Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate didacticaScoala trebuie adaptata la copii ... nu copiii la scoala





Biologie Botanica Chimie Didactica Fizica Geografie
Gradinita Literatura Matematica

Ecologie


Qdidactic » didactica & scoala » geografie » ecologie
Chiciurometrul



Chiciurometrul


CHICIUROMETRUL



Masurarea depunerilor de gheata pe conductoare la statiile meteorologice si, mai ales, la statiile amplasate in zona colinara si montana constituie o preocupare de mare raspundere stiintifica si practica.

In acest scop, in platforma meteorologica este instalat chiciurometrul, dispozitiv cu ajutorul caruia se masoara depunerile de gheata pe conductoarele aeriene .




Fig. 2. Schema unui chiciurometru

a. Stalpii chiciurometrului, in numar de trei, sunt executati din teava metalica cu inaltimea de 325 cm deasupra solului si incastrati in fundatie de beton.

Stalpii sunt dispusi in forma de unghi drept, cu varful orientat spre sud-vest, iar laturile orientate pe directiile nord-sud si respectiv est-vest. Distanta dintre stalpul din varful unghiului si ceilalti stalpi este de 90 cm, latura orientata est-vest trebuind sa fie dispusa pe aceeasi linie cu stalpii giruetelor.

Pe stalpul nordic al chiciurometrului se instaleaza o rigla de zapada fixa, astfel incat gradatia zero a riglei sa fie la nivelul solului.

Pe stalpii din nord si din est sunt montate 6 suporturi pentru fixarea conductoarelor, iar pe stalpul din varful unghiului drept se gasesc montate 12 suporturi. Cele 6 suporturi sunt fixate la inaltimea de: 190, 220, 240, 270, 290 si 320 cm.

Suporturile de la inaltimile de 190, 240 si 290 cm sunt lungi, dispuse la o distanta de 10 cm de stalpii chiciurometrului, celelalte trei suporturi fiind mai scurte.

b. Conductoarele metalice, in numar de 6, sunt confectionate din sarma de otel, au o lungime de 90 cm si un diametru de 5 mm. Ele se fixeaza pe suporturile montate pe stalpii chiciurometrului.

Conductoarele se instaleaza pe doua directii ce formeaza intre ele un unghi de 900, fiind dispuse pe trei randuri paralele, in functie de scopul pentru care este folosita fiecare pereche de conductoare. Astfel:


prima pereche fixa serveste la masurarea depunerilor si la urmarirea evolutiei lor in timp;

a doua pereche – conductoarele demontabile (mobile) –, serveste la masurarea dimensiunilor  (diametrului) depunerilor si a greutatii acestora;

a treia pereche – conductoare suplimentare – serveste la urmarirea evolutiei depunerilor.

Conductoarele se fixeaza pe stalpii chiciurometrului in functie de grosimea stratului de zapada. In tabela 3, sunt date inaltimile de instalare, in functie de grosimea stratului de zapada. Notatiile L si S din tabela semnifica suporturi lungi si respectiv scurte.



Felul conductoarelor

Grosimea stratului de zapada

0 – 50 cm

51 – 100 cm

101 – 150 cm



Ficsi

Mobili

Suplimentari



190 /L

220 /S

240 /L



240 /L

270 /S

290 /L



290 /L

320 /S

270 /S


Fig .3 Inaltimile de instalare a suporturilor chiciurometrului


Se observa ca, in toate cazurile, conductoarele fixe se monteaza pe suporturi lungi, iar cele mobile pe suporturi scurte. Conductoarele suplimentare se monteaza tot pe suporturi lungi, exceptand cazul in care grosimea stratului de zapada depaseste 101 cm, caz in care se monteaza pe suporturi scurte, la inaltimea de 270 cm.

La statiile meteorologice situate in zona montana, unde grosimea stratului de zapada depaseste frecvent 100 cm, conductoarele se instaleaza direct la inaltimile de 240, 270 si respectiv 290 cm, ordinea de montare fiind: conductoare fixe, conductoare mobile si conductoare suplimentare.

Conductoarele instalate pe directia nord-sud sunt denumite conductoare meridionale si se noteaza cu N, iar cele instalate pe directia est-vest sunt denumite conductoare latitudinale si se noteaza cu E.

c. Anexele chiciurometrului sunt constituite din:

- scara de acces la conductoare, asemanatoare cu cea din fata adapostului meteorologic, instalata in fata chiciurometrului dar fara sa-l atinga;

- cada, reprezentand un cilindru de tabla inoxidabila, lung de 25 cm si cu diametrul de 15 cm, servind la topirea depunerilor colectate de pe conductoarele mobile. Cilindrul se poate deschide pentru a permite introducerea conductoarelor ce se sprijina la capetele lui pe doua orificii;

- panza de ferastrau, cu dinti marunti cu care se taie depunerile de pe conductoarele mobile pentru ca acestea sa poata intra in cada;

- sublerul, necesar masurarii diametrului depunerilor.

In categoria anexelor mai pot intra un cleste patent si un carlig pentru decrosarea depunerilor de pe conductoare.

Chiciurometrul, ca instalatie, intra in functiune toamna, cand se monteaza conductoarele, scoaterea lui din functiune facandu-se primavara, dupa ultimul inghet.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright