Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate didacticaScoala trebuie adaptata la copii ... nu copiii la scoala





Biologie Botanica Chimie Didactica Fizica Geografie
Gradinita Literatura Matematica

Carti


Qdidactic » didactica & scoala » literatura » carti
Domnisoara Christina



Domnisoara Christina


'Domnisoara Christina'




Domnisoara Christina,roman fantastic si erotic, aparut in anul 1936, creste direct din folclorul romanesc: o poveste cu strigoi,intr-o lume cazuta prada blestemului,pe care un tanar o salveaza,ucigand a doua oara strigoiul,cu un drug de fier implantat in inima.


In romanul lui Mircea Eliade,cea care incearca atingerea absolutului este femeia -Domnisoara Christina,care,de pe celalalt tarm,incearca aventura destinului cu Egor-reprezentand taramul vietii,al muritorilor.Pe punctul de a-si exercita influenta malefica,nefasta asupra lui Egor, aventura esueza.

La conacul familiei Moscu ,din Campia Dunarii, se intampla lucruri extraordinare,cum ar fi:pieirea peste noapte a vitelor slabite,a servitorilor ;

Simina ,fetita cea mica,se comporta ca o vrajitoare;Sanda,fata cea mare si doamna Moscu au stari ciudate; oaspetii care sosesc la conac:pictorul Egor Paschievici si arheologul Nazarie,simt o atmosfera apasatoare.

Sanda,fiica cea mare a doamnei Moscu,studenta la Bucuresti,este indragostita de Egor, drept pentru care il si invitase la conacul mamei ei-vaduva.Conacul era insa bantuit de o se strigoaica,domnisoara Christina,sora doamnei Moscu,omorata in timpul Rascoalei din 1907.


Dupa cina,Egor si Nazarie,in timp ce stau de vorba in camera lui Egor simt prezenta unui strigoi ce umbla fara a fi vazut.Intr-un moment de mare groaza care-i incearca pe amandoi,sorbira din paharele de coniac pentru ca nu era usor :


„Sa simti cum cineva se apropie de tine si se pregateste sa te asculte,cineva pe care nu-l vezi,dar a carui prezenta o simti in bataia sangelui si o recunosti in sclipirea ochilor vecinului tau”


Simina,care detinea o forta speciala,insista ca Egor sa fie lasat singur.Asa a avut loc a doua intalnire a celor doi,de data aceasta in camera Christinei,camera in care exista un splendid tablou al acesteia pictat de celebrul Mirea.Pictorul Egor cade prada pasiunii erotice a domnisoarei aparandu-i din nou in vis, somnul devine un cosmar si din toti ce-i care-i apar in vis Christina domina.




Aceasta prima intalnire precizeaza nuante semnificative.Christina se refuza pe sine ca strigoi si incearca o reintoarcere in lumea oamenilor,pe calea unei dragoste normale.Dorintele de femeie o fac femeie,dar Christina ramane suspendata intre abur si carne,forma incerta,halucinanta.

Simina stapaneste arta seductiei fiind la fel de violenta ca si maestra ei,ea devine chiar Christina intr-o varianta diurna.

Refuzand iubirea,Egor iese din transa.Dupa ce descopera sangele care clocoteste in rana Christinei,Egor isi confirma ideea ca ea este moarta si ruptura se produce nu inainte ca Domnisoara Christina sa rosteasca un blestem:”Ma vei cauta o viata intreaga,fara sa ma gasesti!Vei muri tanar,ducand in mormant suvita asta de par”

Trezindu-se din halucinatie,Egor rastoarna lampa,producand un mare incendiu la conac .El rupe portretul Christinei ,o gaseste pe Simina lipsita de vlaga in pivnita si potrivit traditiei populare,infige un fier de plug in trupul Christinei,sub obsesia unui glas care-l striga „-Egor!Egor”


Intre sectiunea A si B exista un episod de tranzitie care prelucreaza elemente din sectiunea A insa spre deosebire de acestea se remarca printr-o unitate de scriitura (polifonie la doua voci in care ambele planuri sunt realizate prin pedala).

Sectiunea B – poate fi segmentat la randul sau in functie de materialul utilizat in trei subsectiuni (b1, b2, b3).

Subsectiunea b1 – prezinta un element ritmic extrem de pregnant: optime cu punct, optime cu punct, optime, care datorita vitezei de executie este asimilat din punct de vedere tehnic formula fiind preluata din masurile 1, 2 si 3 si sunt de provenienta flamenco.

Subsectiunea b2 – aduce in prim plan elemente cromatice (exemple masurile 47, 48)


Sanda moare lent,doica si mai ales doamna Moscu se prabusesc definitiv in nebunie.Totul se tulbura,timpul curge inapoi,oamenii incep sa se comporte ca in 1907,cuprinsi de acelasi vant de spaima,disperare si furie neputincioasa.

Cu victoria finala,eroul se sacrifica pe el insusi.Singur cu nostalgia si blestemul Christinei,care deja il chinuie ,Egor ramane muritorul care a invins pierzand.

Mie mi-a placut aceasta carte pentru ca dupa toate cate s-au intamplat, Egor a avut puterea sa se scuture de vraja care incepuse sa il cuprinda omorand-o a doua oara pe Christina.







Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright