Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi


Contabilitate


Qdidactic » bani & cariera » contabilitate
Contabilitatea fuziunii



Contabilitatea fuziunii


Contabilitatea fuziunii


Notiuni si delimitari


Fuziunea este operatiunea(art. 238 al 1) prin care:

a)     una sau mai multe societati sunt dizolvate fara a intra in lichidare si transfera elementele de activ si de pasiv unei alte societati unei alte societati, in schimbul repartizarii de actiuni la societatile beneficiare si eventual , al unei plati in numerar de maximum 10% din valoarea nominala a actiunilor astfel repartizate ; sau

b)     mai multe societati sunt dizolvate fara a intra in lichidare si transfera totalitatea patrimoniului unei societati pe care o constituie, in schimbul repartizarii de actiuni la societatile beneficiare si eventual, al unei parti in numerar de maximum 10% din valoarea nominala a actiunilor, astfel repartizate catre societati divizate.

Fuziunea sau divizarea se hotaraste de fiecare societate potrivit art. 239.

Fuziunea sau divizarea se poate face si intre societati de forme diferite. De asemenea fuziunea sau divizarea se poate efectua si in cazul societatilor in lichidare numai daca nu a inceput partajul intre asociati a activelor ce li s-ar cuveni.

Administratorii fiecarei societati care participa la fuziune intocmesc un proiect care trebuie sa contina:

a)     forma, denumirea si sediul social al tuturor societatilor participante la operatiune;



b)     fundamentarea si conditiile fuziunii sau divizarii;

c)      conditiile alocarii de actiuni la societatea absorbanta sau la societatile beneficiare;

d)     data de la care actiunile sau partile sociale dau detinatorilor dreptul de a participa la beneficii;

e)     rata de schimb a actiunilor sau partilor sociale si cuantumul eventualelor parti in numerar;

f)      cuantumul primei de fuziune sau de divizare;

g)     drepturile conferite de catre societatea absorbanta sau beneficiara a detinatorilor de actiuni care confera drepturi sociale celor care detin alte valori mobiliare in afara de actiuni sau masuri propuse in privinta acestora;

h)     data la care au fost aprobate situatiile financiarele a societatilor participante, care au fost folosite pentru a stabili conditiile fuziunii sau divizarii;

i)       data de la care tranzactiile societatii absorbite sau divizate sunt considerate din punct de vedere contabil ca apartinand societatii absorbante sau uneia ori alteia dintre societatile beneficiare;

j)       in cazul divizarii:

descrierea si repartizarea exacta a activelor si pasivelor care urmeaza a fi transferate fiecareia dintre societatile financiare;

repartizarea catre actionarii sau asociatii societatii divizate de actiuni, respectiv partii sociale, la societatile beneficiare si criteriul pe baza caruia se face repartizarea;

Administratorii societatilor care participa la fuziune sau la divizare vor intocmi un raport scris, detaliat, in care sa explice proiectul de fuziune sau divizare si sa precizeze fundamentul sau juridic si economic, in special cu privire la rata de schimb a actiunilor. De asemenea, raportul va include si criteriul de repartizare a actiunilor, in cazul divizarii.

In situatia in care un element de activ nu este repartizat in proiectul de fuziune si respectiv interpretarea proiectului nu permite luarea unei decizii privind repartizarea sa, elementul de activ in cauza sau contravaloarea acestuia se repartizeaza intre societatile beneficiare, proportionale cu cota din activul net alocat societatilor in cauza. Daca este cazul unui element de pasiv, societatile beneficiare raspund solidar.

Organele de conducere ale societatilor care fuzioneaza sau se divizeaza trebuie sa puna la dispozitia asociatiilor cu cel putin o luna inainte de data sedintei adunarii generale extraordinare:

proiectul de fuziune sau de divizare;

raportul intocmite de organele de conducere, a administratorilor, in care se va preciza daca raportul de schimb al actiunilor sau a partilor sociale este corect si rezonabil;

raportul cenzorilor respectiv raportul auditorilor financiari;

situatiile financiare impreuna cu rapoartele de gestiune pe ultimele 3 exercitii financiare, precum si situatiile financiare intocmite cu 3 luni inainte de data proiectului de fuziune sau divizare (art. 244);

raportul unui expert (sau mai multor experti) cu privire la metodele folosite pentru a se ajunge la raportul de schimb propus (art. 243 alin.3)

evidenta contractelor cu valoare de peste 10.000 um, in curs de executare si repartizarea lor intre societatile beneficiare.

Efectele si consecintele operatiunii de fuziune si divizare sunt sintetizate in art. 249 si 250 (Legea 31/1990)

Proiectul de fuziune, semnat de reprezentantii societatilor participante, se depune la Oficiul registrului comertului unde este inregistrata fiecare societate, insotit de o declaratie a societatii care inceteaza a exista in urma fuziunii sau a divizarii, despre modul cum a hotarat sa stinga pasivul sau.


Aspecte financiare ale operatiunilor de fuziunea prin absorbtie


Acestea sunt legate de evaluarea aporturilor si determinarea raportului de schimb.

Evaluarea aportului poate fi diferita de evaluarea retinuta pentru determinarea paritatii de schimb.

Cu privire la determinarea paritatii, in practica contabila se folosesc criteriile comparative si anume: activul net, cifra de afaceri, valoarea bursiera, profitul net, cash-flow-ul

Pe aceasta linie in literatura de specialitate se afirma: "Problema care se ridica in cazul alegerii unui criteriu"se referea la pragul sau de semnificatie si anume:[1]

Criteriul rentabilitatii va trebui sa elimine rezultatele extraordinare cat si plusvalorile si minusvalorile rezultate din cesiuni care nu prezinta un caracter repetitiv.

Criteriul activului net nu poate fi considerat semnificativ daca situatiile financiare nu fac obiectul unor verificari permanente care sa le asigure un grad inalt de fiabilitate si comparabilitate.

Capitalizarea bursiera nu este semnificativa daca negocierile nu cuprind un numar de titluri suficient de importante sau daca valoarea retinuta pentru calculul sau este reprezentata de o medie a cursurilor pe termen scurt.

Rezultatele previzionate nu pot fi luate in considerare decat daca societatile dispun de o contabilitate analitica de exploatare si de un sistem de gestiune bugetar suficient de elaborat care sa le permita aproximari acceptabile.

In practica, evaluarea aporturilor are la baza valoarea contabila, iar pentru calculul paritatii se foloseste valoarea economica (valoarea venala) care cuprinde si plus-valorile pe care intreprinderea nu le-a realizat inca.

Aceasta diferentiere de baze de evaluare se justifica datorita faptului ca valoarea economica pentru paritate nu rezulta din evaluarea fiecarui element component al ansamblului celor doua intreprindere ce fuzioneaza.

Stabilirea raportului de schimb presupune compararea entitatilor care participa la fuziune din punct de vedere economic, tehnic, si uman.

Societatile comerciale care fuzioneaza (sau se dizolva) au obligatia conform prevederilor Legii contabilitatii nr.82/1991 republicata, sa efectueze inventarierea si reevaluarea elementelor de activ si de pasiv potrivit OMFP 1753/2004.

Cu ocazia fuziunii prin absorbtie trebuie parcurse urmatoarele etape:

Inventarierea si evaluarea elementelor de activ si pasiv ale entitatilor care fuzioneaza, potrivit Legii contabilitatii, a normelor si reglementarilor contabile, inregistrarea rezultatelor inventarierii.

In bilant un activ trebuie recunoscut numai atunci cand :

este probabila realizarea unor beneficii economice viitoare de catre societate;si

costul sau valoarea activului poate fi evaluat(a) in mod credibil.

Intocmirea situatiilor financiare inainte de fuziune de catre entitatile care urmeaza sa fuzioneze.

Pe baza bilantului intocmit inainte de fuziune se determina activul net contabil(ANC), potrivit relatiei de calcul:

ANC=Total active - Total datorii

Evaluarea globala a entitatilor,determinarea aportului net; La evaluarea entitatilor intrate in fuziune se poate folosi una dintre metodele:

metoda patrimoniala sau a activului net ;

metoda bursiera;

metoda bazata pe rezultate(valoare de rentabilitate valoare de randament);

metode mixte;

metoda bazata pe fluxul de numerar sau cash-flow.

Daca la evaluare s-a folosit metoda patrimoniala inseamna ca activul net contabil este egal cu aportul net. In cazul in care cele doua valori nu sunt egale, la societatea absorbanta sau intrata in contopire, diferentele sunt recunoscute ca elemente de castiguri sau pierderi din fuziune, adica:daca valoarea aportului net este mai mare decat activul net contabil, diferenta este recunoscuta ca profit; in situatia inversa diferenta este recunoscuta ca pierdere.

Recunoasterea se poate realiza prin conturile

6583 "Cheltuieli privind activele cedate si alte operatii de capital";

7583"Venituri din vanzarea activelor si alte operatii de capital",iar pe aceasta baza in contul 121 "Profit si pierdere", fie la rezultatul reportat in contul 117 "Rezultatul reportat".

Pentru respectarea principiului independentei exercitiului, recunoasterea castigurilor si pierderilor aferenta perioadelor anterioare se va reflecta in contul 117 "Rezultatul reportat" cu identificarea acestora pe exercitii financiare, daca aceasta este posibila.

Determinarea raportului de schimb (Rs), al actiunilor sau a partilor sociale pentru a acoperi capitalul societatii absorbante si care consta in:

a.     determinarea valorii contabile a unei actiuni/parti sociale ale societatilor care fuzioneaza prin raportarea aportului net la numarul de actiuni sau parti sociale. Valoarea contabila a unei actiuni sau parti sociale se poate obtine si prin raportarea activului net contabil la numarul de actiuni/parti sociale.

b.     stabilirea raportului de schimb(Rs) prin raportarea valorii contabile a unei actiuni/parti sociale a societatii absorbite la valoarea contabila a unei actiuni/parti sociale a societatii absorbite, care se verifica si aproba de experti persoane juridice sau fizice potrivit art.243 alin. 2 (Legea 31/1990).

Determinare numarului de actiuni ce trebuie emis de societatea absorbanta fie prin :

inmultirea raportului de schimb (Rs) cu numarul de actiuni ale societatii absorbite;

raportarea activului net al societatii absorbite la valoarea contabila a unei actiuni de la societatea absorbanta(nr. actiuni =ANC/valoare contabila absorbanta)

Majorarea capitalului social la societatea absorbanta prin inmultirea numarului de actiuni emise de societatea de societatea absorbanta cu valoarea nominala a unei actiuni a acesteia(nr. actiuni x valoarea nominala).

Stabilirea primei de fuziune ca diferenta intre valoarea contabila a actiunilor si valoarea nominala a acestora.

Societatile comerciale care sunt absorbite se dizolva si isi pierd personalitatea juridica, odata cu inregistrarea la oficiul comertului de incetare a existentei.

Aspecte fiscale

A.     La societatea absorbanta

Pierderea fiscala inregistrata de societatea absorbita nu se recupereaza de catre societatea absorbanta

Societatea absorbanta foloseste la determinarea profitului impozabil valorile fiscale ale activelor si pasivelor transmise de catre societatea absorbita; societate absorbanta amortizeaza din punct de vedere fiscal valoarea fiscala a mijloacelor fixe amortizabile transferate de societatea absorbita, aplicand regulile art.24 din Codul fiscal care s-ar fi aplicat de firma absorbita in situatia in care nu ar fi avut loc.

In cazul in care se preiau de la societatea absorbita rezerve si/sau provizioane care au fost deductibile la determinarea profitului impozabil, acestea urmeaza regimul stabilit prin art.22 din Codul fiscal.

In situatia in care valoarea rezervei legale stabilita la art.22 aliniat(1) litera a) din Codul fiscal, rezultata in urma operatiei de fuziune, depaseste o cincime din capitalul subscris si varsat al societatii absorbante,diferenta nu se trateaza ca venit impozabil atata timp cat aceasta rezerva se mentine la valoarea rezultata. Valoarea corespunzatoare diminuarii rezervei legale reprezinta venit impozabil, reconstituirea ulterioara a rezervei nefiind deductibila la determinarea profitului impozabil .

B.     La societatea absorbita

Veniturile provenite din transferul activelor (contul 7583 "Venituri din vanzarea activelor si alte operatii de capital) sunt venituri neimpozabile .In mod similar cheltuielile privind activele cedate (contul 6583 "Cheltuieli privind activele cedate si alte operatii de capital) sunt cheltuieli nedeductibile.

Societatea absorbita trebuie sa transmita societatii absorbante valoarea fiscala a fiecarui element de activ si de pasiv transferat .Valoarea fiscala a mijloacelor fixe amortizabile, potrivit Codului fiscal, se determina luand in calcul valoarea utilizata pentru calculul amortizarii fiscale, fara a folosi datele din contabilitate sau orice reevaluare contabila a acestor active urmand sa se amortizeze.

Reducerea sau anularea oricarui provizion ori a rezervei care a fost anterior dedusa la determinarea profitului impozabil se include in veniturile impozabile ale societatii absorbite, cu exceptia situatiei in care societatea absorbanta preia provizionul sau rezerva respectiva . Exemple de rezerve anterior deduse:rezerva legala de 5% din profitul brut pana ce va atinge 20%din capitalul social varsat, rezervele constituite ca urmare a aplicarii facilitatii fiscale privind neimpunerea unei parti din profitul impozabil, rezervele din reevaluare.

Societatea absorbita are obligatia sa depuna declaratia de impunere si sa plateasca impozitul pe profit cu 10 zile inainte de data inregistrarii incetarii existentei la Registrul comertului.

Societatile comerciale absorbante sau absorbite care detin titluri de participare vor anula titlurile respective la valoarea contabila, prin diminuarea altor rezerve, a primei de fuziune sau a capitalului social cu sumele care vor fi aprobate de AGA.

Pentru reflectarea in contabilitate a operatiunilor de fuziune prin absorbtie, normele metodologice prevad doua metode:

- metoda valorii nete contabile a societatilor comerciale;

- metoda rezultatului, respectiv evaluarea globala a societatilor;


♣ Metoda rezultatului, respectiv evaluarea globala a societatilor

Exemplul nr.1- caz general

     Fuziunea a doua societati comerciale independente : "v" absorbanta si "m" absorbita

Cu privire la societatea absorbanta "V" se dau urmatoarele solduri finale in mii um (din balanta de verificare)

- imobilizari corporale   41 500 000um;

- amortizarea imobilizarilor corporale 14 625 000um;

- marfuri                                                            5 000 000um;

- clienti                                                            11 000 000um;

- ajustari din deprecierea creantelor                 375 000um;

- disponibilitati banesti    1 250 000um;

- furnizori                                                        19 375 000um;

- capital social subscris varsat                       10 000 000um;

(1 000mii actiuni x 10 000um/actiune)

- rezerve legale                                              14 375 000um;

Referitor la societatea absorbita "M" situatia soldurilor finale in mii um se prezinta astfel:

- imobilizari corporale  10 625 000um;

- amortizarea imobilizarilor corporale 4 875 000um;

- materii prime                                                4 125 000um;

- clienti                                                            9 375 000um;

- ajustari din deprecierea creantelor               1 375 000um;

- disponibilitati banesti     250 000um;

- furnizori                                                         6 125 000um;

- capital social subscris varsat                      10 000 000um;

(625mii actiuni x 10 000um/actiune) 6 250 000um;

- rezerve legale            5 000 000um;

- alte rezerve 750.000 um

Urmare a operatiunii de inventariere si evaluare, elementului de activ - imobilizari corporale la societatea "V" i s-a stabilit valoarea justa de 42 500 000 mii um, adica un plus din reevaluare de 15 625 000 mii um (fata de valoarea contabila neta 26 857 000 mii um).

15.625.000 um

"Imobilizari corporale"


"Rezerve din reevaluare"

15.625.000 um

Inregistrarea diferentei din reevaluare:



Bilantul contabil al societatilor inainte de fuziune se prezinta astfel:

Bilantul contabil al societatii "V"


Mii umCIFICATII

Sume

A. Active imobilizate (212-2812)

(57 125 000-14 625 000)

42 500 000

B. Active circulante

I. Stocuri(371)

II. Creante(411-491)


III. Casa si conturi la banci


5 000 000




Active circulante -Total


D. Datorii care trebuie platite intr-o perioada de pana la un an

I. Furnizori(401)


E. Active circulante nete/ datorii curente nete


F. Total active minus datorii curente


J. Capital si Rezerve

I. CAPITAL

- capital subscris varsat (1012)

(1 000 mii actiuni x10 000um/actiune)

II. Rezerve din reevaluare

III. Rezerve (106)







Capitaluri proprii - Total

40 000 000

mii um

Bilantul contabil al societatii "M"

mii um

SPECIFICATII

Sume

A. Active imobilizate (212-2812)

(10 625 000-4 875 000)

5 750 000

B. Active circulante

I. Stocuri(301)

II. Creante(411-491)


III. Casa si conturi la banci (ct. 512)


4 125 000



250 000

Active circulante -Total


D. Datorii care trebuie platite intr-o perioada de pana un an

I. Furnizori(401)


E. Active circulante nete / datorii curente nete


F. Total active minus datorii curente


J. Capital si Rezerve

I. CAPITAL

-capital subscris varsat (1012)

(625 mii actiuni x10 000um/actiune)

III. Rezerve (ct 1061*+ct1068**)







Capitaluri proprii - Total




*Rezerva legala a fost dedusa la constituire

**Alte rezerve sunt formate din facilitati fiscale.

Societatea "M"a fost evaluata la o valoare globala de 18 750 000mii um care a generat o crestere de 6 750 000mii um fata de activul net contabil.


Determinarea activului net contabil si a aportului net


La societatea "V" ANC= Active - Datorii=59 375 000 -19 375 000 = 40 000 000 mii um


Aportul net =ANC


La societatea "M" ANC= Active - Datorii=18 125 000 - 6 125 000 = 12 000 000 mii um


Aportul net =ANC+cresterea din evaluare=12 000 000+6 750 000 = 18 750 000 mii um

Determinarea raportului de schimb

a.          stabilirea valorii contabile a unei actiuni

- societatea "V"


- societatea "M"


- calculul raportului de schimb(Rs)



- adica se schimba 4 actiuni ale societatii "M" pentru 3 actiuni ale societatii "V".


¾ x 625 000 actiuni = 468 750 actiuni sau:

Determinarea cresterii capitalului social la societatea "V" se face prin inmultirea numarului de actiuni care trebuie emise de societatea "V" cu valoare nominala a unei actiuni de la aceasta societate :

468 750 actiuni x10000um /actiuni =4 687 500 mii um capital social.

Calcularea primei de fuziune,ca diferenta intre valoarea contabila a actiunilor si valoarea nominala a acestora

18 750 000um - 4 687.500um=14 062 500mii um.

Actionarii de la societatea "M" vor primi ca urmare a fuziunii 468.7500 de actiuni a 10 000um (valoarea nominala a unei actiuni).

Reflectarea in contabilitate a operatiunilor ocazionate de fuziune(in mii um):

la societatea absorbanta "V"

18 750 000um

" Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul"



"Capital subscris varsat"

"Prime de fuziune"

18 750 000um

4 687 500um


14 062 500um

inregistrarea majorarii capitalului social si a primei de fuziune

*In cadrul contului 1042 "Prime de capital" se vor evidentia analitice distincte cu sumele reprezentand rezerva legala si alte rezerve formate din facilitati fiscale. Astfel dupa inregistrarii fuziunii la Oficiul Registrului comertului se efectueaza inregistrarea contabila pentru rezervele care au fost deduse fiscal si se vrea mentinerea lor in contabilitatea societatii absorbante.


750 000um


"Prime de fuziune"



"Rezerve legale"

750 000um




5 000 000um


"Prime de fuziune"



"Alte rezerve"

5 000 000um



a)     preluarea elementelor de activ:

26 250 000um



250 000





" Fond comercial"

"Imobilizari corporale"

"Clienti"

Materii prime "

"Conturi curente la bancii"


" Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul"

26 250 000um



b)     preluarea elementelor de pasiv:

8 000 000um

" Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul"




"Furnizori"

"Ajustari pentru deprecierea creantelor"

8 000 000um

6 125 000um

1 375 000um


II. La societatea absorbita "M"


a.     Inregistrarea transferului activului bilantier (ca o vanzare) inclusiv a plusului de valoare din evaluarea globala :


24 875 000um


"Debitori diversi"



"Venituri din vanzarea activelor si alte operatii de capital"

24 875 000um  


b.     Scaderea din gestiune:


18 125 000um



Cheltuieli privind activele cedate si alte operatii de capital"



" Imobilizari corporale"

Materii prime "

"Clienti"

5121 "Conturi curente la bancii"

18 125 000um

5 750 000

4 125 000

8 000 000

250 000

c.      Inchiderea conturilor de venituri si cheltuieli;


24 875 000um  


"Venituri din vanzarea activelor si alte operatii de capital"



"Profit si pierdere"

24 875 000um


Si


18 125 000um



"Profit si pierdere"



Cheltuieli privind activele cedate si alte operatii de capital"

18 125 000um






D 121 "Profit si pierdere" C D 461 "Debitori diversi" C

18 125 000um

24 875 000um

Sf.c     6 750 000


24 875 000um

6 125 000um



Sf.d   18 750 000





d.     Transmiterea elementelor de pasiv;

datorii

6 125 000um


"Furnizori"




"Debitori diversi"

6 125 000um



capitaluri proprii



um

6 250 000

750 000

5 000 000

6 750 000


" Capital subscris varsat"

"Rezerve legale"

"Alte rezerve"

121 "Profit si pierdere"



" Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul"

18 750 000 um


e.     Inchiderea conturilor 456 " Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul"si a contului 461 "Debitori diversi"


18 750 000 um



" Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul"



"Debitori diversi"

18 750 000 um





Intocmirea bilantului societatii "V" dupa fuziune:


Bilantul contabil al societatii "V"

Mii um

SPECIFICATII

SUME

A. Active imobilizate

I. Imobilizari necorporale(ct.207)

II. Imobilizari corporale (ct.212-2812)

(57 125 000+5 750 000-14 625 000)




-ACTIVE IMOBLIZATE- TOTAL


B. Active circulante

I. Stocuri(301+371)(5 000 000+4 125 000)

II. Creante(411-491)(sumele ce urmeaza a fi incasate dupa o perioada mai mare de un an sunt prezentate separat)


III 

IV.Casa si conturi la banci(5121)(1 250 000+250 000)


9 125 000






-Active circulante -Total


D. Datorii ce trebuie platite intr-o perioada de pana un an

I. Furnizori(401+404)(19 375 000+6 125 000)


E. Active circulante nete / datorii curente nete


F. Total active minus datorii curente


J. Capital si Rezerve

I. Capital

- capital subscris varsat (1012)

(1 468.75x10 000um/actiune)

II.Prime de capital(1042)

III.Rezerve din reevaluare(105)

IV. Rezerve (106)








Capitaluri proprii -Total

58 750 000


Aspecte fiscale

La societatea absorbanta "V"

a)     Va amortiza fiscal utilajul primit in baza regulilor art. 24 din Codul fiscal care le-ar fi aplicat societatea absorbita in situatia in care fuziunea nu ar fi avut loc. Astfel va amortiza 5 000 000mii um pe perioada normala de functionare ramasa prin metoda de amortizare utilizata de societatea "M"

b)     Rezervele preluate de la societatea "M" (care au fost deductibile ) precum si provizionul, in care se preia, urmeaza regimul stabilit in prevederile (art.22 Codul fiscal).

c)      Fondul comercial de 6750 000mii um nu se amortizeaza fiscal in conformitate cu prevederile art.24 din Codul fiscal.

d)     Diferentele din reevaluarea imobilizarilor corporale de 15 625 000 mii um, rezultate ca urmare a fuziunii nu sunt luate in calcul la determinarea deducerilor de amortizare in conformitate cu prevederile art.24 din codul fiscal (pentru ca rezerva din reevaluare va fi afectata potrivit IAS 16 Imobilizari corporale -tratamentul rezultatului inventarierii)

La societatea absorbita "M"

a.         Veniturile provenite din transferul activelor (ct7583 "Venituri din vanzarea activelor si alte operatii de capital") in suma de 24 875 000 mii um sunt venituri neimpozabile .In mod asemanator, cheltuielile privind activele cedate (ct 6583)in suma de18 625 000 sunt cheltuieli nedeductibile.

b.        Situatia imobilizarilor corporale: societatea "M" absorbita detine un utilaj, valoarea de intrare 10 625 000mii um, amortizarea fiscala cumulata pana la data fuziunii, in conformitate cu prevederile din codul fiscal art.24 este in suma de 5 625 000mii um, valoarea fiscala imobilizarii (utilaj) este de 5 000 000 (prin diferenta) .Prin urmare comunica societatii "V"valoarea fiscala a imobilizarilor.

c.         Intrucat rezervele (rezerva legala-ct1061=750 000 mii um si rezervele din alte facilitati fiscale - ct 1068=5 000 000mii um ) nu se supun impozitarii la societatea M vor fi preluate dupa inregistrarea fuziunii la Oficiul Registrului comertului,si urmeaza sa se mentina in contabilitatea absorbantei "V". Valoarea ajustarii reflectat in ct.491"ajustari pentru deprecierea creantelor", deductibila fiscal la constituire se va impune cu cota de impozit pe profit(16%x 1 375 000=34 375 mii um) in cazul in care aceasta ajustare nu este preluata in contul identic al societatii absorbante "V"

Societatea "M", are obligatia sa depuna declaratia de impunere si sa plateasca impozitul pe profit (cu 10 zile inainte de data incetarii existentei la Oficiul registrului comertului).


♣♣ Cazuri particulare, privind fuziunea prin absorbtie

Exemplul nr.1 Societatea "V"absorbanta detine titluri la societatea "M" absorbita

Situatia elementelor de activ si pasiv (in mii um) inaintea inventarierii se prezinta astfel,:

- La societatea absorbanta "V : utilaje (ct. 213) = 3 800 000um; amortizarea utilajelor (ct. 281) = 1.400.000um; imobilizari financiare 8.000 titluri x 25 000 um / titlul = 200.000 um; materii prime (ct 301) = 1.800.000; clienti (ct 411) 1.350.000 um ; Conturi la banci (ct. 5121) = 550.000 um; furnizori (ct. 401) =3.470.000um ; capital subscris varsat (ct. 1012) (100.000 actiuni x 20.000/actiune) = 2.000.000 um ; rezerve din reevaluare (ct.105) = 180 000 um ; rezerve (ct.106)=6.500.000um


- La societatea absorbita "M" :utilaje (ct213)=1.200.000um; amortizarea utilajelor(281)= 240.000um; marfuri (ct 371)=1.700.000; clienti (ct 411) =1.360.000um Conturi la banci (ct5121) =270.000um; furnizori (401)=2. 960.000um ; capital subscris varsat (ct1012) (40.000actiunix20.000/actiune) =800.000um; rezerve din reevaluare (ct105)=160.000 um ; rezerve (ct1068)=370.000um(formate din repartizarea profitului anului anterior).

Etapele:

a.         Inventarierea si evaluarea elementelor de activ si pasiv ale societatilor care fuzioneaza:

Potrivit evaluarii efectuate s-a stabilit la imobilizarile corporale ale:

o      Societatii absorbante un minus de 150 000mii um (valoarea justa=2 250 000mii um) care se inregistreaza :


150 000 um



"Rezerve din reevaluare"



"Echipamente tehnologice "

150 000 um




o   Societatii absorbite"M" o majorare cu 270.000 um care se va inregistra la venituri cu ocazia transferului activelor.

b)        Intocmirea bilanturilor celor doua societati dupa operatia de inventariere.


Bilantul intocmit la societatea absorbanta "V "

mii um

SPECIFICATII

SUMA

A. Active imobilizate

II. Imobilizari corporale (ct2131- ct.2813)

( 3 650 000 - 1 400 000)

II. Imobilizari financiare(263)

8 000actiunix25 000um/actiune






-ACTIVE IMOBLIZATE- TOTAL


B. Active circulante

I. Stocuri

- materii prime(ct301)

II .Creante

- clienti(ct411)

III. Investitii financiare pe termen scurt      

IV. Casa si conturi la banci(5 121)



1 800 000



---


-Active circulante -Total


D. Datorii care trebuie platite intr-o perioada de pana la un an(ct401+)

3 470 000

E. Active circulante nete /datorii curente nete


F. Total active minus datorii curente

2 680 000

J. Capital si Rezerve

I. CAPITAL

(100 mii actiuni x 20 000 um/actiune)

II. Prime de capital

III.Rezerve din reevaluare

IV. Rezerve (ct106)





30 000


Capitaluri proprii -Total

2 680 000



Bilantul intocmit la societatea absorbita "M"

mii um

SPECIFICATII

SUMA

A. Active imobilizate

I. Imobilizari necorporale

II. Imobilizari corporale (ct2131- ct.2813)

(1 200 000 - 2 40 000)

III. Imobilizari financiare





---

-ACTIVE IMOBLIZATE- TOTAL

960 000

B. Active circulante

I. Stocuri

- marfuri (ct371 -ct 397)

II .Creante

- clienti(ct411)                                              

III. Casa si conturi la banci(5 121)



1 700 000




-Active circulante -Total


D. Datorii care trebuie platite intr-o perioada de pana la un an un an(ct401+)


E. Active circulante nete / datorii curente nete


F. Total active minus datorii curente

1 330 000

J. Capital si Rezerve

I. Capital

(40 000actiuni x20 00 um/actiune)

II. Prime de capital

III.Rezerve din reevaluare

IV. Rezerve (ct1068)



-




Capitaluri proprii -Total

1 330 000


NOTA

Societatea "V" detine 20% din capitalul societatii "M",costul de achizitie =25 000um / actiune

c. Determinarea aportului net contabil :

a) La societatea absorbita "M"

ANC=1 330 000miium, iar aportul net contabil =ANC+ cresterea din evaluare (270 000mii um)

o          Aportul net contabil =1 330 000+270 000=1 600 000mii um

a1) calculul valorii contabile a unei actiuni "M":

b) la societatea absorbanta "V ":

ANC=2 680 000mii um, iar aportul net contabil =ANC + cresterea de valoare provenita din inmultirea celor 8 000 actiuni "M" cu diferenta dintre valoarea contabila 40 000um si costul de achizitie 25 000um/actiune deci:

ANC = 2 680 000 mii um+8 000 actiuni(40 000-25 000)

= 2 680 000 mii um+ 120 000=2 800 000mii um

b1)valoarea contabila a unei actiuni "V" :


d.       Determinarea raportului de schimb(Rs)


e.       Determinarea numarului de actiuni de emis de catre societatea "V"

Dar societatea "V" detinand 20% din actiunile societatii "M" se afla in situatia de a-si remunera propriile actiunile. In acest caz numarul de actiuni (emise ) pe care le vor primi actionarii "M" se stabileste astfel:

  iar actiunile detinute de "V" se anuleaza adica: .

f.       Reflectarea in contabilitate a operatiunilor de fuziune la:


A. La societatea absorbanta "V ":

1.Determinarea cresterii de capital propriu

capital social:45 714 actiuni 20 000um/actiune=914 280 mii um

prima de fuziune din:

o      actiuni 45 714 actiuni x (28 000 - 20 000)          =365.712 mii um

o      titluri detinute 8000 actiuni x(28 000-25 000) = 24.000 mii um

TOTAL 389.712 mii um


si inregistrarea aportului rezultat din fuziune:


1 303 992um


" Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul"



"Capital subscris varsat"

"Prime de fuziune"

1 303.992um

914.280um


389.712um


anularea titlurilor de participare

200 000um


" Rezerve"


"Imobilizari financiare"

200 000um     


Nota :Titlurile de participare se anuleaza pe seama rezervelor (pana la nivelul rezervelor ) respectiv din primele de fuziune .Daca nu sunt suficiente sumele, acoperirea se poate face si pe seama capitalului social.(In cazul nostru rezervele sunt acoperitoare ).

3.Preluarerea elementelor de activ de la societatea "M":           

4 560 000 um







2131 "Echipamente tehnologice"

371 "Marfuri"

411 "Clienti"

5121 "Conturi curente la bancii"



" Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul"

4 560 000um


Preluarea datoriilor:


2 960 000um


" Decontari cu actionarii/asociatii

privind capitalul"



"Furnizori"


2 960 000um






si inchiderea contului 456 :


296 008um


" Decontari cu actionarii /asociatii privind capitalul"



"Rezultatul reportat"


296 008um



B.     La societatea absorbita "M" :

Evidentierea valorii activului transferat


4 560 000um


270 000)


"Debitori diversi"



"Venituri din vanzarea activelor si alte operatii de capital"

4 560 000um


Scaderea elementelor de activ din evidenta


4 290 000um



Cheltuieli privind activele cedate si alte operatiuni de capital"



2131 "Echipamente tehnologice"

371 "Marfuri

411 "Clienti"

5121 "Conturi curente la bancii"

4 290 000um

960 000

1 700 000

1 360 000

270 000


Inchiderea conturilor de cheltuieli si venituri:


4 560 000um



"Venituri din vanzarea activelor si alte operatii de capital"



"Profit si pierdere"

4 560 000um




4 290 000um



"Profit si pierdere"



Cheltuieli privind activele cedate si alte operatiuni de capital"

4 290 000um


4.Transmiterea elementelor de pasiv


2 960 000um



"Furnizori"



"Debitori diversi"

2 960 000um



5.Inchiderea conturilor de capitaluri proprii(obligatia fata de actionari)



800 000





1012 " Capital subscris varsat"

Rezerve din reevaluare"

1068 "Alte rezerve"

121 "Profit si pierdere"



" Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul"



6.Inchiderea conturilor 456 " Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul"si 461 "Debitori diversi"


1 600 000 um



" Decontari cu actionarii /asociatii privind capitalul"



"Debitori diversi"

1 600 000 um







Bilantul intocmit la societatea absorbanta "V "

dupa fuziune cu societatea     "M"

mii um

SPECIFICATII

SUMA

A. Active imobilizate

II. Imobilizari corporale (ct2131- ct.2813)

( 3 650 000 +1 230 000 - 1 400 000)




-ACTIVE IMOBLIZATE- TOTAL


B. Active circulante

I. Stocuri

- materii prime(ct 301)

- marfuri (ct 371)

II .Creante

- clienti(ct 411)

IV. Casa si conturi la banci(5 121)



1 800 000





- Active circulante -Total

7 030 000

D. Datorii care trebuie platite intr-o perioada de pana un an(ct401)


6 430 000

E. Active circulante nete / datorii curente nete


F. Total active minus datorii curente

4 080 000

J. Capital si Rezerve

I. Capital- subscris varsat

(100 mii actiuni + 45 714 um/actiuni) x 20 000 um/actiune

II Prime de capital (104)

III. Rezerve din reevaluare

IV. Rezerve(106) (650.000 -200.000)

V. Rezultatul reportat sold creditor






450 000


Capitaluri proprii -Total

4 080 000


Aspecte fiscale

- La societatea absorbita "M"

Veniturile provenite din transferul activelor (contul 7583) in suma de

4560 000 mii um sunt venituri neimpozabile, respectiv cheltuielile privind activele cedate (6583) in suma de 4 290 000 sunt cheltuieli nedeductibile .

Societatea "M" absorbita comunica valoarea fiscala a utilajului de 850 000 mii um, stiind ca amortizarea fiscala cumulata este de 350 000mii um.

Rezervele provin din profitul net, ca atare nu se supun impozitarii.

- La societatea absorbanta "V "

Societatea "V" va amortiza utilajul folosind regulile prevazute la art.24 din Codul fiscal, reguli care s-ar fi aplicat de catre societatea absorbita in situatia in care fuziunea nu ar fi avut loc. Asadar, va amortiza valoarea de 850 000 mii um, pe perioada normala de functionare ramasa prin metoda de amortizare aleasa de societatea "M" potrivit prevederilor art.24 din Codul fiscal .

Diferente din reevaluare a imobilizarilor corporale de 150 000 mii um stabilite cu ocazia fuziunii nu sunt luate in calcul la determinarea deducerilor de amortizare (art 24.codul fiscal).


Exemplul nr.2 Societatea absorbita detine titluri la societatea "V" absorbanta


- Societatea absorbanta "V " dispune de urmatoarele elemente (in mii um): constructii (ct212)=5 700 000um; amortizarea constructii(281) = 1 200 000um ; materii prime (ct 301)=4 050 000; clienti (ct 411)= 2 130 000um ; Conturi la banci (ct5121) =1 280 000um ;furnizori (401)=6 480 000um ; capital subscris varsat (ct1012) (200 000actiunix20 000/actiune);rezerve (ct106) = 540 000 um ;rezultatul reportat (ct117) sold creditor =940 000um.


- Societatea absorbita "M" detine 5% din actiunile societatii "V" si dispune de urmatoarele elemente (in mii um): constructii (ct212)=2 800 000um; amortizarea constructii(281) =1 000 000um ; imobilizari financiare(ct.263)10 000 actiuni x25 000um/actiuni=250 000 um;materii prime (ct 301)=1 000 000; clienti (ct 411) 1 200 000um ; Conturi la banci (ct5121) =300 000um ; furnizori (401) =2 300 000um ; capital subscris varsat (ct1012)(100 000actiunix15 000/actiune) ; rezerve din reevaluare (ct105) = 100 000 um ;rezerve legale (ct1061)sold creditor=450 000um .


Nota -rezerva a fost dedusa la constituire .


Operatiunea de fuziune consta in respectarea urmatoarele etape:

Inventarierea si evaluarea elementelor de activ si de pasiv ale societatilor care fuzioneaza.

- constructiile la societatea absorbanta "V" au fost evaluate de catre comisia de evaluatori autorizati, la valoarea justa de 4 620 000 mii um fata de valoarea contabila neta de 4 500 000mii um si care se inregistreaza:


120 000 um




"Constructii"





"Rezerve din reevaluare"


120 000 um



valoarea globala a societatii "M", urmare evaluarii inregistreaza o descrestere de 180 000 mii um fata de activul net contabil si care se inregistreaza la venituri cu ocazia transferului.

Bilantul societatilor inainte de fuziune se prezinta astfel:


SOCIETATEA "V" mii um

SPECIFICATII

SUMA

A. Active imobilizate

II. Imobilizari corporale (ct2131- ct.281)

( 5 820 000 -1 200 000 )



4 620 000

-ACTIVE IMOBLIZATE- TOTAL


B. Active circulante

I. Stocuri

- materii prime(ct301)

II .Creante

- clienti(ct411)

IV. Casa si conturi la banci(5 121)



4 050 000




-Active circulante -Total

7 460 000

D. Datorii care trebuie platite intr-o perioada de pana la unan(ct401+)

6 480 000

E. Active circulante nete respectiv datorii curente nete


F. Total active minus datorii curente

5 600 000

J. Capital si Rezerve

I. Capital- subscris varsat

(200 mii actiuni x 20 000um/ actiune)

III.Rezerve din reevaluare(ct105)

IV. Rezerve (ct106)

V. Rezultatul reportat

sold creditor(117






940 000

Capitaluri proprii -Total

5 600 000

SOCIETATEA "M"

Mii um

SPECIFICATII

SUMA

A. Active imobilizate

II. Imobilizari corporale (ct2131- ct.281)

( 2 800 000 -1 000 000 )

III. imobilizari financiare(ct.263)

10 000actiunix25 000um/actiune



1 800 000


-ACTIVE IMOBLIZATE- TOTAL


B. Active circulante

I. Stocuri

- materii prime(ct301)

II .Creante

- clienti(ct411)

IV. Casa si conturi la banci(ct.5 121)



1 000 000




-Active circulante -Total

2 500 000

D. Datorii ce trebuie platite intr-o perioada de pana un an(ct401+)

2 300 000

E. Active circulante nete respectiv datorii curente nete


F. Total active minus datorii curente

2 250 000

J. Capital si Rezerve

I. Capital- subscris varsat

(100 mii actiuni x 15 000um/ actiune)

III.Rezerve din reevaluare(ct105)

IV. Rezerve (ct106)

V. Rezultatul reportat(117)sold creditor






450 000

Capitaluri proprii -Total

2 250 000

Determinarea aportului net:

a.     Activul net contabil la societatea absorbanta "V" = 12 080 000-6 480 000=5 600 000 mii um

Aportul net =Activul net contabil.

a1) Calculul valorii contabile a unei actiuni "V"

b.     La societatea absorbita "M", activul net contabil



*reprezinta plusul de valoare al actiunilor detinute la societatea "V": 30 000miium=10 000(28 000-25 000)


b1=Calculul valorii contabile a unei actiuni

 


Determinarea raportului de schimb (Rs) al actiunilor pentru a acoperi aportul societatii absorbite "M".



Determinarea numarului de actiuni de emis de societatea "V":


Prin absorbirea societatii "M", societatea absorbanta "V" se afla in situatia dobandirii propriilor actiuni (10 000actiuni x25 000um/actiune).Aceste actiuni se inregistreaza in contul 109 "Actiuni proprii" si vor fi anulate conform prevederilor Legii nr.31/1990 privind societatile comerciale .

Inregistrarea operatiilor in contabilitate :


6a) - La societatea absorbanta "V "


o      Majorarea capitalurilor proprii

-capitalul social :75 000actiuni x20 000um/actiuni=1.500.000 miium

-prima de fuziune :75 000 actiuni (28 000-20 000)=600 000miium

2 100 000um


" Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul"



1012 "Capital subscris varsat"

1042 "Prime de fuziune"

2 100 000um

1 500 000um


600 000um


o      Preluarea elementelor de activ de la societatea absorbita "M"


4 400 000um

1 620 000



280 000



212 "Imobilizari corporale"

301 "Materii prime"

411 "Clienti"

109 "Actiuni proprii"

5121 "Conturi curente la bancii"



" Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul"

4 400 000um



o      Preluarea elementelor de pasiv de la societatea absorbita "M"


2 300 000um


" Decontari cu actionarii /asociatii privind capitalul"



"Furnizori"


2 300 000um


o      Anularea actiunilor proprii pe seama primelor de fuziune pentru diferenta dintre valoarea contabila si valoarea nominala :

si respectiv din "alte rezerve" pentru valoarea nominala a celor 10 000 actiuni (200 000 mii um = 10 000actiuni x 20000um/actiune)


280 000 um

80 000

200 000


"Prime de fuziune"

"Alte rezerve"



"Actiuni proprii"

280 000 um




6b) - La societatea absorbita "M"


Transferul valorii activului (4 550 00 mii - 180 000mii um + 30 000um)


4 400 000um


"Debitori diversi"



"Venituri din vanzarea activelor si alte operatii de capital"

4 400 000um 



D 1042 "Prime de fuziune" C D 106 "Rezerve" C

80 000um

600 000um

Sf.c         520 000


200 000um

540 000um

Sf.c         340 000







4 550 000um



Cheltuieli privind activele cedate si alte operatii de capital"



212 " Imobilizari corporale"

26 "Imobilizari financiare sub forma de interese de participare"

301 "Materii prime"

411 "Clienti"

5121 "Conturi curente la bancii"

4 550 000um

1 800 000

1 000 000

1 200 000

300 000


o     


2 300 000um

"Furnizori"


"Debitori diversi"

2 300 000um


4 400 000um



"Venituri din vanzarea activelor si alte operatii de capital"


121

"Profit si pierdere"

4 400 000um






4 550 000um


"Profit si pierdere"



Cheltuieli privind activele cedate si alte operatii de capital"

4 550 000um



2 250 000um





1012 " Capital subscris varsat"

Rezerve din reevaluare"

1061 " Rezerve legale"

117 "Rezultatul reportat"



" Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul"

2 250 000 um


o      Inchiderea contului 121 "Profit si pierderi"(sold debitor)


150 000 um



" Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul"



"Profit si pierdere"

150 000 um




o      Inchiderea conturilor 456 " Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul"si 461 "Debitori diversi" M"


2 100 000 um



" Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul"



"Debitori diversi"

2 100 000 um






D                121 "Profit si pierdere" C D 461 "Debitori diversi" C

4 400 000um

4 550 000um

Sf.c     150 000


4 400 000um

2 3000 000um


Sf.d 2 100 000





Intocmirea bilantului dupa fuziune -societatea absorbanta "V"


SOCIETATEA "V"absorbanta mii um

SPECIFICATII

SUMA

A. Active imobilizate

II. Imobilizari corporale (ct212- ct.281)

( 5 820 000+1 620 000 -1 200 000 )



6 240 000

-ACTIVE IMOBLIZATE- TOTAL


B. Active circulante

I. Stocuri

- materii prime(ct301)(4 050 000+1 000 000)

II .Creante

- clienti(ct411)(2 130 000+1 200 000)

IV. Casa si conturi la banci(5 121)(1 280 000+300 000)



5 050 000




-Active circulante -Total

9 960 000

D. Datorii care trebuie platite intr-o perioada de pana la un an(ct401+)


8 780 000

E.  Active circulante nete / datorii curente nete


F. Total active minus datorii curente

7 420 000

J. Capital si Rezerve

I. Capital- subscris varsat

(275 000 actiuni x 20 000um/ actiune)

II Prime de capital

III. Rezerve din reevaluare(ct105)

IV. Rezerve (ct106)

V. Rezultatul reportat(117)sold creditor







940 000

Capitaluri proprii -Total

7 420 000




Implicatii fiscale


La societatea absorbita "M"

Veniturile provenite din transferul activelor sunt neimpozabile si respectiv cheltuielile aferente activelor cedate sunt nedeductibile;

Societatea "M" comunica societatii "V" valoarea fiscala a constructiei in suma de 1.400.00um.

  1. Intrucat rezerva legala nu a fost preluata de societatea absorbanta in acelasi cont societatea "M" datoreaza pentru aceasta rezerva impozit pe profit 16%x200 000 mii um=32 000 mii um

Rezervele din reevaluare (100 000mii um) provin din reevaluarea legala a constructiei, luate in calcul la determinarea profitului impozabil prin intermediul amortizarii constructiei.

  1. Societatea "M" are obligatia sa depuna declaratia de impunere sa plateasca impozitul pe profit cu 10 zile inainte de data inregistrarii incetarii existentei la registrul comertului.

La societatea absorbanta "V "


Societatea "V" va amortiza constructia la valoarea de 1 400 000 mii um pe perioada normala de functionare ramasa prin metoda de amortizare aleasa de societatea "M" potrivit cu prevederile art.24 din Codul fiscal.

Daca rezerva legala rezultata din fuziune depaseste 20% din capitalul social societatii "V" diferenta nu se impune cu impozitul pe profit.



Exemplul nr.3 Societatea absorbanta si societatea absorbita detin participatii reciproce


Societatea "V" SA cu un capital subscris de 30 000 mii um absoarbe societatea "M" cu un capital de 20 000 mii um .Societatea "V" detine 4 000 actiuni ale societatii "M" iar societatea "M" detine 1 000 actiuni ale societatii "V"

Imobilizarile corporale ale societatii "V" au fost reevaluate pe baza evaluarii la valoarea justa de 31 300 mii um fata de valoarea contabila neta de 26 000 mii um

Inregistrarea diferentei din reevaluare la societatea "V" in mii um.


5 300 000 um



"Constructii"



"Rezerve din reevaluare"

5 300 000 um


Societatea "M" urmare evaluarii globale inregistreaza o crestere de 2 100 mii asupra fondului comercial.

2. Situatia elementelor de activ si de pasiv ale celor doua societati se prezinta astfel:


Bilantul societatii "V" mii um

SPECIFICATII

SUMA

A. Active imobilizate

II. Imobilizari corporale (ct212- ct.281)

( 42 200 -10 900 )

III. Imobilizari financiare(263)

4 000actiuni x 11000um/actiune



31 300


-ACTIVE IMOBLIZATE- TOTAL


B. Active circulante

I. Stocuri

- materii prime(ct301)

II .Creante

- clienti(ct411)

IV. Casa si conturi la banci(5 121)



5 800


300


-Active circulante -Total

22 600

D. Datorii care trebuie platite intr-o perioada de pana la un an(ct401+)

8 500

E.  Active circulante nete respectiv datorii curente nete


F. Total active minus datorii curente

49 800

G. Datorii ce trebuie platite intr-o perioada mai mare de un an (ct 162)



J. Capital si Rezerve

I. Capital- subscris varsat

actiuni x 1 000um/ actiune)

III. Rezerve din reevaluare(ct105)

IV. Rezerve (ct1061+1068)(3000+1500)

V. Rezultatul reportat sold creditor (117)






4 800

Capitaluri proprii -Total

44 600


Bilantul societatii "M" mii um

SPECIFICATII

SUMA

A. Active imobilizate

II. Imobilizari corporale (ct212- ct.2812)

(34 400 -11 400 )

III. Imobilizari financiare(ct.263)

4 000actiuni x 1 100um/actiune



23 000


-ACTIVE IMOBLIZATE- TOTAL


B. Active circulante

I. Stocuri

- materii prime(ct301)

II .Creante

- clienti(ct411)

IV. Casa si conturi la banci(ct.5 121)



5 500




-Active circulante -Total

13 600

D. Datorii care trebuie platite intr-o perioada de pana la un an(ct401+)

9 900

E.  Active circulante nete respectiv datorii curente nete


F. Total active minus datorii curente

28 100

G. Datorii care trebuie platite intr-o perioada mai mare de un an (ct 162)



J. Capital si Rezerve

I. Capital - subscris varsat

actiuni x 1 000um/ actiune)

IV. Rezerve (ct1061)

V. Rezultatul reportat sold creditor  (ct.117)





700

Capitaluri proprii -Total

21 800

Rezerva legala a fost dedusa la constituire .


Determinarea aportului net :

stabilirea valorii actiunilor societatii "V" si"M" presupune formarea unui sistem de ecuatii in care notam cu:

x= valoarea contabila a unei actiuni "V"

y=valoarea contabila a unei actiuni "M"




elemente

Societatea "V"

Societatea "M"







Capital social

Rezerve din reevaluare

Rezerve

Rezultatul reportat

Plus valoare asupra fondului comercial

Plus valoare asupra titlurilor financiare




4 800 000


4000y-4 400 000



1 100 000



1000X-1 400 000


VALOAREA GLOBALA A SOCIETATII

4000Y+40 200 000

1000X+22 500 000



Sistemul de ecuatii este de forma :30 000x=4 000 y+ 40 200 000

si are solutiile :x=1.500um/actiune si Y =1.200 um /actiune.

Valoarea estimata a societatii =Numar de actiuni x Valoarea contabila /actiune

Valoarea societatii "V" =30 000actiuni x 1.500um/actiune=45.000.000um

Aportul net =45.000.000um

Valoarea societatii "M"=20.000actiuni x 1.200um/actiune=24.000.000um


Determinarea raportului de schimb (Rs) al actiunii

adica pentru a remunera 5 actiuni "M"sunt necesare 4 actiuni "V".

Stabilirea numarului de actiuni ce trebuie emis de absorbanta pentru remunerarea aportului societatii absorbite :

Intrucat absorbantul nu-si poate remunera propriile actiuni detinute la societatea "M",numarul de actiuni emise sunt in proportie de :


din cele 16 000,adica 12 800 actiuni.

Reflectarea in contabilitate a operatiunilor efectuate cu ocazia fuziunii.


A. La societatea absorbanta "V" :

Aportul total al societatii "M" este de 45 000 000um si corespunde:

Dreptul altor actionari decat cei ai societatii "V":

16 000 actiuni x 1 200 um/actiune = 19 200 000um, din care:

- cresterea de capital :12 800 actiuni x1 000 um/actiuni =12 800 000um

- prima de fuziune 19 200 000-12 800 000=6 400 .000 um

Drepturile societatii "V" 4.000 actiuni x 1.200 um/actiune =4.800.000um determina anularea actiunilor "M" detinute in suma de 4 400 000 si un plus de valoare de fuziune de 400 000um = 4 800 000-4 400 000.

Concomitent se primesc ca aport 1.000 actiuni proprii a caror valoare de1.000 actiuni x 1 500 um actiuni = 1.500.000um

Prin anularea acestora, se diminueaza valoarea rezervelor cu

1 000 000um=1 000 actiuni X 1 000 um/actiune, iar diferenta de

500 000um =1 500 000- 1 000 000,se imputa primei de fuziune .


Inregistrarea aportului realizat din fuziune:

24 000 000um



" Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul"



"Capital subscris  varsat"

"Prime de fuziune"*

Imobilizari financiare sub forma de interese de participare"

24 000 000um

12 800 000um


6 800 000um

4 400 000um


*Prima de fuziune este formata din prima propriu zisa de fuziune =6.400.000um la care se adauga diferenta pozitiva din evaluarea titlurilor de participare 400.000um (6.8000.000=6.400.000+400.000)

Preluarea elementelor de activ si de pasiv ale societatii "M"


40 200 000um








" Fond comercial"

"Constructii"

"Materii prime"

"Clienti"

5121 "Conturi curente la bancii"

"Actiuni proprii"



" Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul"

40 200 000um


si


16 200 000um



" Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul"



"Credite pe termen lung "

"Furnizori"

16 200 000um

6 300 000um


9 900 000um


Anularea actiunilor proprii :


1 500 000 um




1042"Prime de fuziune"

1068 "Alte rezerve"



"Actiuni proprii"

1 500 000 um




B. - La societatea absorbita "M"


Inregistrarea transferarii valorii activului :


*40.200.000=38.000.000+2.100.000+(1.000actiune X1.500-1.400.000)-din tabelul1


40 200 000um


"Debitori diversi"



"Venituri din vanzarea activelor si alte operatii de capital"

40 200 000um


Descarcarea din gestiune a elementelor de activ transferate :


4 550 000um



Cheltuieli privind activele cedate si alte operatiuni de capital"



212 " Imobilizari corporale"

263 "Imobilizari financiare sub forma de interese de participare"

301 "Materii prime"

411 "Clienti"

5121 "Conturi curente la bancii"

38 000 000um

23 000 000

1 400 000


5 500 000

6 100 000



Inchiderea conturilor de cheltuieli si venituri :

40 200 000um



"Venituri din vanzarea activelor si alte operatii de capital"



"Profit si pierdere"

40 200 000um





38 000 000um


"Profit si pierdere"



Cheltuieli privind activele cedate si alte operatiuni de capital"

38 000 000um




Transmiterea elementelor de pasiv

16 200 000um



162 "Credite pe termen lung "

401 "Furnizori"



"Debitori diversi"

16 200 000um

6 300 000um


9 900 000um


Inregistrarea inchiderii conturilor de capitaluri proprii si stabilirea obligatiilor fata de actionari :


21 800 0001ei 20 000 000




" Capital subscris varsat

" Rezerve "

"Rezultatul reportat"



" Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul"

000 um


Inchiderea contului 121 "Profit si pierdere"(sold creditor)=2.200.000um.


2 200 000um



"Profit si pierdere"



" Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul"

2 200 000um




7)Inchiderea conturilor 456 " Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul"si 461 "Debitori diversi"


24 000 000 um



" Decontari cu actionarii /asociatii privind capitalul"



"Debitori diversi"

24 000 000 um




Divizarea


Divizarea consta in raportarea catre o societate a tuturor bunurilor si activitatilor sale care isi inceteaza existenta intre doua sau mai multe societati noi sau preexistente. Practic, fuziunea si divizarea sunt asemanatoare, deosebirea constand in ceea ce priveste numarul de societati beneficiare ale aportului. In cazul fuziunii aportul se face la o singura societate, pe cand in cazul divizarii aportului se realizeaza intre cel putin doua societati.

Divizarea este operatiunea prin care o societate dupa ce este dizolvata fara a intra in lichidare transfera toate activele si pasivele mai multor societati, sau unor societati nou-constituite, in schimbul repartizarii de actiuni la societatile beneficiare si, eventual al unei plati in numerar de maximum 10% din valoarea nominala a actiunilor astfel repartizate catre actionarii societatii divizate (art. 238 alin. 2).

In conformitate cu prevederile Legii nr.31/1990 - privind societatile comerciale, modificata si completata, administratorii societatii care se divide vor , intocmi un proiect de divizare potrivit art. (241e) ca si in cazul fuziunii cu precizarile facute la litera "K".

Divizarea are ca efect dizolvarea, fara lichidare, a societatii care isi inceteaza existenta si transmiterea universala a patrimoniului sau catre societatile beneficiare, in starea in care se afla la data divizarii, in schimbul atribuirii de actiuni sau de parti sociale ale acestora catre asociatii societatii care inceteaza si, eventual la unele sume de bani, care nu pot depasi 10% din valoarea nominala a actiunilor sau a partilor sociale atribuite.

Societatile care dobandesc bunuri prin divizare raspund fata de creditori pentru obligatiile societatii care si-a incetat existenta prin divizare, proportional cu valoarea bunurilor dobandite, in afara de cazul in care, prin actul de divizare s-au stabilit alte proportii.

In cazul in care nu se poate identifica societatea raspunzatoare pentru obligatie, societatile care au dobandit bunuri pentru divizare raspund solidar.

Potrivit dispozitiilor Directivei a IV-a, proiectul de sciziune cuprinde descrierea si repartizarea precisa a elementelor patrimoniale de activ si de pasiv care urmeaza sa fie transferate fiecareia dintre societatile beneficiare.

Daca un element patrimonial de activ nu este atribuit prin proiectul de divizare si cand interpretarea acestuia nu permite sa se decida repartizarea sa, elementul in cauza sau contravaloarea sa este repartizata intre toate societatile beneficiare, proportional cu activul atribuit fiecareia dintre ele.

Daca un element patrimonial de pasiv nu este atribuit prin proiectul de divizare si cand interpretarea acestuia nu permite sa se decida repartizarea sa, fiecare dintre societatile beneficiare este responsabila in mod solitar pentru plata datoriei respective.

Practic societatile beneficiare se afla in situatia societatii absorbante sau a societatii nou infiintate. Ele procedeaza la o emisiune de actiuni pentru cresterea capitalului sau constituirea acestuia. Actiunile societatii divizate sunt schimbate contra titlurilor provenite de la fiecare din societatile beneficiare.


Exemplul nr. 1 : societatea TED "S.A" cu un capital social de 40.000.000 um format de 40.000 actiuni care se divizeaza in beneficiul a doua societati deja existente "S" si "V":

societatea "S" are capitalul social format din 8000 actiuni la valoarea nominala 1000 um/actiune iar valoarea reala fiind de 4000 um/actiunea;

societatea "V" are capitalul social format din 10.000 de actiuni la valoarea nominala de 1000 um/actiune, valoarea reala fiind de 2000 um


Bilantul societatii TED "S.A" se prezinta: mii um

INDICATORI

Sume

A. Active imobilizate

I. Imobilizari necorporale

II. Imobilizari corporale

1. Constructii

2. Amortizarea constructiilor

III. Imobilizari financiare





(8.000)


B. Active circulante

I. Stocuri

1. Materii prime

II. Creante

1.Clienti

Ajustari privind deprecierea creantelor clienti

III. Investitii pe termen scurt

IV. Casa si conturi curente la banci









C. Cheltuieli in avans


D. Datorii ce trebuie platite intr-o perioada de pana la un an

Furnizori



E. Active circulante nete respectiv datorii curente nete


F. Total active minus datorii curente


G. Datorii care trebuie platite intr-o perioada mai mare de un an

Credite bancare pe termen lung




H. Provizioane


I. Venituri in avans


J. Capital si rezerve

I. Capital social

II. Prime de capital

III. Rezerve din reevaluare

IV. Rezerve

TOTAL CAPITALURI PROPRII








Imobilizarile corporale sunt reevaluate la 42.000.000 um.

Repartizarea patrimoniului se realizeaza astfel, la :

societatea "S" imobilizarile corporale si datoriile pe termen scurt;

societatea "V": activele circulante si datoriile pe termen lung.


Determinarea aportului net al societatii TED "S.A" care urmeaza sa fie divizat intre cele doua societati "S" si "V":


Aportul net=Capital social +Rezerve +Plus de valoare =40.000.000 +4.000.000 +2.000.000 = 46.000.000 um

Acest aport net este remunerat cu titluri de:

societatea "S" pentru = 42.000.000 - 4.000.000 = 38.000.000 um

societatea "V" pentru = 20.000.000 - 12.000.000 = 8.000.0000 um.

In consecinta numarul de titluri emis:

societatea "S": 3.800.000 um/4.000 um/actiunea = 9500 actiuni

societatea "V": 8.000.000 um/2000 um/actiunea = 4.000 actiuni.


Contabilizarea operatiunilor de divizare:


a)     La societatea "S" are loc o crestere de capital:

cresterea de capital cu :          9500 actiuni x 1000 = 9.500.000 um

cresterea primelor de fuziune cu: 38.000.000 - 9.500.000 = 28.500.000 um.

inregistrarea cresterii de capital:


38.000.000 um


456 "Decontari cu actionarii/ asociatii privind capitalul"



1012 "Capital social subscris varsat"

1042 "Prime de fuziune"

38.000.000 um

9.500.000 um


28.500.000 um


primirea aportului de la societatea TED "S.A":


42.000.000 um


Constructii"



456 "Decontari cu asociatii privind capitalul/ TED "

401 "Furnizori "

42.000.000 um 38.000.000 um

4.000.000 um


b)     La societatea "V" se produce o crestere de capital:


crestere la capital social: 4000 actiuni x 1000 um = 4.000.000 um

cretterea primelor de fuziune: 8.000.000 - 4.000.000 = 4.000.000 um


- inregistrarea cresterii de capital


8.000.000 um


456 "Decontari cu actionarii/ asociatii privind capitalul"



1012 "Capital social subscris varsat"

1042 "Prime de fuziune

8.000.000 um 4.000.000 um


4.000.000 um


primirea aportului de la societatea TED "S.A":


20.000.000 um

11.200.000 um

6.400.000 um 2.400.000 um


301 "Materii prime"

4111 "Clienti"

5121 "Conturi curente la banci"



162 "Credite bancare pe termen lung"

456 "Decontari cu actionarii/ asociatii privind capitalul"

20.000.000 um 12.000.000 um


8.000.000 um


c)      La societatea TED "S.A" care se divideaza:


inregistrarea aportului transferat societatii "S" si "V":


42.000.000 um

38.000.000 um

4.000.000 um


461 "Debitori diversi / S"

401 "Furnizori"



212 "Constructii"

121 "Profit si pierdere"

42.000.000 um 40.000.000 um

2.000.000 um


si respectiv


20.000.000 um

8.000.000 um

12.000.000 um


461 "Debitori diversi / V"

162 "Credite bancare pe termen lung"



301 "Materii prime"

4111 "Clienti"

5121 "Conturi curente la banci"

20.000.000 um 11.200.000 um






inregistrarea datoriei fata de actionari "TED" S.A:



46.000.000 um 40.000.000 um


4.000.000 um

2.000.000 um


1012 "Capital social subscris varsat"

106 "Rezerve"

121 "Profit si pierdere"


"Decontari cu asociatii privind capitalul"

46.000.000 um


distribuirea actiunilor prin inchiderea ct. 456 si 461":


46.000.000 um


38.000.000 um

8.000.000 um


456 "Decontari cu actionarii/ asociatii /S privind capitalul" /V



461 "Debitori diversi /S"

461 "Debitori diversi/V"

46.000.000 um 38.000.000 um

8.000.000 um


Drept urmare a acestor operatiuni, conturile societatii "TED" divizate, sunt soldate (inchise).

Exemplul nr. 2 Societatea "A cu un capital social de 200.000" mii um (20 mii actiuni x10.000 um actiunea ) se divide in doua societati : "B"care deja este infiintata si preia 30 % din patrimoniu, respectiv societatea "C" care se infiinteaza preia 70% din patrimoniu.

Societatea "A" dispune de urmatoarele elemente: mijloace de transport(ct 213) =6.000.000miium; amortizarea mijloacelor de transport (ct2813)= 2.800.000mii um; materii prime (ct.301)= 4.200.000 mii um, clienti(ct 411) = 2.000.000 mii; disponibilitati banesti (ct 5121) = 800.000 mii um; furnizori(ct401) =7.000.000 mii um; rezerve din reevaluare (ct105)= 2.000.000miium; rezerve (ct1068)=700.000 mii um rezultatul exercitiului financiar reportat (ct.121)sold creditor =300 000mii um ;capital social subscris varsat (ct1012) 200.000miium(20mii actiunix10 000um/actiune);

Societatea "B" dispune de urmatoarele elemente: mijloace de transport     (ct 213)=2 200 000 mii um; amortizarea mijloacelor de transport (ct2813)=1 200 000 mii um; marfuri(ct371)= 1.250.000mii um, clienti(ct 411)=2 750 000mii um ; disponibilitati banesti (ct 5121)=1.000 000mii um; furnizori (ct 401)=3 600 000mii um; capital social subscris varsat (ct1012)(10mii actiunix10 000um/actiune);rezerve din reevaluare (105)=700.000miium;rezerve (ct106)=1 120 000miilerezultatul exercitiului financiar (ct.121) =80.000mii um ;


Prezentarea etapelor

Inventarierea elementelor de activ si de pasiv ale societatilor care participa la divizare .

Mijloacele de transport ale societatii "B"au fost evaluate de comisia de evaluatori la valoarea justa de 1.500.000mii um fata de valoarea contabila neta de 1.00.000miium.


Inregistrarea diferentei din reevaluare de 500.000mii um





"Mijloace de transport"



105

"Rezerve din reevaluare"




Situatia elementelor de activ si de pasiv conform bilanturilor celor doua societati comerciale puse de acord cu rezultatul inventarierii se prezinta:


Bilantul societatii "A" mii um

Specificatii

SUMA

A. Active imobilizate

II. Imobilizari corporale (ct213- ct.2813)

( 6.000.000 mii um-2 800 000 mii um)




-ACTIVE IMOBLIZATE- TOTAL


B. Active circulante

I. Stocuri

- materii prime(ct301)

II .Creante (ct411)

IV. Casa si conturi la banci(5 121)



4.200.000


800 000

-Active circulante -Total

7 000 000

D. Datorii ce trebuie platite intr-o perioada de pana la un an(ct401+)


7 000 000

E.  Active circulante nete respectiv datorii curente nete


F. Total active minus datorii curente

3.200.000

J. Capital si Rezerve

I. Capital- subscris varsat(ct 1012)

(20 mii actiuni x 10.000 um/ actiune)

III.Rezerve din reevaluare(ct.105)

IV. Rezerve (ct1068)

VII. Rezultatul exercitiului ct. sold creditor



200.000

2.000 000

700 000

300.000

Capitaluri proprii -Total

3 200 000


Bilantul societatii "B" mii um

SPECIFICATII

SUMA

A. Active imobilizate

II. Active corporale (ct2131- ct.2813)

( 2.700.000mii um -1 200 000mii um)




-ACTIVE IMOBLIZATE- TOTAL


B. Active circulante

I. Stocuri

- marfuri (ct 371)

II .Creante (ct411)

IV. Casa si conturi la banci(5 121)



1.250 000


1 000 000

-Active circulante -Total

5 000 000

D. Datorii care trebuie platite intr-o perioada de pana la un an(ct401)

4 000 000

E.  Active circulante nete / datorii curente nete


F. Total active minus datorii curente

2 500 000

J. Capital si Rezerve

I. Capital- subscris varsat

(10 mii actiuni x 10 000 um/actiune

III. Rezerve din reevaluare(ct105)

IV.Rezerve(ct106)

VII.Rezultatul exercitiului





1 120 000


Capitaluri proprii -Total

2 500 000


Determinarea aportului net:

Prin evaluarea globala a societatii "A" se inregistreaza o crestere fata de activul net contabil de 800000 mii um ( pe seama mijloacelor de transport)

Astfel, aportul net= 3 200 000 mii um + 800 000mii um =4 000 000 mii um

a.     Stabilirea cotei parti din aportul net al societatii "A"ce revine societatii "B" = 4 000 000 x 30% = 1200 000 mii um.

b.     Stabilirea activului net contabil al societatii "B"=6 500 000mii um - 4.000.000 mii um=2 500 000mii um;

Determinarea raportului de schimb al actiunilor, pentru a acoperi aportul societatii "A"

  1. Stabilirea valorii contabile a unei actiuni :

Pentru societatea "A"= 1 200 000mii um : 6 000 (cota de 30% din 20 000 actiuni) = 200 000 um

Pentru societatea "B"=2 500 000:10 000 actiuni = 250 000um

  1. Raportul de schimb al actiunilor, prin raportarea valorii contabile a unei actiuni a societatii "A" la valoarea contabila a acaiunii a societatii "B"

Rs=200.000:250 000=0,8 adica se schimba o actiune a societatii "A"pentru 0,8 actiuni ale societatii "B"

Determinarea numarului de actiuni ce trebuie emise de societatea "B"= 0,8 X 6000 = 4 800 actiuni. In baza acestor calcule se determina

- cresterea capitalului social:4.800 actiuni x 10.000um/actiunea = 48.000.000 um

- prima de divizare 4.800actiuni x (250.000um - 10.000) =1.152.000.000 um;              

Asociatii societatii "A" vor primi, ca urmare a divizarii 4 800 actiuni la valoarea nominala de 10 000 um/actiune.


Contabilizarea operatiunilor la societatea "A"care s-a divizat integral


a.     Inregistrarea valorii activului transferat la societatile B(30%) si C(70%)din (10.200.000mii um + 800000mii um )

11 000 000um


"Debitori diversi"

/B

/C



"Venituri din vanzarea activelor si alte operatii de capital"

11 000 000um

3 300 000 um

7 700 000um

b.     Scaderea din gestiune a elementelor de activ transferate societatilor "B" si "C"

10 200 000 um



"Cheltuieli privind activele si alte operaaii de capital"





213"Constructii"

301"Materii prime"

411 "Clienti,,

5121 "Conturi la banci "

10 200 000 um

3 200 000

4.200 000

2 000 000

800 000

c. inchiderea conturilor de venituri si cheltuieli :

11 000 000um



"Venituri din vanzarea activelor si alte operatii de capital"



"Profit si pierdere"

11 000 000um





10 200 000 um



"Profit si pierdere"



Cheltuieli privind activele cedate si alte operatiuni de capital"

10 200 000 um




  1. Transmiterea elementelor de pasiv la societatile "B"si "C"

7 000 000um



"Furnizori"



"Debitori diversi"

/B

/C





d.     Inregistrarea inchiderii conturilor de capitaluri proprii si stabilirea obligatiilor fata de actionari"



2 000 000




1012 " Capital subscris varsat"

Rezerve din reevaluare"

1068 "Alte rezerve "

121 "Profit si pierdere"



" Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul"




D 121 "Profit si pierdere" C


1 100 000

300 000




  1. Regularizarea conturilor 456 si 461

4 000 000um



" Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul"



"Debitori diversi"

/B

/C



Contabilizarea operatiunilor la societatea "B"


a)     Inregistrarea majorarii capitalului social si a primei de divizare :




" Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul"



1012 "Capital social subscris varsat"

1042 "Prime de divizare"


48.000



b)     Preluarea elementelor de activ de la societatea "A"





600 000

240 000


213"Mijloace de transport"

301"Materii prime"

411 "Clienti,,

5121 "Conturi curente la banci"



" Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul"



** suma provine din valoarea activelor imobilizate nete (3 200 000mii um)si 800 000 um din evaluarea globala)X30%


c)    Preluarea elementelor de pasiv de la societatea "A"

2 100 000um


" Decontari cu actionarii /asociatii privind capitalul"



"Furnizori"



Contabilizarea operatiunilor la societatea "C"


a.     Inregistrarea capitalului propriu (activul net)





490 000



" Capital subscris varsat"

Rezerve din reevaluare"

"Rezerve "

"Rezultatul reportat"



" Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul"



***suma provine din 70 % aplicat la rezerve din reevaluare si la diferenta din evaluarea globala (2 000 000+800 000)


b.     Preluarea elementelor de pasiv de la societatea "A"


4 900 000um



" Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul"



"Furnizori"



c.      Preluarea elementelor de activ de la societatea "A"






560 000


213"Mijloace de transport"

301"Materii prime"

411 "Clienti,,

5121 "Conturi curente la banci"



" Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul"




Intocmirea bilanturilor societatilor comerciale rezultate in urma divizarii:


Bilantul societatii "B" se prezinta mii um

SPECIFICATII

SUMA

A. Active imobilizate

II. Imobilizari corporale (ct 213 - ct. 2813)

( 2 700.000 mii um +1 200 000 mii um-1 200 000)




-ACTIVE IMOBLIZATE- TOTAL


B. Active circulante

I. Stocuri (ct.301+ct.371)

II .Creante (ct411) (2750 000+ 600 000)

IV. Casa si conturi la banci(5 121)(1 000 000+200 000)



3 350.000


-Active circulante -Total

7 100 000

D. Datorii ce trebuie platite intr-o perioada de un an(ct401)

6 100 000

E.  Active circulante nete respectiv datorii curente nete

1 000 000

F. Total active minus datorii curente

3.700.000

J. Capital si Rezerve

I. Capital- subscris varsat(ct 1012)(100 000+ 48 000 )

(10 000 actiuni + 4800 actiune )

II Prime de divizare (ct 1042)(1 152 000)

III.Rezerve din reevaluare(ct.105)

IV.Rezerve(ct106)

VII. Rezultatul reportat ct.


148 000


1 152 000

1 200 000

1.120.000

80 .000

Capitaluri proprii -Total

3 700 000



Bilantul societatii "C" se prezinta mii um


SPECIFICATII


SUMA

A. Active imobilizate

II. Imobilizari corporale (ct213- ct.2813)

( 4 760.000 mii um-1 960 000 mii um-)




-ACTIVE IMOBLIZATE- TOTAL


B. Active circulante

I. Stocuri(ct301)

II .Creante (ct411)

IV. Casa si conturi la banci(5 121)



1 400.000


-Active circulante -Total

4 900 000

D. Datorii care trebuie platite intr-o perioada de pana la un an(ct401)

4 900 000

E.  Active circulante nete respectiv datorii curente nete


F. Total active minus datorii curente

2.800.000

J. Capital si Rezerve

I. Capital- subscris varsat(ct 1012)

(14miiactiuni x 10 000 um/actiune )

III.Rezerve din reevaluare(ct.105)

IV. Rezerve (ct106)

VII.Rezultatul reportat (ct


140 000

1 960.000

490 000

210 000

80 0.000

Capitaluri proprii -Total

2 800 000



Implicatii fiscale


o      Societatea "A"Veniturile provenite din transferul activelor (ct 7583) Venituri din cedarea activelor si alte operatii de capital sunt neimpozabile. Cheltuielile privind activele cedate (ct 6583 "Cheltuieli privind activele cedate si alte operatii de capital " sunt nedeductibile

o      Cu privire la imobilizarile corporale, comunica valoarea fiscala societatilor "B"si "C"

o      Societatea "A are obligatia sa depuna declaratie de impunere si sa plateasca impozitul pe profit cu 10 zile inainte de data inregistrarii existentei la Registrul comertului.






M. Ristea si a. "Contabilitatea aprofundata", Ed. Lcuman 2004, pag 198



Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright