Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate didacticaScoala trebuie adaptata la copii ... nu copiii la scoala





Biologie Botanica Chimie Didactica Fizica Geografie
Gradinita Literatura Matematica


Geografie


Qdidactic » didactica & scoala » geografie
Valea sighistelului



Valea sighistelului


VALEA SIGHISTELULUI


Desi nu constituie decat un scurt afluent al Crisului Negru, cu un traseu de numai 9 km, Valea Sighistelului adaposteste unul dintre cele mai interesante si mai spectaculoase complexe carstice din Muntii Bihor. Dezvoltata in cea mai mare parte a sa in calcare, ea ofera un peisaj neasteptat, in care chei flancate de faleze abrupte alterneaza cu versanti impaduriti, inaltati pe alocuri pana la 3-400 m deasupra albiei.

Intrarea in sectorul calcaros al Vaii Sighistelului este marcata de un fel de poarta pe care o formeaza coastele stancoase ale Dealului Tibocoaia in stanga si Fata Pietrei in dreapta. Apoi malurile se indeparteaza pana la confluenta cu Valea Rea unde, din stanga, avanseaza spre firul apei pintenul pe care il formeaza Piatra Lunga iar ceva mai departe se ridica peretele de la Cazatura Lupului, in dreapta, valea este dominata de coastele impadurite ale Dealului Corbeasca, amonte de care, in locul numit ,,La Stramtura", versantii se apropie iarasi, inghesuind albia intre contraforturi puternice de calcar. Urmatorul sector al vaii are un aspect mai putin framantat, cu doar cateva stancarii in latura dreapta, dar o noua zona de chei marcheaza curand confluenta cu Paraul Blidarului. De fapt, aspectul de cheie se conserva de aici inainte aproape neintrerupt, valea transformandu-se pe alocuri intr-un veritabil canion, cu patul acoperit de blocuri si de trunchiuri de lemn. Doar in doua locuri raul mai scapa putin din chinga muntelui, cel de al doilea reprezentind poiana din care se desprinde cararea spre pesterile Magura si Coloboaia. Apoi malurile se strang din nou intr-o taietura atat de ingusta si de salbatica, incat devine practic inaccesibila: este canionul Vaii Sighistelului, dincolo de care se intinde manunchiul de valcele de la obarsia vaii, rasfirat pe coastele de apus ale Pietrei Muncelului.



In pofida traseului sau scurt, Valea Sighistelului este un adevarat paradis speologic. Pana in anul 1977 au fost descoperite si explorate aici nu mai putin de 75 de pesteri si avene, dar majoritatea lor sunt foarte greu accesibile si de interes turistic minor, in afara de cavitatile deja descrise, doar Pestera Dracoaia, situata in malul stang geografic al vaii, amonte de confluenta cu Paraul Blidarului, poate fi vizitata cu mai multa usurinta, impresionand prin proportiile salii subterane care succede portalului nu mai putin impunator.


Dincolo de Sala Minunilor, galeria continua cu acelasi facies de diaclaza largita de ape in jumatatea sa amonte se desfac o serie de divertacole, unele cu acces dificil, care conduc in mici sali laterale (Sala Virgina, Sala Tacerii), de unde pare sa inceapa o ampla retea de galerii, in curs de explorare. Aproape de extremitatea pesterii, o ingramadire de blocuri masive desprinse din bolta justifica numele de Lumea Framantata data acestui sector al cavitatii, dincolo de care inaintarea este oprita de sifonul terminal inaccesibil, al cursului subteran. Acest sifon se afla insa la o distanta de numai 20 m de suprafata, unde, in fundul dolinei Vanatara se pierd apele ingemanate ale paraielor care au concurat la formarea pesterii.

Conditii de vizitare. Se recomanda ca turistii sa viziteze pestera numai pana la Sala Minunilor si numai la ape mici, pentru a nu fi expusi unor accidente ce pot avea urmari neplacute. Pentru aceasta sunt necesare cizme de cauciuc lungi eventual o barca pneumatica si o cordelina cu o scara speologica pentru depasirea Cascadei Evantai, precum si mijloace de iluminare.

Bibliografie. M. Bleahu si col. (1976) I Popescu Argesel (1977).





Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright