Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate didacticaScoala trebuie adaptata la copii ... nu copiii la scoala




category
Biologie Botanica Chimie Didactica Fizica Geografie
Gradinita Literatura Matematica


Didactica


Qdidactic » didactica & scoala » didactica
Radio-scoala



Radio-scoala


RADIO-SCOALA


Radio-scoala reprezinta o institutie specializata in proiectarea si realizarea unor obiective specifice educatiei/instruirii nonformale. Programele sale implica tehnologia de comunicare proprie domeniului, valorificabila in diferite conditii nationale, teritoriale si locale. Perfectionarea acestei tehnologii (vezi emisiunile pe unde ultrascurte) permite extinderea si adaptarea rapida a programelor radio-scoala la cerintele de educatie si de instruire ale comunitatilor locale {informare-formare profesionala, estetica, moral-civica, religioasa etc).

La nivel de politica a educatiei, 'radio-scoala' include 'totalitatea emisiunilor de radio destinate perfectionarii procesului de invatamant' (activitatii de instruire in diferite discipline si domenii de specialitate; activitatii de educatie intelectuala, morala, tehnologica, estetica, fizica/sportiva etc.) - vezi Dictionar de pedagogie, 1979. pag. 3 83.



in sistemele moderne de invatamant aceste emisiuni trebuie proiectate la nivelul unor structuri specifice instruirii nonfonnale integrate/integrabile in cadrai planului de invatamant, pe verticala, orizontala si transversala sistemului, in sensul valorilor educatiei permanente si ale autoeducatiei.

Formele de realizare propuse respecta logica instruirii nonformale care vizeaza proiectarea unor activitati concepute flexibil ca oferte pedagogice si sociale destinate completarii pregatirii de baza, de profil si de specialitate. Ele evolueaza ca resurse de informare suplimentara/complementara, integrate/integrabile in timpul sau dupa desfasurarea activitatii educative/didactice (lectiei etc.) sau ca structuri autonome valori-ficabile in situatii speciale (sinteze pedagogice, asistenta psihopedagogica, orientare scolara si profesionala, popularizarea unor noutati stiintifice, perfectionarea cadrelor didactice etc).


Desigur ca, in prezentarea/descrierea educatiei formale putem introduce toti parametri de analiza specifici procesului de invatamant: obiective, continuturi, strategii de predare-invatare-evaluare, forme de organizare, etc.

Important de subliniat este faptul ca educatia formala este un proces intens de instruire si formare/dezvoltare a personalitatii umane, caracteriza prin coerenta, continuitate si convergenta a influentelor exercitate. Telul acestei forme a educatiei il constituie introducerea progresiva a elevilor in cunoasterea umana, in asimilarea acesteia ca proces si ca produs, instrumentalizarea lor cu tehnici de acces la cultura (scris-cititul, utilizarea mijloacelor de informare moderne, de ex.), dobandirea autonomiei educationale si personale. Se urmareste astfel, trecerea de la educatie –ca actiune/influenta exercitata dinspre exterior – la educatie ca actiune/influenta autodeterminata, venita dinspre individ, spre el insusi (autoeducatie), asigurarea unei insertii rapide si adecvate in contexte sociale.

„Educatia formala este puternic expusa si infuzata de exigentele suprapuse ale comandamentelor sociale si uneori politice”- afirma C. Cucos (1996, p. 35), fiind dimensionata prin politici explicite ale celor care se afla la putere la un moment dat. Educatia formala raspunde unor comandamente sociale explicit elaborate.

O alta caracteris

in plan metodologic, 'radio-scoala' poate fi interpretat ca o strategie pedagogica bazata pe valorificarea resurselor formative ale expunerii, dezbaterii, prelegerii - problematizate dar si ale interviului, demonstratiei, descoperirii, instruirii programate etc. In acelasi timp, resursele sale informationale pot fi valorificate la nivelul unor mijloace de instruire integrabile in structura oricarei metode didactice in asociere cu alte procedee promovate in contextul tehnicilor moderne de comunicare (magnetofon, case-tofon, video, televiozor, calculator). - Vezi Educatia/instruire nonformala, Televiziunea scoiara/universitara




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright