. Laterna e in mana dreapta. Va fi primul care va intra in pestera. Cordelinele, scaritele, pioletii sunt aproape. Intrarea e abrupta, iar emotiile noastre sunt mari. Padisul este o zona carstica renumita. L FIXATI‑VA CUNOSTINTELE! 7 27. Analizati verbele la modul indicativ din textul urmator: Va voi considera in continuare aceiasi arbitri aspri si integri, desi mass-media au lansat aceeasi campanie dura de calomnii de altadata impotriva aceluiasi mod de arbitraj practicat de voi, care provoaca aceeasi atitudine ostila a Federatiei Romane de Fotbal si intarata suporterii.
28. Analizati verbele la modul indicativ din textul urmator, aratand timpul, numarul, persoana la care este folosit fiecare dintre acestea: O vulpe si un iepure care mergeau pe aceeasi carare au gasit un sac cu bani aurii. Vulpea nu s-a sfiit si i-a spus iepurasului: – Dumnezeu m-a procopsit! Iepurasul, calm si cu buna-cuviinta, a grait: – Se cuveneau pe din doua banii aurii. Vulpea i-a spus: – Nici vorba, ca nu i-am gasit impreuna. Eu i-am vazut primul. 29. Introduceti, in tabelul de mai jos, urmatoarele verbe, la modul indicativ, conform timpurilor, persoanelor si numerelor potrivite: citeam, intelesesi, citii, vorbiserati, au vazut, creezi.
30. Scrieti o scurta naratiune cu formele verbale de la exercitiul 3.31. Inlocuiti punctele de suspensie cu formele verbului a avea Noi construit o casa mare. Bunicii o casa mai mica, deoarece nu avut multi bani. Cand voi creste, sa-i ajut sa o renoveze. Vecinii nostri grija de ei, cand noi plecat la mare 32. Alegeti prin subliniere formele potrivite contextual, intre vi-i / vii / viii, scrieti forma corecta a celorlalte cuvinte cu greseli ortografice Poporule roman, vi-i / vii / viii sau nu vi-i / vii / viii sa ne aperi impotriva nedreptatii si cruzimii samnitilor? Veti apara ceea ce, de acum, vi-i / vii / viii in proprietatea ta. Va incredintam spre ocrotire pe toti stramosii nostri, pe toti campanii, pe toti vi-i / vii / viii si mortii. 33. Alcatuiti trei propozitii: una cu verbul a fi ca predicat, alta cu verbul a fi verb copulativ si a treia cu verbul a fi verb auxiliar. 34. Utilizati corect contextual formele omonime i-au/ iau; corectati greselile ortografice: Printului atat de mult i-a placut buna ei cuvinta si modestele purtari ale fetei, incat ii aduse la cunostiinta imparatului – Alteta-Voastra, la fata de-o vedeti mi-a ramas inima si o s o i-au/ iau de sotie, ca asta mi e dorinta. Si nimeni in lume, nici macar Alteta Sa, Verde-imparat, fratele dumneavoastra, n-ar putea sa ma faca sa-mi schimb gandul si sa n-o i-au/ iau, deoarece la acest fapt ma indeamna si propria-mi constinta.
|