Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi

Navigatie


Qdidactic » bani & cariera » transporturi » navigatie
Personalul navigant



Personalul navigant


Personalul navigant

Personalul navigant roman este constituit din totalitatea persoanelor, indiferent de cetatenie, care poseda brevet sau certificat de capacitate obtinut sau recunoscut in conformitate cu prevederile legale si care da dreptul acestora sa indeplineasca functii la bordul navelor.

Evidenta personalului navigant roman se tine de ANR in registrele de evidenta ale personalului navigant.

Orice nava care arboreaza pavilon roman este deservita de un echipaj care asigura operarea navei in conditii de siguranta si de protectie a mediului inconjurator. Echipajul navei este format din personalul navigant si personalul auxiliar. In cadrul echipajului, functiile la bordul navelor care arboreaza pavilion roman pot fi indeplinite numai de persoanele care poseda brevete sau certificate de capacitate.

In ceea ce priveste pregatirea personajului navigant, in anul 1978 la Londra, sub auspiciile Organizatiei Maritime Internationale, a fost adoptata Conventia internationala privind standardele de pregatire a navigatorilor, brevetare, atestare si efectuare a serviciilor de cart (Conventia STCW), care si-a propus sa recomande conditiile necesare desfasurarii unor transporturi sigure pe mare pentru ocrotirea vietilor omenesti, salvarea in caz de pericol si protectia mediului inconjurator. Deasemenea, cu privire la nivelul minim de instruire al personalului navigant, reglementarile comunitare in materie (directivele europene) prevad standardele de instruire, certificatele sau actele necesare, precum și responsabilitațile pe care le are fiecare persoana ambarcata la bordul navelor aparținand statelor membre ale U.E. . Astfel, la nivel european sunt stabilite reguli cu privire la standardele de competența pe care trebuie sa le indeplineasca personalul navigant in conformitate cu prevederile convenției. Mai mult, s-au stabilit criterii de recunoaștere a brevetelor și certificatelor eliberate in alte state membre sau in state terțe.

Pentru recunoașterea certificatelor eliberate in afara U.E., exista o procedura separata care prevede ca un stat membru poate recunoaște un astfel de certificat daca sunt indeplinite doua condiții: statul care a eliberat certificatul sa fie stat parte la convenție și comitentul pentru securitate maritima al Organizației Internaționale Maritime sa aprecieze ca sunt indeplinite condițiile impuse de convenție.

La nivel european, sunt stabilite masuri și pedepse care sancționeaza situația in care o companie sau un comandant a angajat o persoana fara certificat de capacitate sau situația in care o persoana a comis o frauda, obținand in felul acesta ocuparea unei funcții la bordul navei.



Personalul navigant roman se poate ambarca și pe nave care arboreaza pavilionul altor state, pe cont propriu sau prin intermediul agenților de furnizare de personal navigant. Aceste agenții sunt persoane juridice romane autorizate in condițiile legii. Agențiile sunt obligate sa respecte prevederile convențiilor internaționale privitoare la echipaj, ratificate de Romania, și sa constituie garanția stabilita pentru a asigura plata drepturilor banești și cheltuielile de repatriere in cazul in care armatorul sau reparatorul navei nu iși indeplinește aceasta obligație. Autorizarea agențiilor de furnizare de personal navigant nu este necesara pentru cele autorizate deja in Europa.

Raporturile de munca ale membrilor echipajului se stabilesc in conformitate cu legislația muncii, cu acordurile și convențiile la care Romania este parte și pe baza contractelor individuale și colective de munca. Personalul navigant are dreptul :

la cazare și hrana gratuita pe nava sau la alocație de hrana zilnica care se acorda in cuantumul și in condițiile stabilite prin contractul colectiv de munca și sau contractul individual de imbarcare pentru societațile comerciale, ori prin hotarare de guvern pentru instituțiile publice și regiile autonome; cheltuielile pentru hrana sau alocația zilnica se suporta de angajator din cheltuielile de exploatare, sunt deductibile fiscal și nu sunt incluse in veniturile salariale supuse impozitarii;

la diurna in valuta pe durata voiajului internațional;

la despagubire pentru echipamentul propriu pierdut sau distrus in timpul ambalarii, din cauza serviciului sau a unui eveniment de navigație;


de a cere repatrierea sau o compensație suplimentara pentru navigația in zone de razboi.


Comandantul de nava

Comandantul este persoana care exercita comanda pe nava și este investit in acest scop cu autoritate asupra persoanelor ambarcate pe nava și indeplinește atribuțiile ce-i revin potrivit prevederilor operatorului sau proprietarului navei precum și acordurilor și convențiilor la care Romania este parte.

Comandantul de nava este reprezentantul proprietarului in raporturile cu autoritațile.

Prerogativele comandantului in exploatarea comerciala a navei pot fi grupate in trei categorii: nautice, comerciale și de ofițer public.

Prerogative nautice

Exista indatoriri care nu pot fi indeplinite de armator in cursul voiajului deoarece nu este prezent pe nava și nici nu are cunoștințele nautice necesare.

Nava este incredințata comandantului, care o conduce și o administreaza astfel incat multe din obligațiile ce decurg din contractele de navlosire și din cele de transport maritim sunt in fapt indeplinite de comandantul de nava.

In exercitarea atribuțiilor sale nautice, comandantul este autorizat sa intreprinda orice masura necesara pentru a salva persoanele aflate la bord, pentru a proteja nava și incarcatura și pentru a pastra in siguranța documentele navei. Deasemenea, are obligația de a acorda asistența altor nave aflate in pericol.

Ca regula generala, pentru greșelile sale in conducerea și administrarea navei, comandantul are o raspundere directa fața de armator.

In cazul transporturilor pe baza de conosament, situația difera in funcție de regulile aplicabile :

Daca transportul este guvernat de Regulile de la Haga, armatorul nu va fi raspunzator de pierderile rezultate din actele, neglijența sau greșelile comandantului in navigației sau administrare a navei.

Daca transportul este guvernat de Regulile de la Hamburg, caraușul nu va fi exonerat pentru greșelile comandantului in conducerea nautica sau administrarea navei.

Prerogative comerciale

Comandantul este un prepus al armatorului in ceea ce privește partea comerciala a voiajului și raspunde in aceasta calitate pentru greșelile comise.

Regulile de la Haga prevad ca armatorul este raspunzator pentru greșelile de ordin comercial ale comandantului, savarșite la incalcarea, stivuirea și pastrarea in bune condiții a marfurilor. Regulile de la Hamburg nu fac distincție intre culpele nautice și cele comerciale.

Prerogative de ofițer public

In cazuri excepționale, comandantul are dreptul sa impuna anumite masuri la bordul navei :

sa  izoleze orice persoana aflata la bord daca acțiunile acesteia, chiar daca nu intrunesc elementele constitutive ale unei infracțiuni, pun in pericol siguranța navei, a persoanelor aflate la bord sau a condițiilor lucrurilor (bunurilor);

are obligația de a face cercetarile care se impun in cazul in care la bordul navei sunt descoperite elementele constitutive ale unei infracțiuni, sa acorde persoanei acuzate dreptul la aparare, sa o protejeze pe ea și bunurile ei și sa o predea in primul port de escala impreuna cu documentele intocmite;

are obligația de a inregistra in jurnalul de bord, nașterea, casatoria și decesul; deasemenea are dreptul de a certifica testamentul unei persoane aflate la bord.





Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright