Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi


Management


Qdidactic » bani & cariera » management
Managementul investitiilor



Managementul investitiilor


Managementul investitiilor


1. Caracterizare generala
Te intriga riscul calculat? Imaginea confectionata? Iti face inima sa bata mai repede? Bine ai venit in lumea managementului investitiilor, unde tipurile de joc te incanta cand pariezi banii altor oameni - si-ti pot face avere pe parcurs.
Managerii de investitii se ocupa de bani - banii altor oameni si vorbim de multi bani. De obicei, ei transforma acesti bani in bunuri - actiuni, obligatiuni si alte tipuri de investitii - si incearca sa faca acesti bani sa produca alti bani cat de repede posibil. Fondurile mutuale, spre exemplu, angajeaza manageri de investitii; la fel fac si corporatiile cu multi bani neplasati, bancile si persoanele fizice cu multi bani.
Managerii de investitii au un singur scop: sa investeasca banii oamenilor in mod intelept si profitabil. Ei folosesc o combinatie de teorie a investitiilor, instrumente cantitative, experienta de piata, cercetare si, in mare masura, 'norocul porcesc' pentru a-si alege investitiile pentru portofoliul lor, plecand de la actiuni cu grad mare de risc, la stabilimente comerciale si conturi cash. Cum si-au ales domeniile de investitie, si-au facut balanta riscurilor si castigurilor posibile, asa si securea va cadea daca portofoliul nu-si depaseste nivelul.
Munca este stresanta si este imensa. La inceputul unui nou secol si mileniu, capitalul de investitii inunda piata la o rata record, gratie speculatiilor bursiere din ultimul timp si maturizarii 'copiilor' care si-au dat seama, in sfarsit, ca nu au economisit nimic in ultimii 20 de ani.
Cat de mare este inundatia? Intre 1990 si 1999 suma capitalului investit doar in fonduri mutuale in SUA se ridica de la 1.000 miliarde dolari la 5.500 miliarde dolari. Asta inseamna mai mult de 35 miliarde dolari pe luna. Si asta nu include si alte forme de management de investitii cum ar fi conturile bancare private, fonduri de pensii, trusturi de investitii imobiliare sau cash-ul de la corporatiile bogate.
Oriunde gasesti sume mari de capital acumulat, poti fi sigur ca un manager de investitii se afla dupa colt. Chiar si companii ca General Motors sau General Electric au expertii lor de investitii care isi pun banii la munca pana cand compania va avea nevoie de ei pentru o investitie intr-o fabrica noua sau o companie publicitara pe Madison Avenue.
Ca manager de investitii, puteti sa va exersati flerul. Profesia necesita abilitati cantitative si analitice excelente - daca urati statisticile, cautati-va de lucru in alta parte.
Dar managerii de investitii nu aduna pur si simplu numere. E nevoie de abilitati organzationale - si de nerv - pentru a lua decizii de moment cu privire la milioane de dolari. Si desi profesia a cunoscut o dezvoltare importanta in ultima decada, este totusi dificil sa patrunzi aici, in special pentru cei care au o simpla diploma de liceu. Cateodata, absolventii de master in business adminstration (MBA) muncesc ca manageri de fonduri imediat ce au terminat scoala, desi cel mai adesea incep ca analisti pentru a demonstra ca au combinatia potrivita de precautie si incredere in sine pentru a fi un manager de investitii de succes.

2. Perspectivele profesiei
Cele mai multe din noile joburi din managementul de investitii au fost create de investitorii americani de pe Main Street (fonduri mutuale ca Vanguard sau T Rowe Price). O data stralucitoare, coalitiile de speculatii de la bursa - specializate in operatiuni cu grad mare de risc, returnari spectaculoase ale investitiilor pentru clientii bogati - au fost discreditate de pierderile de miliarde de dolari in pierderea economica globala din perioada 1997-1998, dar acestea ofera, inca, oportunitati pentru managerii de investitii nonconformisti. Investitiile mari si bancile comerciale, ca si firme private ofera activitati bancare private - adica, management de investitii pentru clientii bogati cu conturi mari. Cateva institutii ce fac investitii la scara mare, cum ar fi fondurile de pensii isi angajeaza propriul staff pentru investitii, desi uneori se bazeaza pe fondurile mutuale si alte companii de management de investitii pentru a lua decizii pentru ele.
Daca preferati bunuri in locul actiunilor si obligatiunilor, puteti lucra pentru o companie care are ca obiect de activitate investitia in bunuri. Companiile de investitie in bunuri reale isi desfasoara activitatea asemeni fondurilor mutuale, cu exceptia ca acestea cumpara si vand centre comerciale, mai degraba decat actiuni si obligatiuni.
Exista un numar de firme mai mici de management de investitii care iau bani de la un grup restrans de clienti bogati si ii investesc in ramuri specializate cum ar fi companiile care abia ies pe piata.
Indiferent de locul unde lucrati, managementul de investitii se reduce la: cercetarea si analizarea potentialelor investitii si adoptarea deciziilor cu privire la unde exact sa aloce fonduri. Bineinteles, companiile necesita un grup de alti angajatori, incluzand managerii corporativi, specialisti IT, oameni pentru marketing si vanzari si staff pentru birouri. Dar daca vreti sa stai in prima linie unde se iau deciziile importante cu privire la investitii, trebuie sa detineti una din functiile urmatoare:

Cercetator
Meseria de cercetator, cum spune si numele, implica adunarea materialului pe baza caruia se decide investitia. Cand debuteaza, cercetatorii isi petrec timpul studiind partile pe care se axeaza portofoliul. Companiile de management al investitiilor care angajeaza manageri de fonduri au diferite filosofii de investitii si cercetatorii lucreaza pentru a se asigura ca managerii de fonduri detin informatiile necesare pentru a lua deciziile in conformitate cu aceasta filosofie. Pe masura ce timpul trece, cercetatorii castiga mai multa independenta si pot efectua acele analize la nivel inalt care duc la luarea deciziilor corecte in legatura cu vanzarea si cumpararea. In general, cercetatorii sunt angajati din randul studentilor. Cursantii si absolventii de MBA se bucura de mai multe sanse de a fi angajati si se pot astepta la salarii mai mari. Toti candidatii trebue sa aiba puternice inclinatii cantitative, analitice si organzationale.

Analist
Exista o zona gri intre aria de activitate a unui cercetator si cea a unui analist. Oricum, un analist are un cuvant in plus de spus in luarea deciziei si supravegheaza munca cercetatorilor (daca firma are cercetatori). Analistii preiau rezultatele obtinute de cercetatori, le aplica la modelul financiar de nivel inalt pentru ca apoi sa faca recomandarile adecvate managerilor in cazul vanzarilor si cumpararilor.
Aditional muncii cu numerele, ei pot conduce si cercetari mai subiective, cum ar fi intalnirile cu reprezentantii companiilor potential investitoare pentru a estima stilul de management. Sau pot face munca unui analist de vanzari in brokeraj si alte institutii financiare pentru a aduna ponturi despre anumite investitii si a recunoaste noile tendinte ale pietei. Analistii sezonieri pot participa chiar la elaborarea strategiilor de investitii pentru fondul lor de investitii.

Manager de fond
Managerul de fond este acela care decide ce, cand si cat de mult sa se cumpere sau sa se vanda. El trebuie sa lucreze pentru a se asigura ca filosofia investitiilor in fonduri a luat nastere din investitiile propriu-zise si sa fie gata sa schimbe strategia daca ea nu merge la un moment dat. Ei se asigura ca deciziile lor sunt respectate si executate, ceea ce inseamna a urmari munca comerciantilor si agentilor. Si, bineinteles, sunt responsabili pentru indrumarea muncii cercetatorilor si analistilor pentru a se asigura ca primeste cea mai buna si cea mai completa informatie posibila.
In afara de lucrul cu cifrele, el isi petrece mult timp in intalnirile cu managerii companiilor in care poate va decide sa investeasca. Tot el va trebui sa se angajeze in marketing si relatii cu publicul - de exemplu, ajuta la elaborarea strategiilor de vanzari sau convorbiri cu presa.

3. Salarii (in Occident)
Cercetator: salariul mediu de debut: 40.000-60.000 $
Analist: 60.000-100.000 $
Manager de fond: 175.000-250.000 $ sau mai mult

4. Perspective de obtinere a unui job
S-a inregistrat o crestere spectaculoasa in domeniu datorita economiei in dezvoltare, pietei largi de speculatii bursiere, relaxarea generala a legislatiei in domeniul taxelor (nu neaparat si la noi in tara), care a incurajat fondurile de pensii si noua generatie care prezinta o inclinatie catre investitii. Capitalul ce inunda piata de investitii este de-a dreptul uimitor.
Cu zece ani in urma, ti se parea uimitor cand 100 milioane de actiuni vandute sau cumparate intr-o singura zi la New York Stock Exchange. Astazi, a devenit o ruina sa vezi cum miliarde de actiuni sunt rulate intr-o singura zi.
Ca rezultat, fondurile mutuale si alte companii de management de investitii se extind in fiecare an. Intre 1994 si 1999, numarul fondurilor mutuale individuale din SUA s-a triplat (ajungand la mai mult de 4.600 - si, va asigur, nu va fura putinii banuti ca la noi). Bancherii particulari si managerii fondurilor institutionale au niveluri similare de crestere. Asta inseamna o multime de joburi noi pentru managerii de fond ca si pentru cercetatori si analisti, desi cea mai mare crestere s-a situat la nivel de marketing, relatii cu clientii si personalul din birouri. Cresterea a fost cu adevarat spectaculoasa pentru unele fonduri mutuale americane ca Vanguard, Capital Group, Fidelity ca si pentru firmele mai mici specializate pe anumite piete. Din contra, firmele de marime mijlocie s-au simtit incoltite de consolidarea acestei activitati si au crescut cu mult mai putin.
Este dificil sa prezici viitorul managementului de investitii. O cadere brusca a pietii poate avea loc oricand si daca investitorii isi retrag banii si profitul si oportunitatea de a avea un job vor scadea considerabil. Unii experti prezic o scadere a profitului datorita compensatiei care scade putin nivelul investitiilor, in special in domeniul fondurilor mutuale. Oricum, numarul fondurilor nu va avea aceeasi crestere ca in 1990, cand companiile au fost martore la o rapida crestere tehnologica ceea ce a dus la consolidarea lor.
Acestea fiind zise, perspectiva jobului e foarte buna. Competitia va ramane stransa din moment ce managementul de investitii ramane profesiunea cea mai dinamica, lucrativa si profitabila din zilele noastre. Dar, probabil, nu peste mult timp vor fi mai multe, nu mai putine scaune la masa.

Alte resurse
Asociatia pentru Managementul Investitiilor si Cercetare, cu sediul in Statele Unite, are mai mult de 85 de societati si filiale in toata lumea. Prin web site-ul lor AIMR [link la www.aimr.org] ofera liste cu joburi si ajutor in cariera pentru membrii sai.

5. Conditii
Competitia pentru joburi e acerba la toate nivelurile, dar daca aveti abilitati cantitative si analitice, nerv si puteti bate in mod constant piata, va vei gasi probabil un loc. Munca in retea (cu multi colaboratori, dar si in echipa) si determinarea de a va indeplini scopul va va fi de mare ajutor.
Studentii convinsi ca pot face o cariera in acest domeniu ar trebui sa consulte cat mai multe statistici si sa urmeze cat mai multe cursuri de contabilitate pentru a dovedi ca se pot descurca cu cifrele si modele financiare cerute de profesie. Studentii isi pot gasi joburi de cercetator, desi competitia e dura si pot concura cu candidati MBA. Daca va doriti cu adevarat aceasta profesie, incepeti sa lucrati in vanzari, marketing, productie sau comert la o firma de management al investitiilor, apoi ganditi-va sa va intoarceti sa obtineti un MBA inainte de a intra in managementul investitiilor propriu-zis. Puteti detine si o slujba de doi ani ca analist sau cercetator la o banca de investitii. Asemenea joburi se gasesc usor si va pot forma pentru viitoarea meserie.
De obicei, MBA incep ca cercetatori sau analisti. Uneori sunt angajati ca manageri de fond, dar numai daca au avut ceva succes ca manageri sau investitori. Deoarece competitia e dura, e bine sa stiti cat mai multe despre interviul pe care urmeaza sa-l sustineti si trebuie sa stiti cat mai multe despre strategiile de investitii.
Analistii si cercetatorii lucreaza cel putin doi ani inainte de a deveni manageri de fond. E posibil sa ajungeti intr-o asemenea pozitie mai devreme daca va ocupati de portofolii de mai mica insemnatate pentru managerii de investitii institutionali sau banci particulare ce-si ofera serviciul celor bogati.
La fondurile mutuale, puteti deveni co-manager de portofoliu, impartind responsabilitatile de conducere cu un manager cu experienta. Cu cat sunt mai multe investitii, cu atat e mai mare competitia. Vestea buna e ca talentele tinere sunt apreciate in domeniu, asa ca posturile bune nu trebuie asteptate pana ce le elibereaza managerii cu experienta. Vestea proasta este ca, pentru a practica aceasta profesie si pentru a castiga bani frumosi, atunci nu v-ati nascut unde trebuie sau, oricum, va trebui sa ajungeti intr-un stat care va ofera perspectivele de care am vorbit mai sus.
Daca stiti sa alegeti investitiile bune si puteti conduce o echipa care sa va puna in aplicare strategia, este posibil sa obtineti o suma de bani pe care sa (re)investiti. Cu cat sunteti mai bun, cu cat mai mult va veti mentine in top si, bineinteles, cu atat salariul va creste.
Nu exista o singura cale de a deveni manager de investitii. Totul se reduce la cati bani puteti sa faceti investind alti bani.
Toti managerii de investitii trebuie sa aiba urmatoarele abilitati:
- Abilitati cantitative si analitice - Managerii de investitie trebuie sa fie capabili sa citeasca rapoarte. Trebuie sa stie sa transforme aceste numere in modele financiare si viitoare proiecte. Chiar daca veti avea de a face cu investitii mai dificile cum ar fi obligatiuni si bunuri reale, trebuie sa va descurcati bine cu matematica. Cursurile de contabilitate si statistica va pot fi de ajutor, deoarece profesia vine de la banking la management de consultanta.
- Abilitati manageriale si organizationale - Indiferent daca sunteti cercetator sau manager de fond, trebuie sa tineti evidenta faptelor pentru a ajunge la cu adevarat importanta informatie. Mai departe, veti fi capabil sa luati decizii - si sa le aplicati - rapid, cu acuratete. Intarzierea va poate costa bani multi. Va trebui sa va descurcati cu un personal talentat, constituit din cercetatori si analisti, daca vreti sa urcati pana in pozitia de manager. Fara ajutorul lor, nu puteti obtine informatia de care aveti nevoie pentru a lua deciziile corecte.
- Licenta in profesie - In general, managerii de investitii care lucreaza 'in spatele scenei' si iau deciziile importante nu au nevoie de licenta in profesie. Dar daca aveti contacte cu publicul, aveti nevoie de licenta, in special daca va aflati in pozitia de a cumpara si a vinde sfaturi direct clientului.
In SUA, de exemplu, aveti nevoie de o licenta - NASD (seria 7,63 sau 65) sau o licenta de asigurari. Acolo vi se va da timp pentru a obtine o astfel de licenta in momentul cand veti fi angajat si probabil compania o va plati pentru dvs. Altfel, managerii de fond au licente MBA si CFA ('Analist Financiar Confirmat').





 

-Cheltuieli cu intresinerea si functionarea utilajelor

-Cheltuieli cu salariile

-Combustibil si energie




150 000




150 000











175 000

151 000



175 000

150 000










 

Total










 


e.Cheltuieli generale ale intreprinderii -in mii lei

Explicatii

Program

Realizat

Observatii

-Reparatii si intretinere active fixe




-Salarii si alte cheltuieli salariale




-Energie si combustibil




-Alte cheltuieli

800 000

900 000


Total






f.Total cost pe firma -in mii lei


Program

Realizat

-Cost de sectie



-Cost de uzina




g.Cheltuieli de desfacere

-Directe -in mii lei

Explicatii

Produsul A


Produsul B


Total


Observatii


Program

Realizat

Program

Realizat

Program

Realizat


Stelaje









-Indirecte (pe total firma in mii lei


Program

Realizat

-Salarii si asimilate



-Alte cheltuieli




h.Alte date


Program

Realizat

-Costul materialelor directe pe total firma


(in mii lei)



- Metoda de repartizare a cheltuielilor de sectie = Proportional cu materialele directe

- Profitul programat = 10% (rata de costuri)

- Cota de adaos comercial = 10% ]n program; 5% negociat

- TVA = 18% (se considera ca pe produs nu este TVA deductibil)

- Pretul cu amanuntul negociat cu clientul = 2 mil./buc.prod.A; la alegere pentru prod.B.


i.Schema generala de formare a costurilor si preturilor

Mat.dir. + man.dir. + ch.de sectie + ch.gen.ale intreprinderii + ch.desfacere + Profit + Adaos com. + TVA

Costuri directe







Costul de sectie









Costul de uzina







Costul complet comercial







Pretul de productie







Pretul cu amanuntul
























III.Solutionarea studiului de caz pentru produsul A

A.Antecalculatie si postcalculatie


Program

Realizat

Abateri

- Materiale directe




- Manoper