Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate didacticaScoala trebuie adaptata la copii ... nu copiii la scoala





Biologie Botanica Chimie Didactica Fizica Geografie
Gradinita Literatura Matematica


Literatura


Qdidactic » didactica & scoala » literatura
Functiile limbajului



Functiile limbajului


Functiile limbajului



Definitie: Functia limbajului -relatie intre o anumita forma lingvistica si situatia/ contextul/ pozitia sociala ori interpersonala in care aceasta forma lingvistica este utilizata; insumeaza comunicarea ideilor, exprimarea atitudinilor etc.

Scopul limbajului este acela de a transmite informatii, esentiala este functia sa de comunicare.

Comunicarea organizeaza enuntul in forme diferite, ceea ce duce la existenta unor diferite tipuri de mesaj, care presupun mai multe functii ale limbajului.



Fiecarei functii ii corespund, in procesul comunicarii, forme lingvistice specifice; chiar daca un mesaj nu are o singura functie, una dintre ele predomina si impune un anumit uz al unitatilor lingvistice in enunt.



Context (Referent)

functia referentiala (denotativa)



Mesaj - functia poetica (estetica)




Emitator                                                                                                     Destinatar

functia emotiva(expresiva)                                                                   functiaconativa (persuasiva)

Contact


functia fatica



Cod

functia metalingvistica


Factori care intervin in procesul comunicarii

Karl B hler

Roman Jakobson

Emitator

expresiva

1. Emotiva(numita si interjectionala)

- estecentrata asupra emitatorului, are ca scop exprimarea atitudinii vorbitorului fata de continutul enun­tului. Stratul pur emotiv al limbajului este constituit din interjectii; dincolo de emotia pura, limba poseda insa si alte caracteristici formale menite sa marcheze participarea afectiva a vorbi­torului la enunt (persoana I la pronume si verb, intonatia* interogativa/ exclamativa, lungimea sunetelor etc): Vai, ce tare ploua!

Destinatar

(receptor)

Interogativa

(de apel)

2. Conativa numita si persuasiva sau retorica

orienteaza enuntul catre destinatar (receptor). Expresia gramaticala a functiei conative este marcata de pers. a II-a la pronume si verb, de vocativ la substantiv si de imperativ la verb; intonatia exclamativa/interogativa caracterizeaza si ea enunturile a caror functie primordiala este centrata asupra receptorului: Asculta-ma! De ce nu ma crezi?

Referent

(context)

Functia de reprezentare relatie intre enunt si universul exterior)

3. Referentiala numita si denotativa, informativa)

este orientata spre referentul mesajului, este functia primordiala intr-o mare parte a enunturilor, coexistand uneori cu alte functii; ii apartin enunturi neutru-informative ca: Pisica este un animal domestic

Cod


4. Metalingvistica

este predominanta in frazele care apartin metalimbajului, deci care transmit infor­matii despre un anumit cod*, devenit el insusi obiect de descriere in enunt; distinctia care sta la baza identificarii acestei functii se face intre lim­bajul obiectual (care spune ceva despre obiect, referent) si metalimbaj (care spune ceva despre limbaj); explicatiile pot privi argourile, limbajul copiilor, (in)corectitudinea unei forme grama­ticale, decodificarea unui alt cod s.a.: Nu se spune "ei este, ei face', ci "ei sunt, ei fac'; "Sut' inseamna "hot"; Sageata inainte inseam­na "sens unic

Contact


5. Fatica

asigura menti­nerea contactului dintre vorbitor si interlocu­tor. Enuntul poate cuprinde fraze care atrag atentia destinatarului sau confirma faptul ca el ramane in continuare atent, atat in comunicarea directa, cat si in cea mediata: Acum urmariti-ma cu atentie!; Alo, mai esti pe fir?

Mesaj


6. Poetica(numita si estetica sau literara

este centrata asupra mesa­jului, constituind functia predominanta a artei verbale. Ea nu apare izolata in text, ci se combina cu celelalte functii, de ex. in diversele genuri poetice: poezia epica, dominata de enunturi expozitive formulate la persoana a III-a. implica o participare a functiei referentiale; poezia lirica, dominata de persoana I, cuprinde enunturi in care intervine puternic functia emotiva, iar poezia liric-adresativa, cu valori retorice, formulata la pers. a II-a (oda, epistola), implica functia conativa.

Bibliografie:Gabriela Pana Dindelegan, Dictionar de stiinte ale limbii,ed. Nemira, Buc., 2001                                 



Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright