Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi


Economie


Qdidactic » bani & cariera » economie
Salariu



Salariu


Salariu


1. Piata muncii este piata pe care se intalnesc cererea cu oferta de munca si pe care se formeaza pretul muncii. Cererea de munca reprezinta nevoia de munca salariata din economie intr-o anumita perioada de timp; ea se masoara prin numarul locurilor de munca, indiferent daca acestea sunt sau nu ocupate.


Oferta de munca exprima munca pe care o pot depune membrii societatii in conditii salariale. Oferta de munca se masoara prin populatia apta de munca a unei tari, indiferent daca lucreaza sau nu, din care se scad:

- femeile casnice;

- studentii;

- militarii in termen;

- cei care nu doresc sa se angajeze, pentru ca au resurse pentru existenta sau/si deoarece au alte preocupari.


NU CONFUNDA!

Oferta de munca si  Oferta de locuri de munca; oferta de munca este data de populatia apta de munca, indiferent daca lucreaza sau nu, pe cand oferta de locuri de munca este sinonima cu cererea de munca.


NU CONFUNDA!

Cererea de munca si Cererea de locuri de munca; cererea de munca este numarul locurilor de munca din economie care se satisfac prin remunerare salariala, pe cand cererea de locuri de munca este oferta de munca.




2. Cererea si oferta de munca au urmatoarele particularitati:

  • sunt marimi dinamice, se modifica in timp;
  • reflecta relatiile intre dezvoltarea economico-sociala ca sursa a cererii si populatie ca sursa a ofertei;
  • pe termen scurt sunt invariabile, deoarece pentru ca cererea sa creasca trebuie realizate investitii (care cer timp), iar pentru ca oferta sa creasca trebuie ca generatiile de oameni sa ajunga la varsta de munca;
  • forta de munca are o mobilitate redusa (motiv pentru care, uneori, in aceeasi tara exista zone cu somaj ridicat si zone in care factorul de productie munca este insuficient);
  • oferta de munca are caracter rigid (pe masura ce salariul creste, timpul de munca oferit de angajat creste si el, dar mai incet) si este perisabil (daca o persoana nu lucreaza o perioada indelungata, isi pierde din aptitudini si din indemanare; de exemplu, chiar si dumneavoastra, dupa o vacanta, aveti nevoie de timp pentru a invata cu acelasi randament ca inainte de vacanta);
  • pentru ca factorul munca este oferit de oameni, oferta de munca nu se formeaza neaparat pe principii de piata (de exemplu, daca va place istoria, chiar daca stiti ca pe piata muncii nu este nevoie de istorici, veti urma aceasta facultate);
  • cererea si oferta de munca nu sunt omogene, ci sunt formate din segmente putin concurentiale sau chiar neconcurentiale.

Piata fortei de munca poate fi privita:

-la nivel macroeconomic, unde se formeaza cadrul general al functionarii sale, se formeaza principiile care stau la baza stabilirii salariilor si se contureaza o anumita tendinta a salariilor (in general, de crestere);


-la nivel microeconomic, unde se incheie efectiv contractele de munca si se determina marimea si dinamica salariului.



3. Salariul este suma de bani primita de posesorul muncii pentru contributia sa la desfasurarea activitatii economice. Salariul poate fi privit din doua puncte de vedere:

a) al realizarii activitatii economice, bazata pe combinarea factorilor de productie ==> salariul este un cost, o componenta a costului productiei;

b) al finalizarii activitatii economice in bunuri care aduc un venit prin vanzarea lor pe piata ==> venit care se imparte intre participantii la realizarea lui, inclusiv factorul munca.


4. Salariul este sub incidenta a doua procese:

. diferentierea, stabilirea diferita a salariului pentru diferiti lucratori in functie de anumite criterii, dintre care cel mai important este eficienta, productivitatea muncii;

. apropierea - egalizarea salariilor, niciodata perfecta, care exprima tendinta salariilor de a se apropia, daca si eficienta muncii angajatilor devine asemanatoare.


5. Formele salariului sunt:

a) Salariul nominal (SN) care reprezinta suma de bani primita de un salariat pentru munca prestata.

b) Salariul real (SR), care exprima cantitatea de bunuri si servicii ce poate fi cumparata cu salariu nominal; este, altfel spus, puterea de cumparare a salariului nominal; el se determina ca un raport intre salariul real si nivelul mediu al preturilor bunurilor de consum (P): SR = SN/ P.

c) Salariul colectiv se acorda salariatilor unei firme pentru participarea la beneficiul obtinut de firma; imbraca forma unei sume de bani sau a unor avantaje (de exemplu, angajatii SNCFR beneficiaza de calatorii gratuite pe calea ferata).

d) Salariul social este suma acordata de societate unor salariati care se confrunta cu probleme deosebite: somaj, boli profesionale, accidente de munca s.a.


6. Factorii care influenteaza marimea salariului sunt:

a) Factori directi

- productivitatea muncii;

- cheltuielile salariatului si familiei sale pentru acoperirea nevoilor.

Pentru ca factorii de mai sus cresc in timp, si salariul are o tendinta generala de crestere.

b) Factori indirecti:

- gradul de organizare in sindicate;

- capacitatea sindicatelor si a angajatilor de a dialoga cu organizatiile patronale si cu statul si de a-si impune revendicarile;        

- migratia internationala a fortei de munca;

- legislatia cu privire la miscarea grevista.



Intrebari frecvente pe aceasta tema


1. De ce salariul este o componenta a pretului unui bun economic?

Pentru ca salariul, din perspectiva firmei, este un cost, o componenta a costurilor salariale. Aceasta cheltuiala, firma o recupereaza din veniturile incasate din vanzarea produselor, deci include, sub forma costurilor salariale medii, salariul in pretul produselor sale.        


2. De ce se spune ca cererea si oferta de munca au caracter derivat ?

Pentru ca ele deriva din cererea de bunuri si servicii de pe piata. Astfel, nici o firma nu angajeaza lucratori numai din dorinta de a reduce somajul si a-i ajuta pe acestia sa traiasca mai bine. Scopul pentru care o firma creste numarul de lucratori este cresterea productiei, pentru maximizarea profitului. Firma creste productia numai atunci cand estimeaza ca aceasta se va vinde, deci cand cererea pentru bunurile realizate de ea si oferite pe piata creste (o cerere care poate sa creasca este o cerere elastica). Deci cererea de munca decurge direct din cererea de bunuri si servicii de pe piata. Pe de alta parte, oamenii nu muncesc, in general, de dragul de a munci sau pentru ca nu au altceva mai bun de facut. Ei se ofera sa presteze o munca salariala tocmai pentru a putea sa cumpere bunurile economice necesare acoperirii nevoilor.


3. De ce cresterea mai accentuata a salariilor in, raport cu cresterea productivitatii muncii determina cresterea costurilor salariale medii?

Costurile salariale medii sunt costurile salariale pe unitate de produs. Productivitatea muncii exprima productia raportata la numarul de angajati. Daca cresterea salariilor depaseste cresterea productivitatii muncii, inseamna ca indicele salariului real (Isr) este mai mare decat indicele productivitatii muncii (Iwl). Dar Iwl =IQ/IL si este mai mic decat Isr. Daca numarul lucratorilor este constant, IL este egal cu 1 sau 100% si se poate afirma ca Isr>IQ deci salariul real creste mai repede decat productia, ceea ce inseamna ca la o unitate de produs revin mai multe cheltuieli salariale, deci cresc costurile salariale medii.





Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright