Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate didacticaScoala trebuie adaptata la copii ... nu copiii la scoala





Biologie Botanica Chimie Didactica Fizica Geografie
Gradinita Literatura Matematica


Geografie


Qdidactic » didactica & scoala » geografie
Defileul dunarii



Defileul dunarii


DEFILEUL DUNARII


Dunarea taie in Muntii Carpati un defileu grandios, unic in felul sau in Europa. Intrand in tara pe la Bazias (km l 075), ea isi croieste in sisturile cristaline de Locva primul sector al Defileului. Apoi, dupa depresiunea de la Moldova Veche, incepe la Pescari lupta sa titanica cu muntii calcarosi pentru a iesi la Gura Vaii (km 940) victorioasa din impunatorul jgheab daltuit in piatra.

Mareata vale transversala cu versanti inalti, cu panta accentuata si albia presarata cu stanci, a fost sapata de batranul fluviu pe fosta stramtoare marina din oligocen-miocen care lega bazinul panonic si pontocaspic la inceputul cuaternarului. Caracteristice pentru Defileu sunt lungimea sa neobisnuita (135 km) si inaltimile mari ale abrupturilor de calcar (Stirbatul Mare, 768 m). Masa uriasa a apelor prinsa in stramtoarea muntilor curge printr-o albie cu aspecte variate in sectiune. Astfel inainte de formarea lacului de acumulare "Portile de Fier" latimea varia intre 150 m in Cazanele Mici si 2 150 m in aval de Greben (km 998), iar adancimea de la 6,5 m (la sud-vest de Tisovita), la 45 m (in punctul Prigrada Calinic din Cazanele Mari). In functie de rezistenta rocii, portiunile inguste (de la Bazias, Pescari, Greben, Cazane, Portile de Fier) alterneaza cu largiri depresionare (de la Moldova Veche, Liubcova, Milanovat, Dubova, Ogradena, Orsova). Viteza curentului in Defileu putea atinge pe alocuri pana la 5 m pe secunda. 



Formatiunile geologice taiate de Dunare sunt dintre cele mai variate, un adevarat mozaic de strate de diferite varste. La baza sunt sisturile cristaline (Berzasca, Cozla, Dubova etc.), apoi rocile eruptive (intre Valea Iutii si Plavisevita, Ogradena. etc.). Calcarele apar intre Pescari si Liuborojdea (capatul sudic al marelui sinclinoriu Resita-Moldova Noua), apoi la Svinita si in Cazane. Datorita acestui mozaic geologic, muntii din zona Defileului contin diverse minereuri; in graiul local minereul acestor munti e numit ruda, minerul - rudar, iar locul de extractie - rudarie (de unde si nume proprii ca Rudaria, Rudarica etc.). Cleanturile de calcar sunt perforate de pesteri - adevarate ferestre spre adancuri - permitand speologilor si altor specialisti sa descifreze taine privind originea lor si a retelelor de apa subterane, sau sa studieze maruntele vietuitoare cavernicole adaptate la aceste goluri sub-pamantene.

La gura afluentilor apar sesuri aluviale pe care oamenii si-au injghebat mici asezari, cu pasuni, livezi si ogoare, in trecut padurile ocupau mult mai mult loc, coborand de pe culmi pana la Dunare ; pe coaste erau mai putine podgorii, dar in livezi, pe langa nuci si castani, cresteau migdali si smochini. Cele mai atragatoare peisaje din Defileu sunt cele cu abrupturi de calcar dezgolit, ciuruite de guri de pestera sau acoperite cu vegetatie caracteristica ce contine elemente meridionale.

Fara indoiala, solul si pesterile din Defileu mai tainuiesc dovezi arheologice care asteapta sa fie descoperite pentru a ne vorbi de trecutul zbuciumat al acestor meleaguri. Cercetari intensive au efectuat colectivele Academiei R.S.R., inainte ca apele lacului de acumulare sa acopere totul pana la cota 70 m. Defileul mai ofera privirilor cetati si ruine de origini diferite ; majoritatea sunt castre romane, refacute in evul mediu de catre turci sau austrieci, unele fiind declarate monumente arheologice sau istorice. Dovezile materiale atesta ca Defileul a fost locuit din cele mai vechi timpuri. Sapaturile de la Cuina Turcului (atat in pestera cat si la exterior) au scos la iveala unelte din piatra cioplita si alte obiecte folosite de pescarii si vanatorii veniti pe aceste locuri dinspre Marea Mediterana, acum 15-20 000 de ani. Dovezile arheologice din neolitic, pastrate in muzeul "Portile de Fier" de la Drobeta-Turnu Severin, arata, printre altele, ca, scitii in drumul lor spre Marea Adriatica au trecut prin Defileu in secolele al VII-lea si al IV-lea i.e.n. Dar urmele cele mai vestite ni le-au lasat romanii. Este vorba de cele doua tabule daltuite in masivul stancos Gospodin, pe malul drept al Dunarii, in aval de confluenta cu Sirinea : Tabula lui Tiberiu (33-34 e.n.), pe vremea caruia s-a facut drumul intre Singidunum (Belgrad) si raul Porec, si Tabula lui Domitian (75-80 e.n.), sub care drumul a fost imbunatatit. Mai este vorba si de celebra Tabula Traiana (104 e.n.), daltuita peste drum de golful de la Ogradena, la iesirea din Cazanele Mici (km 965), astazi inaltata deasupra nivelului maxim al lacului de acumulare cu cativa metri.


Lucrarile pentru drumul de pe malul romanesc al Dunarii au inceput in 1833 la Orsova ; dupa 1848 acest drum ajungea la Bazias. In 1856, prin Tratatul de la Paris, Dunarea capata statut international iar navigatia prin Defileu era reglementata prin activitatea "Comisiei Europene a Dunarii".

Lucrarile executate in veacul trecut pe apa si uscat nu mai satisfaceau insa cerintele epocii pe care o traim. Abia construirea "Sistemului hidroenergetic si de navigatie Portile de Fier" a rezolvat definitiv problema. Barajul romano-iugoslav dintre Gura Vaii si Sip are 60 m inaltime si 441 m lungime, fiind prevazut cu ecluza la ambele maluri. El a modificat mult peisajul in Defileu prin formarea lacului de acumulare care se intinde in amonte pana la varsarea Timisului in Dunare, nu departe de Belgrad. Pe parcursul celor 135 km, intre Bazias si Gura Vaii, oglinda lacului da un spor de frumusete. Dupa prima etapa a inundarii (20-30 martie 1971) nivelul apei s-a ridicat la cota 63. De atunci nivelul lacului este reglat dupa necesitati, tinandu-se seama de cota de retentie maxima de la baraj (69,50 m fata de 39,15 m a Dunarii in acelasi punct).

In legatura cu crearea lacului de baraj s-au pus importante probleme de ocrotire a naturii (de pilda, salvarea unui peste pe cale de disparitie, cega, care se gasea in Dunare intre Pescari si Svinita, conditii optime) si a monumentelor arheologice si de arhitectura, prin stramutarea sau prin protejarea pe loc (tabulele lui Tiberiu, Domitian si Traian, cu o portiune a drumului roman ; mai multe cetati printre care Golubac, Tri Cule, Drencova; picturile din biserica din Berzasca - cea mai veche biserica romaneasca din Clisura etc.).

Concomitent, s-a pus problema crearii parcului international "Portile de Fier" ce se va organiza la zona de frontiera dintre Iugoslavia si Romania, in sectorul Defileului Dunarii. Acest parc va fi un model de organizare a intregului sistem de ocrotire a naturii, un exemplu de cooperare in domeniul respectiv intre doua tari prietene. Parcul va avea o suprafata de 160 000 ha si va cuprinde cinci rezervatii naturale si peste 100 de monumente ale naturii (pesteri cu vechi urme de locuire, puncte fosilifere, endemisme si raritati floristice si faunistice, izvoare, etc.). El va fi al treilea parc international creat in Europa, dupa parcurile de la granita dintre Cehoslovacia si Polonia (Tatra si Pieniny ## ). Fara indoiala, vedeta acestui parc o va constitui rezervatia Cazanele Dunarii de 116 ha care reprezinta un centru floristic cu totul particular. Pe versantii abrupti si pe valcelele lor inguste se dezvolta o bogata flora submediteraneana in amestec cu elemente central-europene. Este singura statiune de pe glob unde creste in stare salbatica laleaua Cazanelor (Tulipa hungarica). Rezervatiile naturale Valea Mare, Cazanele Dunarii, Portile de Fier si Gura Vaii-Varciorova, precum si punctele fosilifere de la Svinita si Bahna-Varciorova vor constitui principalele locuri romanesti de maxim interes stiintific si turistic ale viitorului parc international "Portile de Fier".

Defileul Dunarii poate fi abordat mai usor prin unul din capetele sale: Orsova sau Moldova Noua. Cursele NAVROM leaga Orsova de Moldova Veche, trecand pe la Dubova, Tisovita, Svinita si Drencova. La terminarea noii sosele autobuzele vor circula din nou intre Moldova Noua si Orsova, trecand prin localitatile Moldova Veche, Pescari, Liubcova, Berzasca, Drencova, Cozla, Svinita, Tisovita, Plavisevita, Dubova si Ieselnita. De pe vapor se pot admira mai bine contururile ambelor maluri cu cleanturile din Defileu. Calatorind pe sosea, turistul poate insa observa indeaproape vegetatia si stancaria, drumul taiat in piatra ; poate vizita localitatile si pesterile (Gaura cu Musca, Pestera de la Gura Ponicovei si Pestera Veterani prezentate in acest ghid); poate patrunde cu piciorul in vaile laterale ajungand la alte pesteri (dintre care Pestera de la Padina Matei, Gaura Haiduceasca si Pestera Zamonita sunt de asemenea prezentate la locul potrivit).




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright