Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi


Economie


Qdidactic » bani & cariera » economie
Elasticitatea ofertei



Elasticitatea ofertei


Elasticitatea ofertei


Elasticitatea ofertei pune in evidenta gradul modificarii ofertei in functie de schimbarea pretului sau a oricareia din conditiile ofertei. Elasticitatea poate fi determinata cu ajutorul coeficientului elasticitatii ofertei.

Acest coeficient se determina ca raport intre modificarea relativa a cantitatii oferite si modificarea relativa a unui factor.          


Elasticitatea ofertei in functie de pret

Coeficientul de elasticitate a ofertei functie de pret se determina prin raportarea modificarii relative a cantitatilor oferite la modificarea relativa a pretului de vanzare.



  sau

In functie de nivelul coeficientului, formele ofertei se prezinta astfel:

a)       oferta elastica, cand , adica la o modificare a pretului cu un procent, cantitatea oferita se modifica cu un procent mai mare;

b)       oferta inelastica, cand , adica procentul modificarii ofertei este mai mic decat procentul modificarii pretului;

c)        oferta cu elasticitate unitara, cand , adica la o modificare a pretului cu un procent, cantitatea oferita se modifica cu acelasi procent;

d)       oferta perfect elastica, cand , la un pret dat oferta poate sa creasca la infinit (caz ipotetic)


e)       oferta perfect inelastica, cand , la orice modificare a pretului oferta nu se modifica.


Panta ofertei se calculeaza ca raport intre  si ; prin urmare coeficientul elasticitatii ofertei functie de pret are forma: .

Deci, nu exista identitate intre panta ofertei si elasticitate. In situatia in care curba ofertei este liniara, panta este constanta, iar elasticitatea variaza in functie de raportul  corespunzator fiecarui punct de pe curba ofertei. In fapt, pentru o functie liniara a ofertei, oferta este elastica la preturi mari si inelastica la preturi mici. Deci, elasticitatea variaza direct proportional cu pretul.


In cazul in care variatia pretului este foarte mica, tinde spre 0, avem , adica derivata partiala a lui Q in functie de P. Deci, .


Factorii care determina elasticitatea ofertei:


Elasticitatea ofertei prezinta o importanta deosebita in procesul decizional, deoarece in functie de evolutia pretului de pe piata fiecarui bun, veniturile incasate depind atat de elasticitatea cererii, cat si de posibilitatile de adaptare a ofertei la aceasta evolutie. Elasticitatea ofertei este determinata de o serie de factori, cum ar fi:

1.       costul productiei: cand se inregistreaza o crestere a costului elasticitatea ofertei scade, iar atunci cand costul scade are loc o crestere a elasticitatii ofertei;

2.       posibilitatile de stocare a bunurilor si costurile aferente acesteia. Daca bunurile pot fi depozitate si pastrate o perioada de timp, elasticitatea ofertei acestora in functie de pret creste si invers, in cazul in care posibilitatile de stocare sunt reduse sau lipsesc. Cheltuielile aferente stocarii si pastrarii (cheltuieli de depozitare, chirii, salarii, cheltuieli legate de pierderea - prin depreciere sau schimbare a modei - nivelului calitativ al bunurilor stocate, etc.) se adauga la costul produsului, astfel incat costul total se mareste si deci elasticitatea ofertei se reduce.

3.       perioada de timp de la modificarea pretului. Daca pretul de pe piata bunului x se majoreaza, iar celelalte conditii ale ofertei raman constante, forma elasticitatii ofertei depinde de durata perioadei de timp care a trecut de la modificarea pretului. In acest sens distingem trei perioade de timp: a) perioada pietei; b) o perioada scurta de timp; c) o perioada lunga de timp.

a) Perioada pietei se caracterizeaza printr-o durata foarte scurta de timp de la modificarea pretului bunului, ca urmare a cresterii cererii, perioada in care ofertantii se gasesc in imposibilitatea sporirii productiei, oferta fiind perfect inelastica.

b) Perioada scurta de timp imprima ofertei un caracter inelastic. In aceasta perioada, in conditiile cresterii pretului bunului, ca rezultat al cresterii cererii, exista posibilitatea sporirii, in anumite limite, a cantitatii oferite prin utilizarea unui volum mai mare de resurse disponibile.

c) Perioada lunga de timp asigura posibilitatea unei oferte elastice a bunului. Intr-o asemenea situatie producatorii pot spori cantitatea factorilor de productie implicati in producerea bunului, printr-un proces investitional sustinut, in scopul largirii capacitatilor de productie existente sau prin intrarea de noi firme in industria bunului respectiv, ca urmare a cresterii cererii si, in final, a pretului.





Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright