Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi


Comunicare


Qdidactic » bani & cariera » comunicare
Comunicarea interna



Comunicarea interna


Comunicarea interna


In cele ce urmeaza, ne propunem sa punem in evidenta rolul structurii de relatii publice in constituirea cadrelor comunicarii interne a unei organizatii si in optimizarea acestui gen de comunicare.


Demersul nostru este in corelatie cu descrierile pe care le-am facut cu privire la locul, rolul si functionarea structurii de relatii publice[1]. Amintim ca, in viziunea pe care o sustinem, specialistii de relatii publice nu sint persoane de decizie. Ei ii consiliaza pe manageri, se implica in construirea mentalitatii personalului organizatiei, dar nu sint factori cu putere de decizie.


In ceea ce priveste comunicarea interna, structura de relatii publice va studia modalitatile si tehnicile de organizare a fluxurilor de comunicare (de toate tipurile) din interiorul organizatiei si-si va face o preocupare permanenta din optimizarea acestora. Plecind de la principiul ca "schimbarea e ceva sigur, progresul nu", se va avea in vedere adecvarea modalitatilor, tehnicilor si canalelor de comunicare interna la specificul organizatiei si la strategia generala a acesteia.


Comunicarea interna trebuie sa fie domeniu distinct de studiu in cadrul comunicarii organizationale, data fiind specificitatea ei si, mai ales, data fiind importanta rolului ei. Prin comunicare interna, se realizeaza fundamentele bunei functionari a intregii organizatii, adica acele elemente fara de care organizatia nu poate fi ceea ce este si nici nu poate progresa: construirea si promovarea identitatii organizatiei, a culturii organizationale (adica valori, traditii, moduri de viata). Pe de alta parte, comunicarea interna este si mod de implementare a strategiei manageriale, mod de rezolvare a nevoii de apartenenta a membrilor organizatiei si cheie a traversarii fara pierderi majore a momentelor dificile din viata organizatiei. La fel ca si la alte niveluri, comunicarea la nivelul organizatiei (comunicarea interna) are ca rol primordial pe acela de liant social. Triada "comunicare-comuniune-comunitate" nu este doar o structura omofona. Legatura semantica dintre cele trei elemente ale triadei dezvaluie si modul nostru de existenta ca fiinte sociale: prin comunicare, se negociaza o viziune comuna asupra lumii si un fel asemanator de a percepe viata, atingindu-se starea de comuniune; aceasta stare este baza alcatuirii comunitatii, adica a vietii in comun intr-un spatiu partajat si condusi de aceleasi aprehensiuni asupra vietii si asupra universului. Fara negocire, comuniunea n-ar putea fi atinsa si, deci, nici comunitatea nu s-ar realiza. Or, negocierea este posibila doar prin comunicare. Desi aceste lucruri par a fi prea generale, ele isi pastreaza valabilitatea si in ceea ce priveste comunicarea interna: sentimentul apartenentei la organizatie (comuniunea) ii confera fiecarui membru al personalului organizatiei capacitatea de a-si juca bine rolul in protejarea, dezvoltarea si promovarea organizatiei (vazuta ca o comunitate) si, toate acestea, prin comunicare (care, in acest caz, va fi comunicare interna). O metafora, lansata de cunoscutul G. Hofstede, merita sa fie amintita: comunicarea interna vazuta ca software organizational. Spune multe!







A se vedea textul "Relatii publice in economie" (in prezentul volum) si lucrarea Comunicare publica. Relatii publice, ambele apartinind autorului (Dan S. Stoica).



Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright