Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate didacticaScoala trebuie adaptata la copii ... nu copiii la scoala





Biologie Botanica Chimie Didactica Fizica Geografie
Gradinita Literatura Matematica

Ecologie


Qdidactic » didactica & scoala » geografie » ecologie
Conservarea naturii



Conservarea naturii



Omul intervine in activitatea tuturor ecosistemelor naturale prin extragerea, de cele mai multe ori excesiva, a resurselor naturale, prin introducerea in circuitele biogeochimice din natura a unor substante care in mod obisnuit nu circula in mediul natural, prin raspandirea unor deseuri greu reciclabile sau nedegradabile pe cale naturala.

Pentru producerea unor cantitati mari de bunuri materiale, au fost create numeroase ecosisteme artificiale, fara a cunoaste limitele optime si maxime ale exploatarii acestora. Prin folosirea unor noi surse de energie (energia nucleara) sau prin formarea de ecosisteme artificiale (lacuri de baraj si acumulare) s-a produs o intensificare a fluxului energetic global, fara a cunoaste efectele globale posibile.

Prin toate aceste actiuni, omul deregleaza functionarea ecosistemelor naturale, implicit subsistemul societatii umane, perturba echilibrul ecologic la nivelul biosferei. Restabilirea echilibrului in biosfera este posibila prin ocrotirea naturii si a resurselor sale, prin utilizarea rationala si durabila a acestora (N. Botaniuc si A. Vadineanu , 1982).

Ideea ocrotirii naturii este veche si poate fi sesizata inca din antichitate. Imparatul indian Asoka (264-226 i.Hr.) a dispus prin lege protectia pestilor, animalelor terestre si a padurilor, infiintand niste teritorii protejate, similare cu actualele rezervatii.

Pliniu cel Batran mentioneaza in lucrarea sa “Historia naturalis“ ca in provincia Thessalia din Imperiul Roman era in vigoare o lege care prevedea pedeapsa capitala pentru cel care ar omori o barza, legat de faptul ca berzele starpeau serpii veninosi din preajma asezarilor umane.

Marele han mongol Kubilay (1214-1294) interzicea supusilor sai vanarea pasarilor si mamiferelor in perioada de reproducere, prefigurand astfel perioadele de prohibitie din zilele noastre. In Evul Mediu, multi regi, principi si duci au emis legi si reglementari care protejau anumite zone si vanatul pe teritoriilor lor. Wladyslaw Jagiello (1351-1434), in Polonia, a interzis vanarea bourului (Bos primigenius) si a promulgat o lege a vanatului. Sigismund al III-lea (1566-1632) a declarat zone protejate toate teritoriile din Polonia unde mai traia inca bourul.



In Moldova, Stefan cel Mare (1457-1504) s-a ingrijit de protejarea vanatului, constituind teritorii protejate, numite “braniste”, unde a impus un regim riguros de administrare in ceea ce priveste cositul, pasunatul, vanatul, pescuitul, taiatul lemnelor si recoltarea oricarui produs natural.

In Romania, la sfarsitul secolului al XIX-lea, botanistul D. Grecescu si medicul I. Bernath sesizeaza autoritatilor necesitatea pastrarii unor peisaje de mare valoare stiintifica si estetica, neinfluentate de activitatea umana. Initiativa este sprijinita de botanistul D. Brandza, directorul de atunci al Gradinii Botanice din Bucuresti.

In primii ani ai secolului al XX-lea tot mai multe personalitati stiintifice, in frunte cu geograful S. Mehedinti, militeaza pentru ocrotirea peisajelor din Carpati. Din 1903, ornitologul J. Lichiordopol incepe o actiune energica de protectie a pasarilor rapitoare, explicand rolul lor in pastrarea echilibrului in natura.

In 1907, P. Antonescu, la Congresul international de agricultura de la Viena, ridica problema protejarii peisajelor si a unor monumente de reala valoare istorico-stiintifica din Romania. La aceasta initiativa se alatura Gr. Antipa, I. Prodan, A. Popovici-Baznosanu, care recomanda ocrotirea speciala a unor specii de plante si animale.

In 1920, se infiinteaza, din initiativa scriitoarei Bucura Dumbrava, prima asociatie din Romania care militeaza pentru ocrotirea naturii, intitulata “Hanul drumetilor”. Aceasta asociatie se transforma ulterior in “Societatea de turism si protectia naturii” care isi propune constituirea de rezervatii si parcuri nationale in Romania.


(in micrograme)

Efectul produs

Dioxid de carbon


Se elimina prin expiratie.

Oxid de carbon


Carboxihemoglobinizant.

Actiune teratogena asupra fatului.

Produce tulburari de memorie si de vedere.

Favorizeaza infarctul.

Gudroane

Gudroane


Blocheaza unele reactii biochimice.

Blocheaza activitatea leucocitelor.

Nicotina



Toxic al sistemului nervos.

Produce accidente cardiovasculare.

Acetaldehida


Methemoglobinizant.

Amoniac





Iritant pentru ochi.


La Cluj, in 1928, are loc primul Congres al Naturalistilor, la care Emil Racovita propune elaborarea unei legi speciale pentru ocrotirea comorilor naturale. Initiatorii primei legi de ocrotire a naturii in Romania au fost Emil Racovita, Al. Borza, A. Popovici-Baznosanu, legea aparand in iulie 1930.

Pe baza acestei legi s-a infiintat Comisia pentru monumentele naturii care, in perioada 1930-1943, a declarat rezervatii naturale 36 de zone din tara, cu o suprafata totala de 15.000 ha. In anul 1935, ia fiinta Parcul National Retezat cu o suprafata de 13.000 ha, care cuprinde paduri seculare, peisaje alpine, caldari si lacuri glaciare, specii valoroase de plante si animale.

Miscarea pentru ocrotirea naturii in Romania, inainte de 1944, a fost sustinuta activ de mari personalitati ale stiintei si culturii romanesti printre care enumeram pe E. Racovita, Al. Borza, Tr. Savulescu, E. Popa, Val. Puscariu si altii.

Alexandru Borza arata, in 1924, ca “lipsa de cultura, nepriceperea, rautatea si tembelismul ruineaza necontenit si la noi frumusetile peisajelor si monumentelor naturii”. Grigore Antipa facea aprecierea ca “in ordinea naturala perfecta a intervenit un nou factor, omul, cu inteligenta sa, sprijinit de stiinta si tehnica si care a reusit nu numai sa utilizeze pentru prosperitatea sa toate disponibilitatile si resursele naturale, ci si sa modifice mediul fizic si biotic, sa paralizeze activitatea factorilor dusmanosi lui si sa creeze noi posibilitati de viata in ambiante mai severe”.

Emil Pop si-a concentrat indeosebi atentia asupra protejarii padurii si arata ca distrugerea echilibrului biologic inseamna “ingustarea excesiva a mediului originar si denaturarea profund periculoasa a celui ce supravietuieste, cu precare garantii chiar pentru prezentul, necum pentru viitorul omenirii”.

In 1954, Comisia pentru ocrotirea monumentelor naturii este afiliata pe langa Prezidiul Academiei Romane si stabileste prin lege ca monumentele naturii sunt bunuri nationale cu rol stiintific si educativ.

Dupa 1990, se creeaza noi rezervatii naturale astfel incat numarul lor ajunge la 450 cu o suprafata de peste 95.000 ha. In 1993 Parlamentul Romaniei a adoptat Legea nr. 13 privind aderarea Romaniei la “Conventia privind conservarea vietii salbatice si a habitatelor naturale”, iar in 1995 a fost adoptata “Legea protectiei mediului” care reglementeaza intreaga activitate de protectie si conservare a mediului in Romania.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright