Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi


Finante


Qdidactic » bani & cariera » finante
Planificarea auditului



Planificarea auditului


Planificarea auditului


Planificarea auditului si aplicarea procedurilor suplimentare - ISA 570.

In vederea obtinerii unei intelegeri a entitatii, auditorul trebuie sa aiba in vedere daca exista evenimente sau conditii si riscuri de activitate aferente care pot arunca o umbra de indoiala semnificativa asupra capacitatii entitatii de a-si continua activitatea.

 Atunci cand efectueaza procedurile de audit, auditorul trebuie sa acorde atentie probelor de audit referitoare la evenimentele sau conditiile si riscurile de activitate aferente care ar putea genera indoieli semnificative asupra capacitatii entitatii de a-si continua activitatea. Daca sunt identificate astfel de evenimente sau conditii, auditorul trebuie, pe langa aplicarea procedurilor de la paragraful 26, sa vada daca ele afecteaza evaluarea de catre acesta a riscului de denaturare semnificativa.

  Auditorul are in vedere evenimentele si conditiile legate de ipoteza continuitatii activitatii atunci cand efectueaza procedurile de evaluare a riscului, deoarece aceasta permite desfasurarea de discutii oportune cu conducerea, revizuirea planurilor conducerii si luarea deciziilor privind problemele de continuitate a activitatii identificate.

 In anumite cazuri, s-ar putea ca managementul sa fi facut deja o evaluare preliminara atunci cand auditorul aplica procedurile de evaluare a riscului. Daca da, auditorul revizuieste acea evaluare pentru a stabili daca conducerea a identificat evenimente sau conditii, precum cele discutate in paragraful 8, si planuri de abordare a lor.

Daca totusi conducerea nu a efectuat o evaluare preliminara, auditorul discuta cu conducerea despre temeiul utilizarii vizate a principiului continuitatii activitatii si chestioneaza conducerea despre existenta evenimentelor sau conditiilor de genul celor discutate in paragraful 8. Auditorul poate solicita conducerii sa inceapa efectuarea evaluarii, mai cu seama atunci cand auditorul a identificat evenimente sau conditii referitoare la principiul continuitatii activitatii. 

   Auditorul ia in considerare efectul evenimentelor sau conditiilor identificate atunci cand face evaluarea riscurilor de denaturare semnificativa si prin urmare, existenta lor poate afecta natura, timpul si intinderea procedurilor suplimentare ale auditorului ca raspuns la riscurile evaluate.



Analizarea evaluarii efectuate de conducere

 Auditorul trebuie sa analizeze evaluarea capacitatii entitatii de a-si continua activitatea, efectuata de conducere.

 Auditorul trebuie sa ia in considerare aceiasi perioada cu cea utilizata de conducere pentru efectuarea evaluarii sale in baza cadrului de raportare financiara aplicabil. Daca evaluarea capacitatii entitatii de a-si continua activitatea, efectuata de conducere, acopera mai putin de 12 luni de la data bilantului, auditorul trebuie sa ceara conducerii sa extinda perioada sa de evaluare la 12 luni de la data bilantului.

Evaluarea capacitatii entitatii de a-si continua activitatea, efectuata de catre conducere, este o componenta cheie a analizarii principiului continuitatii activitatii de catre auditor. Asa cum se mentioneaza in paragraful 7, majoritatea cadrelor de raportare financiara care prevad o evaluare explicita de catre conducere specifica perioada pentru care conducerea trebuie sa tina seama de toate informatiile disponibile.

Pentru analizarea evaluarii conducerii, auditorul ia in considerare procesul pe care conducerea l-a urmat in vederea evaluarii sale, ipotezele pe care se bazeaza evaluarea si planurile de masuri ale conducerii. Auditorul are in vedere daca evaluarea a tinut seama de toate informatiile relevante de care auditorul era constient ca rezultat al procedurilor de audit.

 Dupa cum se mentioneaza in paragraful 6 din ISA 570, daca exista un istoric cu activitate profitabila si acces facil la resurse financiare, conducerea poate face evaluarea fara o analiza detaliata. In astfel de circumstante, concluzia auditorului despre evaluarea respectiva de regula este trasa si ea fara nevoia de a aplica proceduri detaliate. Daca au fost identificate evenimente sau conditii care ar putea arunca o umbra de indoiala semnificativa asupra capacitatii entitatii de a-si continua activitatea, totusi, auditorul executa proceduri suplimentare de audit.

Perioada neacoperita de evaluarea efectuata de conducere

        Auditorul trebuie sa chestioneze conducerea despre cunostintele pe care aceasta le are in legatura cu evenimentele sau conditiile si riscurile aferente activitatii aflate dincolo de perioada de evaluare utilizata de conducere care ar putea pune la indoiala in mod semnificativ capacitatea entitatii de a-si continua activitatea.


Auditorul este atent la posibilitatea existentei unor evenimente cunoscute, planificate sau nu, sau conditii care vor surveni dupa perioada de evaluare folosita de conducere care ar putea pune la indoiala utilizarea de catre conducere a principiului continuitatii activitatii la elaborarea situatiilor financiare. Auditorul poate afla despre astfel de evenimente sau conditii in cursul planificarii si executarii auditului, inclusiv ca urmare a aplicarii procedurilor privind evenimentele ulterioare.

 Intrucat gradul de incertitudine asociat rezultatului unui eveniment sau conditii creste pe masura ce evenimentul sau conditia inainteaza in viitor, la analizarea unor astfel de evenimente sau conditii, inainte ca auditorul sa ia alte masuri, indiciile privind existenta unor probleme de continuitate a activitatii trebuie sa fie semnificative. Auditorul ar putea fi nevoit sa ceara conducerii sa determine semnificatia potentiala a evenimentului sau conditiei asupra evaluarii continuitatii activitatii.

 Auditorul nu are obligatia de a elabora alte proceduri de audit decat chestionarea conducerii pentru a testa indiciile cu privire la evenimentele sau conditiile care pun la indoiala in mod semnificativ capacitatea entitatii de a-si continua activitatea dincolo de perioada evaluata de conducere care, conform paragrafului 18, va fi de cel putin 12 luni de la data bilantului.

Proceduri de audit suplimentare atunci cand sunt identificate evenimente sau conditii

 Daca au fost identificate evenimente sau conditii care ar putea sa puna la indoiala in mod semnificativ capacitatea entitatii de a-si continua activitatea, auditorul trebuie sa:

a.      revizuiasca planurile de masuri ale conducerii bazate pe evaluarea proprie a continuitatii activitatii;

b.      adune suficiente probe de audit pentru a confirma sau infirma daca exista o incertitudine semnificativa prin derularea procedurilor de audit considerate necesare, inclusiv luarea in considerare a efectului planurilor conducerii si a altor factori de contractie; si

c.      obtina declaratii scrise de la conducere cu privire la planurile sale de masuri.

 Evenimentele sau conditiile care ar putea pune la indoiala in mod semnificativ capacitatea entitatii de a-si continua activitatea pot fi identificate in cursul executarii procedurilor de evaluare a riscului sau in cursul executarii procedurilor suplimentare de audit. Procesul de luare in considerare a evenimentelor sau conditiilor continua pe masura inaintarii auditului. Daca auditorul considera ca astfel de evenimente sau conditii pot pune la indoiala semnificativ capacitatea entitatii de a-si continua activitatea, anumite proceduri de audit pot capata o insemnatate in plus. Auditorul chestioneaza conducerea cu privire la planurile sale de masuri, inclusiv planurile de lichidare a activelor, imprumutare de fonduri sau restructurare a datoriilor, de reducere sau amanare a cheltuielilor, ori de majorare a capitalului. Totodata auditorul are in vedere daca sunt disponibile date sau informatii suplimentare de la data la care conducerea a efectuat evaluarea. Auditorul obtine suficiente probe de audit care sa demonstreze ca planurile conducerii sunt fezabile si ca rezultatul acestor planuri va imbunatati situatia.

  Procedurile de audit care sunt relevante in aceste situatii pot include urmatoarele:

    Analizarea si discutarea fluxului de numerar, profitului si a altor previziuni relevante cu conducerea.

    Analizarea si discutarea celor mai recente situatii financiare interimare disponibile ale entitatii.

    Analizarea termenilor imprumuturilor obligatare si acordurilor de credit si determinarea situatiilor in care vreunul a fost nerespectat.

    Citirea proceselor verbale ale Adunarilor Generale ale Actionarilor, ale celor responsabili cu guvernanta si ale intrunirilor comitetelor relevante pentru orice referiri la dificultatile financiare.

     Chestionarea avocatului entitatii in ce priveste litigiile si despagubirile cerute precum si caracterul rezonabil al evaluarii rezultatului acestora facute de conducere si estimarea implicatiilor lor financiare.

    Confirmarea existentei, legalitatii si aplicabilitatii contractelor prin care se ofera sau se mentine suportul financiar, incheiate cu tertii si partile afiliate si evaluarea capacitatii financiare a unor astfel de parti de a oferi fonduri suplimentare.

    Luarea in considerare a planurilor entitatii cu privire la comenzile neonorate ale clientilor.

    Analizarea evenimentelor dupa sfarsitul perioadei pentru identificarea celor care fie diminueaza fie afecteaza in alt mod capacitatea entitatii de a-si continua activitatea pe principiul continuitatii.

  Atunci cand analiza fluxurilor de numerar este un factor semnificativ pentru luarea in considerare a rezultatului viitor al evenimentelor sau conditiilor, auditorul are in vedere:

a.      credibilitatea sistemului informational al entitatii de generare a unor astfel de informatii; si

b.      daca exista o justificare adecvata pentru ipotezele care stau la baza previziunii.

In plus auditorul compara:

c.      informatiile financiare prognozate pentru perioadele recent incheiate cu rezultatele istorice; si

d.      informatiile financiare prognozate pentru perioada curenta cu rezultatele realizate pana in prezent.

Fig. 1 - Planificarea unui audit si definirea unei metode de auditare

Sursa : Audit - O abordare integrata (de Arens si Loebbecke, Ed.Arc)




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright