Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi


Contabilitate


Qdidactic » bani & cariera » contabilitate
Datorii sociale



Datorii sociale


Datorii  sociale


Alaturi de resursele materiale, forta de munca reprezinta un factor principal in producerea de bunuri si prestarea de servicii din cadrul unitatilor economice. In schimbul muncii depuse, personalul angajat primeste un salariu, care se stabileste prin negocieri intre angajator si salariati, reprezentati de sindicate. In urma negocierilor se incheie contracte colective si individuale de munca, prin care personalul se obliga sa efectueze activitatile prevazute in contract, iar angajatorul se obliga sa-i remunereze pentru munca prestata. Atat unitatile care au salariati cu contract de munca, cat si angajatii respectivi trebuie sa suporte anumite cheltuieli privind personalul, asigurarile si protectia sociala.


1 Contributia de asigurarile sociale (CAS)

Persoanele fizice si juridice care angajeaza personal salariat au obligatie platii contributiei la sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, in functie de conditiile de munca in care este incadrat personalul angajat, si anume:

pentru conditii normale de munca

36,5% pentru conditii deosebite de munca

41,5% pentru conditii speciale de munca

In contabilitatea agentului economic angajator, contributia acestuia la asigurarile sociale se inregistreaza:

a)      Pe de o parte, in cheltuielile agentului economic angajator, reflectate cu ajutorul contului 6451 "Contributia unitatii la asigurarile sociale"

b)      Pe de alta parte, in obligatiile agentului economic angajator fata de bugetul sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, inregistrate in creditul contului 4311 "Contributia unitatii la asigurarile sociale".



Din contextul reglementarilor in vigoare, rezulta ca baza de calcul a contributiei agentului economic angajator la sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale este "fondul total de salarii". In aceasta baza de calcul intra:

a)      Drepturile salariale brute ale persoanelor care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca;

b)      Drepturile salariale brute ale persoanelor care isi desfasoara activitatea in functiile colective sau care sunt numite in cadrul activitatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori din organizatiile cooperatiei mestesugaresti;

c)       Drepturile salariale brute ale persoanelor care desfasoara activitati exclusiv pe baza de conventii civile de prestari servicii si care realizeaza un venit salarial brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin trei salarii medii brute pe economie.

Contributia angajatului la asigurarile sociale este in valoare de 9,5%, cota aplicata venitul brut.

Contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS)

Persoanele fizice si juridice care angajeaza personal salariat si nesalariat au obligatia sa contribuie la fondul special pentru asigurarile sociale de sanatate intr-o cota de 5,2% aplicata asupra fondului de salarii.

Prin fondul de salarii asupra caruia se aplica cota de 5% se intelege suma veniturilor in bani si/sau natura obtinute de o persoana fizica pentru munca prestata in baza unui contract individual de munca sau a unei conventii civile de prestari de servicii, incheiate potrivit legii, indiferent de perioada la care se refera. Potrivit acestor norme reglementare, sunt asimilate veniturilor care fac parte din fondul de salarii si urmatoarele drepturi:

Indemnizatiile pentru plata concediilor medicale in caz de boala, prevenirea imbolnavirilor, intarirea si refacerea sanatatii, pentru primele 10 zile lucratoare, care, potrivit legii, se suporta din fondul de salarii al angajatorului;

Indemnizatiile din activitatile desfasurate ca urmare a unei functii de demnitate publica, stabilite potrivit legii;

Drepturi de solda lunara, indemnizatii, prime, premii, sporuri si alte drepturi ale cadrelor militare, acordate potrivit legii;

Indemnizatia lunara bruta cuvenita administratorilor la companii/societati nationale, societati comerciale la care statul sau o autoritate a administratiei publice locale este actionar majoritar, precum si la regiile autonome;

Sumele primite de reprezentanti in comisiile tripartite, conform legii;

Alte drepturi si indemnizatii de natura salariala, acordate in bani si in natura de catre angajator.

Termenul limita de virare a contributiei angajatorului la bugetul asigurarilor sociale de sanatate este data platii pentru chenzina a II-a, dar nu mai tarziu de 20 ale lunii urmatoare pentru luna expirata. Pentru perioada de intarziere se datoreaza majorari aferente intarzierii achitarii impozitelor. Dca datoria nu se achita in termen de o luna de la data scadenta, Casa de Asigurari de Sanatate va introduce dispozitia de incasare silita.

In contabilitatea angajatorului, contributia acestuia la bugetul asigurarilor sociale de sanatate se inregistreaza:

a)      Pe de o parte, in cheltuielile angajatorului reflectate cu ajutorul contului 6453 "Contributia angajatorului pentru asigurarile sociale de sanatate".

b)      Pe de alta parte, in obligatiile agentului economic angajator fata de bugetul asigurarilor  sociale de sanatate, reflectate in creditul contului 4313 "Contributia angajatorului pentru asigurarile sociale de sanatate".

Contributia angajatului la bugetul asigurarilor sociale de sanatate este in valoare de 6,5%, cota aplicata venitului brut.


Contributia la bugetul asigurarilor pentru somaj

(fondul de somaj)

Persoanele fizice si juridice romane si straine, cu sediul in Romania, care angajeaza personal salariat roman, sunt obligate sa contribuie la bugetul asigurarilor pentru somaj, intr-o cota de 0,5% aplicata asupra fondului total de salarii brute realizate de urmatoarele categorii de asigurati:

a)      Persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca sau persoanele care desfasoara activitati exclusiv pe baza de conventie civila de prestari servicii si care realizeaza un venit salarial brut pe an calendaristic echivalent cu 9 salarii de baza minime brute pe tara;

b)      Functionarii publici si alte persoane care desfasoara activitati pe baza actului de numire;

c)       Persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative, ori judecatoresti pe durata mandatului;

d)      Militarii angajati pe baza de contract;

e)      Persoanele care au raport de munca in calitate de membru cooperator;

f)       Alte persoane care realizeaza venituri din activitati desfasurate potrivit unor legi speciale;

In contabilitatea agentului economic angajator, obligat sa conduca contabilitatea in partida dubla, contributia acestuia la fondul de somaj se inregistreaza:

a)      Pe de o parte, in cheltuielile agentului economic angajator reflectate cu ajutorul contului 6452 "Contributia unitatii pentru ajutorul de somaj".

b)      Pe de alta parte, in obligatiile agentului economic angajator fata de bugetul asigurarilor pentru somaj, reflectate in creditul contului 4371 "Contributia unitatii la fondul de somaj".

Contributia angajatului la bugetul asigurarilor pentru somaj este in valoare de 0,5%, cota aplicata venitului brut.

Alte datorii


a.     Contributia pentru accidente de munca si boli profesionale - calculata in cote de 0,5% din fondul de salarii realizat, care se adauga la cota de CAS datorata de catre angajator.

Potrivit art.5, modificat, sunt asigurate obligatoriu prin efectul prezentei legi:

Persoanele care desfasoara activitati pe baza unui contract individual de munca, indiferent de durata acestuia, precum si functionarii publici;

Persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevazute la 1);

Somerii, pe toata durata efectuarii practicii profesionale in cadrul cursurilor organizate potrivit legii;

Ucenicii, elevii si studentii, pe toata durata practicii profesionale.

Prevederile prezentei legi nu se aplica personalului militar si civil angajat pe baza de contract si personalului asigurat in sistemul propriu al Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor, Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Informatii Externe, Serviciului de Protectie si Paza, Serviciului de Telecomunicatii Speciale, precum si celui din structurile militarizate ale Ministerului Justitiei.

Cuantumul indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca reprezinta 80% din media veniturilor salariale brute realizate in ultimele 6 luni.

In cazul decesului asiguratului, ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale, beneficiaza de despagubire in caz de deces o singura persoana, care poate fi, dupa caz: sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul, mostenitorul, in conditiile dreptului comun, sau, in lipsa acesteia, persoana care dovedeste ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces.

Cuantumul despagubirii in caz de deces este de 4 salarii medii brute pe economie, comunicate de Institutul National de Statistica.

Cota de contributie datorata de angajatori si de persoanele fizice care incheie contracte individuale de asigurare este de 0,5%, indiferent de clasa de risc.   

b.     Comisionul datorat Casei Nationale de Pensii - calculat astfel: 0,75 % din fondul de salarii realizat pentru completare carnetelor de munca sau 0,25 % din fondul de salarii realizat pentru verificarea si certificarea legalitatii inregistrarilor;

Intreprinderile cu capital de stat sau privat pot efectua anual, in limita unei cote de pana la 1,5 % aplicata asupra fondului de salarii realizat anual, cheltuieli sociale care sunt deductibile fiscal, avand ca destinatii principale:

Functionarea corespunzatoare a unor activitati sau unitati aflate in administrarea intreprinderilor, cum ar fi: gradinite, crese, dispensare, cabinete medicale, muzee, biblioteci, cantine, baze sportive, cluburi, camine de nefamilisti, scoli;

Acoperirea partiala a cheltuielilor ocazionate de procurarea unor daruri pentru copiii salariatilor.

Acoperirea partiala a cheltuielilor ocazionate de transportul salariatilor la si de la locul de munca.

Acoperirea partiala a cheltuielilor privind biletele de tratament si odihna pentru salariatii proprii si pentru membrii de familie ai acestora.


Acordarea de ajutoare unor salariati care au suferit pierderi in gospodarie proprii, ca urmare a unor calamitati naturale.

Acordarea de ajutoare pentru inmormantare sau pentru acoperirea unei parti din cheltuieli in cazul unor boli grave sau incurabile.

Sinteza obligatiilor de plata de natura salariala datorate de angajat si angajator incepand cu data de 1 ianuarie 2009

Obligatia de plata

Total, din care suportat de

Persoane fizice

Total

Angajator

Angajat






Contributia de asigurari sociale (CAS)

Conditii normale de munca





Conditii deosebite de munca





Conditii speciale de munca





Contributia de asigurari sociale de sanatate(CASS)





Contributia pentru asigurarile sociale de somaj(C.sj.)





Comisionul pentru asigurarea pentru accidentele de munca si boli profesionale (C.a.b.)


Angajatorul si/sau asiguratul personal


Comisionul pentru pastrarea si completarea carnetelor de munca (C.c.m.)





Impozitul pe salarii si impozitul pe venitul anual global impozabil







Ordonanta de urgenta nr.139/2004 privind modificarea art.26 alin.(1) din Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2005 nr.512/2004 (Monitorul Oficial, Partea I nr.1280 din 30/12/2004)

Prin prevederile acestei OUG, se revine la vechile cote de contributii sociale.

Astfel, incepand cu 2009:

Cotele de contributie de asigurari sociale se stabilesc dupa cum urmeaza:

a.     Pentru conditii normale de munca 31,5%

b.     Pentru conditii deosebite de munca 36,5%

c.      Pentru conditii speciale de munca 41,5%

Cota contributiei individuale de asigurari sociale este de 9,5%, indiferent de conditiile de munca.

Salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2005 este de 921,1 lei.

Cuantumul ajutorului de deces se stabileste, in conditiile legii, in cazul:

a.     Asiguratului sau pensionarului, la 940 lei

b.     Unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului, la 470 lei

Cotele contributiei pentru Fondul de somaj:

a.     Contributia datorata de angajatori conform art.26 din lege este de 3%

b.     Contributia individuala datorata conform art.27 din lege este de 1%

c.      Contributia datorata conform art.28 din lege de persoanele asigurate in baza contractului de asigurare pentru somaj este de 4%

Pentru anul 2005 cota contributiei pentru asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, datorata de angajatori si de persoanele fizice care incheie contracte individuale de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, se stabileste in functie de riscuri, pe sectoare economice, intre limitele de 0,5 si 4%, conform normelor care urmeaza sa fie emise.

Legea nr.583/2004 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr.93/2004 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.150/2002 privind organizarea si functionarea sistemului de asigurari sociale de sanatate (Monitorul Oficial, Partea I nr.1228 din 21/12/2004)

Conform acestei legi, incepand cu anul 2005:

Contributiile pentru categoriile de persoane enumerate mai jos se stabilesc prin aplicarea cotei de 6,5% asupra sumei reprezentand valoarea a doua salarii de baza minime brute pe tara:

a.     Se afla in concediu medical

b.     Se afla in concediu medical pentru sarcina si lauzie

c.      Se afla in concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani

d.     Se afla in concediu pentru cresterea copilului

Contributiile astfel calculate se suporta de catre bugetul asigurarilor sociale de stat (prin deducerea din contributia datorata de angajator).

Pentru anul 2005 contributiile pentru asigurarile de sanatate raman neschimbate:

a.     6,5% pentru angajati

b.     7% pentru angajator

"Contributia unitatii pentru ajutorul de somaj"

  "Contributia unitatii la fondul de somaj"

  "Contributia unitatii pentru asigurarile sociale"

  "Contributia angajatorului pentru asigurarile de sanatate"

  "Contributia unitatii la asigurarile sociale"

  "Contributia unitatii la asigurarile sociale"

  "Personal-ajutoare materiale datorate

  "Drepturi de personal neridicate"

  "Retineri din salarii datorate tertilor"

  "Contributia personalului la fondul de somaj"

  "Contributia angajatilor la asigurarile sociale de sanatate"

  "Contributia personalului la asigurarile sociale"

  "Personal-salarii datorate"

  "Conturi la banci in lei"

  "Cheltuieli cu salariile personalului

  "Avansuri acordate personalului"

  "Casa in lei"

  Principalele fluxuri contabile privind decontarile cu personalul si bugetele de asigurari si protectie sociala

421=425

(acordare avans) (retinere avans) 641=421

421=425 (inregistrare salarii)

(rest de plata)





4312=5121 421=4312

pensie publica)




4314=5121 421=4314

(fond sanatate)




4372=5121 421=4372

(fond somaj)




427=5121 421=427





426=5311 421=426






423=5121 4311=423 6451=4311

(asigurari sociale)






4313=5121 6453=4313





4371=5121 6452=4371

 




























Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright

bani

Contabilitate




Proiecte pe aceeasi tema


Contabilitate financiara - contabilitatea surselor externe de finatare
Contabilitatea leasingului in cadrul
Depozite la banci - depozite ale bancilor - contul 131, 132
Metoda tarif - ora - masina (T.H.M.)
Audit - test
Contabilitatea institutiilor publice - test grila
Metoda de calculatie a costurilor pe comenzi
Imprumuturile din emisiuni de obligatiuni denumite si credite obligatare, reprezinta datorii pe termen lung create prin vanzarea de titluri de credit
Analiza gestiunii resurselor - analiza gestiunii activelor imobilizate
Studiu de caz privind implementarea contabilitatii manageriale in cadrul entitatii S.C. PITA-BUNA S.A.



Ramai informat
Informatia de care ai nevoie
Acces nelimitat la mii de documente. Online e mai simplu.

Contribuie si tu!
Adauga online documentul tau.