Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi


Marketing


Qdidactic » bani & cariera » marketing
Micromediul organizatiei



Micromediul organizatiei


Micromediul organizatiei


Componentele mediului extern cu care o intreprindere intra in relatii directe, permanente si puternice dictate de necesitatea atingerii obiectivelor sale (prezente si de perspectiva), formeaza micromediul organizatiei (Balaure, 2004).

Micromediul organizatiei poate fi cel mai bine inteles ca fiind alcatuit din toate organizatiile si indivizii care, direct sau indirect, afecteaza activitatile desfasurate de aceasta (Palmer, 2004).

Pentru a contura micromediul organizatiei se poate pleca de la teoria procesului de transformare. Conform acestei teorii, organizatia poate fi privita ca un sistem cu trei componente: intrari in sistem (organizatie), procesarea/transformarea intrarilor si iesirile din sistem. Astfel organizatia apare in calitate de cumparator pentru a-si asigura intrarile in sistem - resurse materiale, financiare, umane si infomationale. Toate aceste resurse sunt procesate, iar in urma acestui proces de transformare rezulta iesirile din sistem, concretizate in - produse, servicii, informatii etc. Pe parcursul procesului de transformare, organizatia construieste o retea de relatii cu diferite alte organizatii sau persoane care detin o miza sau alta  in buna functionare a acesteia (stakeholders).

Pornind de la modelele lui Piercy si Millian pot fi ilustrate principalele relatii pe care organizatia le stabileste in cadrul acestui proces precum si piete esentiale pe care aceasta este prezenta.


Principalele grupuri interesate (stakeholders) si piete esentiale pe care organizatia este prezenta



Clientii


Piata de desfacere













Cine sunt clientii?

Organizatiile, institutiile si persoanele individuale catre care se indreapta iesirile din sistem (produse, servicii si informatii). In functie de statutul lor si de natura solicitarilor lor, clientii unei organizatii pot fi: consumatorii finali, utilizatorii industriali, intreprinderi distribuitoare, agentii guvernamentale. Piata de desfacere reprezinta cea mai importanta piata pe care actioneaza organizatia.

Furnizorii

Piata fortei de munca


Cine sunt furnizorii?

Organizatia trebuie sa-si asigure resurse umane care sa corespunda ca pregatire si structura nevoilor acesteia pentru a-si atinge obiectivele pe care si le-a propus. De remarcat cresterea importantei acestei categorii de resurse care in cazul unor organizatii reprezinta cheia succesului in afaceri. In categoria furnizorilor de resurse umane intra: institutiile de invatamant, oficiile de forta de munca, persoanele care se afla in cautarea unui loc de munca.


Piata resurselor materiale




Furnizorii de resurse materiale - sunt firmele sau persoanele particulare care asigura organizatiei: materii prime, materiale, echipamente, masini, utilaje etc.


Piata financiara




Furnizorii de resurse financiare (prestatorii de servicii financiare).

Intermediarii






Cine sunt intermediarii?

Acestia sunt alte organizatii implicate in promovarea, distributia si vanzarea produselor unei firme. De exemplu, o organizatie pentru atingerea obiectivelor sale poate stabili relatii cu diferite tipuri de intermediari: angrosisti, detailisti, distribuitori, societati de logistica (transport, depozitare etc), societati de asigurari, agentii de publicitate si de cercetare a pietei sau firme de consultanta.

Organismele publice



Piata referintelor
















Piata influentei



Care sunt alte grupuri cu care organizatia interactioneaza?

Comunicarea de la om la om este considerata un instrument extrem de valoros la mixului de marketing. Aceasta comunicare implica construirea si mentinerea unor bune relatii cu ziaristii, analistii, grupurile de referinta, grupurile de presiune (asociatii ale consumatorilor, asociatii profesionale, mediile de informare in masa, marele public).

In cadrul acestei componente de mediu un loc aparte il ocupa organele de stat fata de care organizatia are o serie de obligatii legale: organele financiare, vamale, de justitie etc.


Organizatia comunica cu expertii si profesionistii care ar putea recomanda clientilor produsele organizatiei, influentandu-le deciziile de cumparare.

Concurentii




Piata de desfacere/piata resurselor

Care sunt organizatiile concurente?

Grupul de organizatii sau persoane particulare care isi disputa aceeasi categorie de clienti iar in unele situatii furnizorii sau prestatorii de servicii. Este o categorie nelipsita dintr-un mediu competitiv caracteristic economiei de piata.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright