Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi


Marketing


Qdidactic » bani & cariera » marketing
Promovarea marketingului



Promovarea marketingului


Promovarea marketingului

Semnificatia universala a marketingului a incurajat promovarea cunostintelor si instrumentelor de marketing, penetrarea lor in diverse domenii, difuzarea experientei acumulate in teorie si practica. Un aport semnificat in acest sens l-au adus institutiile si organismele specializate in domeniul marketingului, atat in cadrul fiecarei tari, cat si pe plan international.

Cele mai importante organizatii specializate in acest sens sunt Asociatiile Nationale de Marketing, care fiinteaza in multe din tarile lumii. Ele sunt organisme cu caracter nelucrativ,din care fac parte in calitate de membri: intreprinderi, institutii si persoane fizice. Activitatea lor se desfasoara sub forma unor manifestari stiintifice si a editarii de publicatii.



Cea mai veche este, asa cum era si firesc, Asociatia Americana de Marketing, infiintata in 1937, care dispune si de o publicatie, Journal of Marketing, ce se bucura de un mare prestigiu international.

O activitate deosebita in ultimele decenii desfasoara asociatiile de marketing din  Anglia, Franta, Germania, Italia, Spania, Suedia etc. In tarile Europei centrale si de est s-au  constituit asociatiile de marketing spre finele anilor /6o: Iugoslavia, Cehoslovacia, Polonia, Ungaria. Romania este prima tara din aceasta zona, care in 1971, cand s-a creat asociatia nationala, a si fost afiliata la Federatia Internationala de Marketing, si gratie profesorului  Iosif Constantin Dragan, care in perioada respectiva detinea functia de presedinte al Federatiei Internationale de Marketing.

Federatia Internationala de Marketing (I.F.A.) s-a constituit in 1962, avand 10 asociatii nationale ca fondatori, la care s-a alaturat si  ESOMAR (Asociatia Europeana de Markrting), apoi o serie de alte asociatii nationale.

Crearea in Romania a AROMAR a reprezentat un moment important in procesul de implementare a marketingului si a contribuit substantial la desfasurarea unei activitati benefice pentru economia tarii noastre.

Incepand cu anul universitar 1971-l972, marketingul a devenit o stiinta economica ce se preda in invatamantul economic superior. Studiul marketingului a inceput promitator si intreprinderile au avut numai de castigat, mai ales pe piata externa.

Apoi activitatea a fost marginalizata, mergand pina la anulare, ea negasindu-si locul in corsetajul activitatii dirijate, excesiv centralizate.

La 23 februarie 1990 s-a reactualizat activitatea AROMAR, s-a adoptat un nou statut si programul de orientare al activitatii.

S-au stabilit cele 19 sectii pe domenii de activitate, la care participa un mare numar de specialisti (economisti, ingineri, sociologi, juristi, psihologi, cercetatori, cadre didactice etc.).

De asemenea, in fiecare judet s-au creat filiale asociate, care-si propun in primul rand sa sprijine constituirea in intreprinderi, institutii, organizatii economice a compartimentelor de marketing.


AROMAR este o asociatie profesionala, neguvernamentala, independenta, cu caracter nelucrativ, cu personalitate juridica, care reuneste persoane fizice si juridice din Romania, interesate in progresul cunoasterii si aplicarii cunostintelor de marketing.

Ea are drept scop popularizarea gandirii si practicii de marketing, difuzarea si promovarea larga a conceptelor, tehnicilor si metodelor de marketing. De asemenea, isi propune sa sprijine orientarea catre piata a producatorilor de bunuri si servicii, a cercetarii, dezvoltarii, distributiei, promovarii vanzarilor si a politicilor de pret in vederea desfasurarii unei activitati profitabile si competitive.

AROMAR initiaza actiuni de colaborare, schimb de pareri si informatii de marketing in tara si cu asociatii din alte tari, cu organisme independente de cercetare de marketing si asociatii internationale cu profil asemanator. Ea organizeaza cursuri de perfectionare a specialistilor din tara, fara a se limita la demostrarea modului in care trebuie efectuat un studiu de motivare, un studiu de implantare a unei retele de distributie sau insusire a oricaror altor tehnici si metode specifice domeniului ei, propunandu-si sa analizeze mecanisme care conduc in general la succes intreprinderile din tarile cu economie de piata si asigurand specialistilor si managerilor din intreprinderile romanesti abilitatea de a monta asemenea mecanisme.

Formele de activitate sunt multiple: dezbateri, sesiuni de comunicari si referate, schimb de experienta, de informatii si colaborari etc. Ea editeaza o revista lunara, "Marketing".

Colaborarea dintre sectii se realizeaza prin sedinte comune pe teme de interes reciproc, precum si prin cercetari efectuate inpreuna cu firme straine interesate in cooperari sau in cunoasterea pietii romanesti.

AROMAR  isi propune sa dezvolte legaturile cu celelalte asociatii nationale, in mod special cu cea americana (AMA), franceza (ADETEM), olandeza, suedeza, cu centrele de cercetare din Germania, cu Academia europeana de marketing (EMA) etc.

Prin intreaga activitate pe care si-o propune AROMAR urmareste promovarea unei inalte calitati a actiunilor si cercetarilor de marketing, in sensul asigurarii unei constiinte sociale si a principiilor profesionale de integritate etica si obiectivitate in randul specialistilor de marketing, orintarea catre piata a producatorilor ca mijloc de realizare a rentabilitatii si competitivitatii in sprijinul liberei initiative.

Un alt organism care contribuie la asigurarea unui cadru institutional favorabil relatiilor intreprinderii cu piata il reprezinta  Camera de Comert si Industrie, ca nucleu al sistemului de dezvoltare a schimburilor.

In Romania, Camera de Comert exista de mai bine de un secol. In perioada interbelica a existat un intreg sistem de camere de comert si industrie teritoriale, pana in 1949, cand cele teritoriale au fost desfiintate, mentinundu-se doar cea nationala de la Bucuresti, care a fost transformata in Camera de comert exterior subordonata Ministerului Comertului Exterior.

In 1990 a fost restructurata radical activitatea Camerei de Comert si Industrie pe baza Decretului Lege nr. 139 / Mai 1990 si dupa adunarea generala a membrilor camerei din 16-17 iulie 1990, care a aprobat un nou statut.

S-a revenit astfel la sistemul camerelor de comert existent inainte de cel de-al doilea razboi mondial, institutie specifica economiei de piata, care functioneaza cu mare eficienta in toate tarile din Europa si din lume.

Sistemul camerelor de comert si industrie este o suma de organizatii neguvernamentale, de utilitate publica, cu caracter autonom, care functioneaza la nivel national si judetean si cuprind  Camera de Comert si Industrie a Romaniei, 40 de camere judetene, la care se adauga si camere de comert bilaterale cu: Elvetia, Ungaria, Israel, Ucraina etc.

Din noiembrie 1990 funtioneaza in S U A  Camera de Comert  Romano- Americana, care urmareste mai ales transmiterea de informatii despre masurile adoptate pentru a crea un cadru adecvat desfasurarii afacerilor in cele mai bune conditii.

Conform statutului, camerele de comert si industrie nu sunt ele insele agenti economici, nu realizeaza fapte de comert (nu vand si nu cumpara) ci desfasoara diverse activitati pentru a pune in contact pe cei care organizeaza activitati cu caracter lucrativ ca : prestari servicii in interesul membrilor inclusiv organizarea de reclama comerciala, de targuri si expozitii, publicarea de buletine informative pentru uzul membrilor si al partenerilor din tara si strainatate.

Camera de Comert si Industrie a tarii ajuta agentii economici autonomi sa-si elaboreze si sa puna in aplicare propriile lor politici prin numeroase forme cum sunt: relatii de corespondenta pe cale letrica, prin telex, fax, prin receptionarea de cereri de oferte, oferte de afaceri, posibilitati de colaborare, prin constituirea de misiuni economice in strainatate, schimb de delegatii, precum si prin informarea strainatatii in legatura cu cadrul economico-juridic din tara noastra etc.

Prin complexa activitate pe care o desfasoara, sistemul camerelor de comert si industrie se aliniaza la uzantele in materie pe plan international, de promovare a comertului exterior la nivelul agentilor economici, fiind un catalizator in implementarea marketingului.

Un rol insemnat in promovarea marketingului pe plan intern revine invatamantului economic universitar si postuniversitar, publicatiilor de specialitate si unor institute nationale de cercetare ca: Institutul de Economie Mondiala si Institutul National de conjunctura, management si marketing pentru comert interior, comert exterior, turism.

Pe plan international, alaturi de Asociatiile internationale cu profil de marketing care-si propun sa promoveze mai ales tehnici si metode de marketing, importanta in asigurarea unui cadru favorabil desfasurarii activitatii teoretice si practice de marketing, au o serie de reuniuni internationale, precum si documentele adoptate de acestea, cum ar fi: Actul final de la helsinki sau Carta de la Paris.

Promovarea pe scara larga a marketingului prin toate mijloacele se dovedeste astazi o actiune de maxima acuitate in conditiile evolutiilor adesea greu previzibile ale unor factori care actioneaza drept catalizatori ai situatiilor incerte de pe diverse piete, intrucat nici o intreprindere nu mai poate desfasura o activitate eficienta fara o cunoastere perfecta a situatiei prezente si a tendintelor diverselor piete, fara o valorificare a oportunitatilor pe termen scurt si de durata a acestora, subordonand intreaga lor activitate conceptiei de marketing.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright