Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi


Economie


Qdidactic » bani & cariera » economie
Echilibrul pietei



Echilibrul pietei


Echilibrul pietei


Pretul intr-o piata concurentiala este determinat prin interactiunea tuturor cumparatorilor si vanzatorilor de pe piata. Deci, pretul unui bun se determina prin interactiunea dintre curba cererii si curba ofertei de pe piata respectiva. (Figura 3)




Cand pretul pe piata este P, cumparatorii sunt dispusi sa achizitioneze Q iar producatorii sunt dispusi sa ofere Q, ceea ce inseamna ca pe piata va fi un surplus de produse (Q- Q) datorita pretului ridicat. Cantitatea ce se va tranzactiona pe piata va fi Q.Fortele pietei vor actiona asupra reducerii pretului pentru a spori cantitatea ceruta si a reduce cantitatea oferita.

Cand pretul pe piata este P, situatia este inversa: cumparatorii sunt dispusi sa achizitioneze Q, iar producatorii sunt dispusi sa ofere Q, ceea ce inseamna ca pe piata va fi penurie de produse (Q- Q), datorita pretului scazut. Cantitatea ce se va tranzactiona pe piata va fi Q .  Fortele pietei vor actiona asupra cresterii pretului pentru a spori cantitatea oferita si a reduce cantitatea ceruta.


Astfel piata este in echilibru cand pretul este P, corespunzator intersectiei curbei cererii si a curbei ofertei. In acest punct de echilibru,cantitatea oferita este egala cu cantitatea ceruta (Q), iar cantitatea tranzactionata va fi tot Q, cantitate ce este mai mare decat in celelalte doua cazuri anterioare (cantitatea tranzactionata era Q). Deci, in situatia de echilibru consumatorul este in cea mai buna situatie, fiind cel mai satisfacut. P este un pret competitiv, astfel incat nu exista nici surplus,nici penurie. Fortele pietei sunt in echilibru in punctul E: nu exista nici o tendinta a pretului de a creste sau scadea.






Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright