Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi


Contabilitate


Qdidactic » bani & cariera » contabilitate
Registrele contabile



Registrele contabile


REGISTRELE CONTABILE

Aceste registre, impreuna cu bilantul si contul de profit si pierdere reprezinta principalele categorii de documente pe care le produce contabilitatea.

Registrele contabile sunt documente specifice cu ajutorul carora se realizeaza inregistrarea operatiunilor in conturi si furnizarea pe aceasta baza de informatii privind situatia si miscarea patrimoniului.In raport cu forma de prezentare, registrele contabile se diferentiaza in:

-registre legate;

-registre sub forma de fise;

-registre sub forma de situatii.

Din punctul de vedere al modului de inregistrare a operatiunilor economice exista urmatoarele tipuri:

1.Registre pentru evidenta cronologica.Acestea poarta de regula denumirea de jurnal si sunt utilizate pentru inregistrarea operatiunilor in ordinea efectuarii lor care se stabileste pe baza datelor inscrise in documentele justificative.In practica, in acest scop, se utilizeaza si documentele denumite nota de contabilitate, nota de jurnal si jurnal de inregistrare.

2.Registre pentru evidenta sistematica.Acestea sunt destinate gruparii operatiunilor economico-financiare inregistrate deja in jurnal, in functie de natura lor, pe elemente de patrimoniu sau procese economice;

3.Registre pentru evidenta combinata.Astfel, la intreprinderile mici, sunt folosite registre comune in care operatiunile sunt inregistrate atat in ordine cronologica, cat si sistematica.

Conform cerintelor legii contabilitatii, in Romania sunt utilizate registrul jurnal, registrul intitulat cartea mare si registrul inventar.

Registrul jurnal se intocmeste zilnic sau lunar si poate fi reprezentat sub forma unui registru general, precum si sub forma unor registre jurnal auxilare.Operatiunile sunt inregistrate in registrul jurnal prin respectarea succesiunii documentelor dupa data de intocmire sau de intrare a acestora in unitatea respectiva.



Registrul care se cheama cartea mare reprezinta si el un document obligatoriu in care se inscriu lunar inregistrarile efectuate in jurnal.

Registrul inventar este utilizat pentru consemnarea constatarilor inregistrate in urma efectuarii operatiunii de inventariere a patrimoniului.

In baza legii contabilitatii, registrele de contabilitate se utilizeaza in stricta concordanta cu destinatia lor si trebuie sa se prezinte in mod ordonat si completat.Impreuna cu documentele justificative, aceste registre se pastreaza in arhiva intreprinderilor timp de 10 ani, cu incepere de la data incheierii exercitiului financiar in cursul caruia au fost intocmite.Exceptie de la aceasta regula fac situatiile financiare anuale si statele de salarii care se pastreaza timp de 50 de ani.

Registrul jurnal si registrul inventar au regim de inregistrare la organele fiscale teritoriale inainte de a fi utilizate.

Reglementari distincte sunt prevazute pentru documentele cu regim special care se intocmesc si se utilizeaza potrivit unor dispozitii legale cu precizari exprese privind continutul si mai ales modul de tiparire, circulatie si pastrare.Raspunderea pentru organizarea evidentei documentelor contabile o poarta administratorii unitatilor patrimoniale, ordonatorii de credite sau alte persoane care au obligatia gestionarii patrimoniului.Conform prevederilor legii, in caz de pierdere, sustragere sau distrugere  a unor documente contabile se impune reconstituirea acestora in maximum 30 de zile de la constatare.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright