Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi


Finante


Qdidactic » bani & cariera » finante
Banca mondiala



Banca mondiala


BANCA MONDIALA


1.1 INFIINTARE SI STRUCTRA

Banca Mondiala este cea mai prestigioasa intitutie internationala de dezvoltare, reprezentand un model pentru majoritatea bancilor de dezvoltare. Procedurile sale de aprovizionare si aprobare a fost deoseori preluate si adaptate necesitatilor institutiilor regionale. De aceea, studierea metodelor utilizate de Banca Modiala este necesara atat pentru intelegerea acestora, cat si scopul extrapolarii lor.

Banca Mondiala este un sistem bancar format in principal din urmatoarele intitutii:

Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) - infiintata in 1944 ( 1945), deseori numita si Banca Modiala - principala agentie de finantare, cu sediu central la Washington.

Asociatia Internationala pentru Dezvoltare (AID) - infiintata in 1960, debitorii acesteia sunt tarile cele mai sarace, care nu indeplinesc conditiile necesare pentru a obtine spijinul Bancii Modiale; aceasta imprumuta pe termene lungi, care se pot extinde pe 30-40 de ani.

Corporatia Financiara Internationala (CFI) - infiintata in 1956, se ocupa cu creditarea comerciala cu scop lucrativ si investitii de capital. BIRD finanteaza reconstructia tarilor europene prabusite dupa cel de-al doilea razboi mondial, ulterior atunci cand economiile acestor state s-au refacut, BIRD si-a reorientat activitatea si catre tarile in curs de dezvoltare.

Agentia de Garantare Multilaterala a Investitiilor ( AGMI ) - ofera garantii in sprijinul investiilor straine din tarile dezvolate.



Scopul tuturor acestor institutii este acela de a contribui la propasirea economica a tarilor in curs de dezvoltare prin finantarea unor proiecte din sectorul public si privat al acestor tari prin acordarea de asistenta tehnica si economica. La inceputul anului 2000 Banca Mondiala avea 181 de membri.

Organul suprem de conducere al Bancii Mondiale este Consiliul Guvernatorilor format dintr-un reprezentat al fiecarui stat membru care, de regula, este ministrul finantelor. Acest organism se intruneste in sedinta cel putin odata pe an, cand are loc o sedinta comuna cu cea a Consiliului Guvernatorilor FMI. Conducerea curenta a Bancii revine unui Consiliul de Administratie numit si Consiliul Directorilor Executivi format din 24 de membrii. Consiliul de Administratie conduce si intitutiile financiare afiliate ( CFI, AID). Acesta este format din reprezentantii Statelor Unite ale Americii, Frantei, Marii Britanii, Germaniei, Japoniei si din 19 directori reprezentand grupurile de state. Conducerea Consiliului revine unui presedinte ales pe 5 ani, care conduce si administratia Bancii. De regula, presedintele Bancii este un reprezentant al SUA. Votul in cadrul organismelor de conducere este proportional cu cota de participare la Banca.

Elaborarea politicii bancii revine unui Comitet de Dezvoltare, ( care nu este institutionalizat), format din ministrii de finante ai tarilor care au reprezentanti in Consiliul Directorilor Executivi. Comitetul de Dezvoltare se intalneste in sedinta de 2 ori pe an, una din sedinte desfasurandu-se innaintea intrunirii Consiliul Guvernatorilor si urmarind sa stabileasca volumul transferului de resurse catre tarile in curs de dezvlotare.

Banca Mondiala are de trei ori mai mult angajati decat FMI, acestia desfasurandu-si activitatea atat la sediul central, cat si la reprezentantele deschise in intreaga lume ( la mijlocul anilor 1990 existau circa 40 de reprezentante).



OBIECTIVELE BANCII MONDIALE


Banca Mondiala acorda imprumuturi guvernelor si agentiilor guvernamentale care pot obtine garantii solide din partea statului. Printre acestea se pot numara oricare din cele 156 de tari membere care inregistreaza un venit anual pe cap de locuitor sub pragul minim de creditare.

Acordarea de imprumuturi statelor membere - Imprumuturile sunt destinate finantarii unor proiecte ce duc la dezvlotarea economica, rezulatele proiectului dand posibilitatea rambursarii creditului. Banca ofera valuta doar pentru finantarea proiectului, componenta interna a investitiei - salariile, consumurile, intermediare fiind finantate din resursele financiare ale tarii beneficiare. Imprumuturile acordate de BIRD revin, de regula, direct guvernelor tarilor beneficiare iar, atunci cand se finanteaza proiecte private, este obligatorie garantia guvernamentala.

Intermedierea financiara - In sensul ca actioneaza pentru gasirea de noi resurse sau incurajarea unor banci comerciale ori grupuri financiare de a participa la cofinantarea imprumuturilor bancii.

Acorda asistenta si consultanta tarilor membere - Astfel, BIRD elaboreaza proiecte de asistenta tehnica pentru infrastructura ( studii de prefrezabilitate si fezabilitate ) sau pentru

dezvlotarea capacitatilor manageriale. De asemenea acorda consultanta in implementarea

unor proiecte in domeniul privatizarii, dezvlotarii pietei de capital etc. Resursele Bancii Mondiale sunt formate din participatiile statelor membere la capitalul Bancii, care este majorat periodic. Din contributia statelor membere, numai 6 % se varsa, ramane in permanenta la dispozitia ei, putand fi solicitat in orice moment. Aceasta este una din conditiile ce stau la baza credibilitatii Bancii, a doua conditie fiind aceea ca imprumuturile nu pot depasii capitalul subscris de membrii, la care se adauga rezervele. Cota de participare varsata, in moneda nationala a tarilor membere, are o pondere redusa in totalul resurselor Bancii.

Principala resursa de finantare o formeaza lichiditatile obtinute de Banca pe piata internationala de capital, aceasta reprezentand 85% din totalul pasivului Bancii. Resursele de pe pietele internationale se atrag prin emisiunea de obligatiuni pe termen mediu si lung si plasarea hartiilor de valoare pe termen scurt guvernelor, bancilor centrale sau comerciale. De mentionat ca circa 50% din resursele imprumutate colectate de Banca Mondiala provin din lansarea de titluri pe termen scurt, aspect riscant in vedere ca creditele acordate sunt pe termen lung. Astfel pot sa apara neconcordante la scandenta, precum si diferente de dobanzi ce pot afecta profitul Bancii.


1.3 DESTINATIILE IMPRUMUTURILOR ACORDATE DE CATRE BANCA MONDIALA


Finantarii proiectelor in domeniul infrastructurii trasporturilor, a procedurii si distribuirii energiei electrice - Finantarea proiectelor de investitii in acest domeniu a fost specifica primilor 20 de ani de activitate ai bancii, pornindu-se de la idea ca dezvlotarea acestor sectoare economice sunt benefice pentru stimularea afacerilor in general. In anii '70, se facea finantarea unor proiecte tot mai rar, motivandu-se ca ele duceau la crearea unor zone de modernism intr-o tara saraca.


Finantarea unor proiecte de combatere a saraciei si de realizare a unei mai bune distributii a venitului national - Finantarea unor astfel de proiecte a avut loc pe la inceputul anilor '70 si a vizat indeosebi agricultura si dezvoltarea rurala. Ulterior spectrul programelor de finantare a fost largit spre sectorul social - educatia, sanatatea, controlul natalitatii, alimentia - cu alte cuvinte, creditarea unor proiecte cu efecte directe asupra populatiei sarace. Trebuie spus ca finantarea unor astfel de proiecte s-a lovit de critici puternice, prin care se sustinea ca acestea sunt costisitoare, componenta valutara este majoritara si nu se avantajeaza sectorul particular.


Imprumuturile pentru ajustare structurala si sectoriala - Acestea au fost initiate la inceputul anilor '80, ca urmare a recesiunii cu care se confruntau tarile dezvlotate si a crizei datoriilor ce afecta tarile in curs de dezvlotare. Imprumuturile de ajustare structurala aveau si continua sa aiba ca scop consolidarea mecanismelor de functionare a economiei si a cresterii ca volum, a exporturilor, urmarindu-se echilibrarea balantei de plati pe termen lung. Avand in vedere ca Fondul Monetar International pusese la punct o facilitare de ajustare, cam in aceias perioada, deducem o colaborare stransa a celor doua organisme in acest domeniu. In ceea ce priveste imprumuturile de ajustare sectoriala, ele vizau aprovizionarea cu resurse din import pentru a se putea restructura sectorul privat din economie.

Imprumuturi pentru reducerea datoriei unor tari fata de creditorii lor, bancile comenrciale - Aceste imprumuturi au aparut tot in anii '80, multi analisti incluzandu-le in imprumuturile de ajustare structurala.Aceste imprumturi se bazeaza pe filosofia ca, odata ce datoria publica a statului se afla in scadere, se elibereaza fonduri ce pot fi utilizate pentru investitii si dezvoltare. Banca Mondiala acorda consultanta statelor membre pe durata negocierii datoriei si isi foloseste solvabilitatea pentru a da incredere si siguranta procesului.

Imprumuturi de protectie a mediului - denumite ,, facilitatea ecologica globala'' , ce sunt destinate finantarii unor proiecte de imbunatatire a calitatii apei, de reducere a efectului de sera.

Imprumuturile acordate de Banca Mondiala vizeaza perioade lungi de timp de 15-20 ani, debitorii beneficiind de un termen de gratie in rambursare a creditului, de 3-5 ani. In ceea ce priveste dobanda, ea este egala cu cea platita de Banca la resursele care se finanteaza, colectate de pe piata de capital, la care se adauga o marja de 0.5% pentru acoperirea cheltuielilor de gestiune ale Bancii.

Informarea

Banca Mondiala finanteaza o multitudine de tipuri de proiecte in sectoare diferite, precum agricultura, educatie, mediu, sanatate, populatie, energie electrica, telecomunicatii, transport si dezvoltare urbana. Proiectele trebuie sa fie fezabile din punct de vedere etnic si financiar., in caz contrar ele fiind eliminate chiar in faza initiala de evaluare. Procedurile de selectie utilizate de B.M. nu sunt neaparat dificile si indelungate, iar propunerile innaintate spre dezbatere nu sunt putine. Doua surse utile de informare asupra proiectelor sunt:

Serviciul pentru Oportunitati de Afaceri Internationale - un serviciu asigurat de catre B.M., prin care se ofera informatii si noutati despre aprovizionare, licitatii, finantare si derularea proiectelor.

Development Business - o publicatie bilunara a Departamentului Economic si Social al Natiunilor Unite referitoare la activiatea B.M. si a altor agentii de dezvoltare regionala.

Pe langa informatiile disponibile din aceste surse, este necesara contactarea BM pentru a afla despre toate oprtunitatile existente. Poate fi utila si contactarea functionarilor

regionali si sectorali din Washington si stabilirea unor intalniri periodice cu acestia, devenind posibila astfel monitorizarea evolutiei tranzactiilor si intelegerea sistemului de functionare a BM..

Cine poate licita pentru afacerile finantate de catre Banca Mondiala?

Companii de toate dimensiunile pot licita pentru afaceri finantate de catre BM. Nu exista nici un sistem de inregistrare pentru producatori, furnizori de marfuri si contractori, desi uneori se procedeaza la o precalificare pentru anumite contracte de lucrari civile. BM detine un sistem de inregistrare compiuterizata a consulantilor, numit ,, Informatii despre firmele de       consultanta''.

In toate situatiile, solicitantul finantarii este responsabil de intocmirea documentatiei licitatiei pe care furnizorii si contractorii i-o vor solicita dupa initierea proiectului. Sarcina de a respecta etapele procesului urmat de proiecte revine furnizorului/contractorului.

Agentia Internationala pentru Dezvoltare (AID)

Beneficiarii facilitatilor de credite ale BM sunt in mod necesar tari in dezvlotare, dar care au atins un anumit model de solvabilitate. Tarile cele mai sarace, care au o solvabilitate suficient de ridicata, por beneficia de finantare din parte AID. Si creditele AID sunt oferite numai solicitantilor nationali/guvernamantali. Conditiile imprumuturilor sunt mult mai favorabile, termenele de creditare variaza in general intre 35 si 40 de ani, avand perioada de gratie de 10 ani. Nu se percep dobanzi, ci numai o taxa anuala de operare - service charge - de 0.75%. Procesul urmat de proiect si licitatia de cumparare in cadrul proiectelor finantate de AID sunt aceleas ca in cadrul creditelor acordate de BM.


1.4 BANCA INTERNATIONALA PENTRU RECONSTRUCTIE SI DEZVOLTARE

Conducerea, resursele, si operatiile BIRD

Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) este un organism financiar interstatal care are o functie complementara cu Fondul Monetar International.

Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare face parte din sistemul Organizatiei Natiunilor Unite , proeminent in activitatea de finantare si promovare a dezvoltarii economiei tarilor membre.

BIRD spijina investitiile economiei ale statelor membre ale Fondului Monetar International in curs de dezvoltare prin acordarea de imprumuturi pe temen lung, pentru realizarea investitiilor in valuta si pentru garantarea de imprumuturi obtinute de un stat membru de pe piata financiara.

BIRD se ocupa de coordonarea ajutorului financiar international pentru dezvlotare oferit de unele tari dezvoltate tarilor in curs de dezvlotare.

De asemenea, acorda asistenta tehnica cu proiectele de investitii pentru dezvlotare si faciliteaza pregatirea de cadre superioare de specialitate prin institutii cu pregatiri proprii.

Principalele avantaje ale tarilor membre:

contractarea de imprumuturi pentru investitii in vederea realizarii unor proiecte economice necesare tarii respective. Solicitantul trebuie sa prezinte garantii a caror marime depinde de propietatile obiectivului economic si de posibilitatile economiei respective de a suporta sarcina financiara. Nivelul imprumuturilor nu depinde de cota de participare la capitalul social al FMI. Imprumuturile BIRD se acorda in valuta convertibila pe maxim 20 de ani.

Participarea la licitatiile internationale organizate de BIRD pentru adjudecarea lucrarilor finantate de aceasta. O tara membra poate prelua prin licitatie lucrarile dintr-o alta tara membra cu spijinul bancii.

Tarile membere pentru a putea beneficia de imprumuturi trebuie sa se adere in prealabil la FMI si sa participe la capitalul social al bancii prin varsamintele stabilite.

De asemenea tarile membre sunt datoare sa furnizeze informatii de orice fel privind economia financiara a tarii respective, informatii solicitate in vederea stabilirii politicii de impurmuturi fata de tara respectiva. Profitul realizat de BIRD se reinvesteste in imprumuturile acordate tarilor in curs de dezvoltare.

Conducerea bancii este asigurata de un complex de organe si anume :

Consiliul guvernatorilor format din cate un guvernator si un supleant, numiti de fiecare tara membra;

Consiliul administratorilor;

Consiliul consultative compus din 7 membrii;

Comitetele de imprumuturi care au ca sarcina analiza situatiei si elaborarea de rapoarte privind proiectele imprumuturilor solicitate.


Obiectivele si prioritatile financiare ale BIRD

In scopul sporirii flexibilitatii BIRD in gestiunea sa financiara si pentru a asigura, astfel, o mai buna satisfacere a necesitatilor clientilor ei, Consiliul de Administratie a acesteia, reunite in septembrie 1997, a stabilit noi strategii in perioada urmatoare in privinta portifoliului lor de imprumuturi, precum si in ceea ce priveste gestionarea lichiditatii.

In Raportul Bancii Mondiale pentru anul 1997 se arata ca forta motrice a acesteia a fost, in anul 1997 si va contiuna sa fie si in urmatorii ani, Strategia de restructurare, conceputa ca un vast program de restructurare a institutiei, aprobat in martie 1997 si care a avut ca scop transformarea acesteia in institutia cea mai eficienta de pe glob in combaterea saraciei.

Strategia de restructurare prevede reforma fundamentala care sa sporeasca eficienta Bancii Mondiale in realizarea misiunii sale principale, aceea de lupta in combaterea saraciei. Pe baza acestei strategii, Banca va intreprinde o serie de modificari care, pe durata a doi ani si jumatate, vor transforma modul de operare al intitutiei. De exemplu, imbunatatirea metodelor de lucru, reducerea costurilor aferente, alinierea la nevoile clientilor si asigurarea de rezultate mai bune. Se stabilesc o serie de repere clare de performante, pe care trebuie sa la indeplineasca personalul pentru a putea evalua progresul efectiv realizat. Costurile totale aferante acestei strategii vor fi acoperite prin economi stricte si prin realocare. Investitiile suplimentare nete prevazute prin aceasta Strategie se cifreaza la 250 milioane de dolari SUA, in anii fiscali 1998, 1999 si de 50 milioane de dolari SUA in anul fiscal 2000. Noile initiative in sfera politicii institutiei intreprinse pe tot parcursul anului ilustreaza accentual pe care il pune Banca pe reorientarea programului sau de dezvoltare, pe o mai buna satisfacere a nevoilor clientilor si obtinerea unor rezultate mai bune in teren.

Acestea se refera la :

Progresul obtinut in implementarea ,, Initiativei privind Datoriile Tarilor Sarace Puternic Indatorate'' ( HIPC), ce a reprezentat unele din cele mai importante realizari ale anului. In martie 1997, Uganda a devenit prima tara care a beneficiat de aceasta noua initiativa;

Extinderea si perfectionarea studiilor asupra starii de saracie, pentru a facilita strategii mai eficiente in vederea reducerii acesteia;

Impletarea mai stransa a dimensiunii socilale a dezvlotarii, in activitatile Bancii. Desi activitatea in domeniul dezvlotarii sociale este intr-un stadium relativ de inceput, se asteapta ca gradul inalt de angajare sa duca la un progres rapid;

Punerea accentului pe dezvoltarea rurala - care a fost oarecum neglijata in ultimii ani - pentru a contribui la cresterea economica si la reducerea saraciei in zonele rurale, unde traieste 75% din populatia saraca pe glob;

Intensificarea acordarii de asistenta a tarilor care se confrunta cu crize financiare si au sisteme bancare fragile ( s-a pus mai puternic accentul pe colaborare dintre Banca si FMI in eforturile lor de intarire a sistemelor bancare ale statelor membere).

Acordarea de spijin din partea Bancii pentru tari iesite din conflicte a fost prezentata intr-un raport intitulat ,,Cadrul pentru implicarea Bancii Mondiale in reconstructia dupa iesirea din conflict'' care a adus elemente noi privind orientarea Bancii catre reconstruirea infrastructurii in situatii post-conflictuale. Printre acestea, se numara promovarea ajustarii si redresarii economice, abordarea necesitatilor sociale si dezvoltarea capacitatii institutionale. Suportul local acordat in anul 1997 a inclus curatarea campurilor minate si demoralizarea si reintregarea fostilor combatati si refugiasi in cadrul comunitatilor respective, in tari ca Bosnia, Croatia sau Ruanda.






Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright