Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard




category
Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi

Comert


Qdidactic » bani & cariera » afaceri » comert
Promovarea produselor



Promovarea produselor


PROMOVAREA PRODUSELOR


PROMOVAREA- inglobeaza ansamblul actiunilor de informare, atragere si pastrare a deciziei de cumparare, prin trezirea interesului si crearea convingerii ca oferta respectiva le satisface la cel mai inalt nivel anumite trebuinte.

Instrumentele de promovare pe care le utilizeaza ARTIMA si PROFI sunt:

publicitatea

promovarea vanzarilor

relatiile publice



forta de vanzare

Publicitatea- reprezinta orice forma platita de prezentare si promovare impersonala a ideilor, bunurilor sau serviciilor prin mijloace de informare in masa(ziare, reviste, programe de radio si T.V)de catre un sponsor bine precizat.

Tipuri de publicitate:

Obiectivele publicitatii se pot clasifica dupa scop:acela de informare, de a convinge sau de a reaminti. Acestea pot fi grupate, in functie de o serie de critetii validate de practica astfel:

A.In functie de obiectivul vizat de mesajul publicitar:

publicitatea de produs(serviciu), publicitatea de masa, publicitatea institutionala.

B. In functie de aria geografica de raspandire a mesajului:

locala, regionala, nationala, internationala.

C. Dupa tipul mesajului difuzat:

de natura factuala, de natura emotionala.

D. In functie de efectul intentionat, publicitatii i se poate atribui fie o actiune directa, cu efect imediat, fie una intarziata, cu efecte ce urmeaza a se produce in timp.

E. Dupa sponsor, publicitatea se diferentiaza in functie de agentul finantator, care poate fi producatorul, intermediarul sau alti agenti economici.


F. In functie de influenta exercitata asupra cererii, publicitatea poate fi destinata fie influentarii cererii primare ,fie influentarii unei cereri selective, contribuind la deplasarea cererii pentru o anumita marca.

Publicitatea de informare- este folosita in special cand se lanseaza pe piata o noua categorie de produse. In acest caz, obiectivul il constituie crearea unei cereri primare.

Publicitatea de convingere- devine tot mai importanta pe masura ce concurenta se intensifica. In aceasta situatie obiectivul firmei este acela de a crea o cerere selectiva.

Publicitatea de reamintire- este importanta pentru produsele ajunse in etapa de maturitate pentru ca ea mentine interesul consumatorilor fata  de produs. Reclamele costisitoare difuzate la televiziune au scopul de a reaminti oamenilor despre existenta sa, nu doar de a-i informa sau convinge.

Promovarea vanzarilor- reprezinta un ansamblu de tehnici prin care se urmareste imbogatirea continutului ofertei prin adaugarea unei valori suplimentare la nivelul produsului/serviciului, pretului, distributiei, pe o perioada limitata de timp, tinand seama de obiectivele bancii si cu scopul de a castiga un avantaj fata de concurenta.

Promovarea vanzarilor cuprinde o mare varietate de instrumente promotionale destinate stimularii unui raspuns imediat sau puternic din partea pietei. Destinatarii acestor actiuni pot fi grupati pe cele trei verigi ale canalului de distibutie:consumatorii, comerciantii sau detailistii si forta de vanzare a firmei.

Spre consumator promovarea orientate cuprinde reduceri de preturi, cupoane, concursuri si altele. Promovarea comerciala cuprinde o mare varietate de mijloace de gratuitati si prime de fielitate, pana la instruire.

Spre forta de vanzare promovarea orientate cuprinde prime, comisioane, cadouri si concursuri.

Obiectivele promovarii comerciale sunt:

oferirea unor motivatii pentru detailisti de a pune in vanzare noi articole si de a opera cu stocuri mai mari; stimularea acestora in asa fel incat sa promoveze produsul si sa-i ofere un spatiu mai mare pe rafturile magazinelor si convingerea detailistilor de a cumpara si in viitor.

Relatiile publice- reprezinta acel element al mixului promotional care se bazeaza in principal pe comunicare nonverbala si nonpersonala, care urmareste evaluarea atitudinii publicului, identificarea acelor aspecte care pot sa trezeasca preocuparea consumatorilor si elaborarea unor programe care sa atraga intelegerea si atitudinea favorabila a publicului fata de firma si produsele ei ,informarea potentialilor clienti cu privire la natura si caracteristicile bunurilor, in vederea incurajarii clientilor sa cumpere produsele sau serviciile sale, a investitorilor sa cumpere actiunile sale, precum si cu scopul convingerii acestora de a repeta procesul de cumparare.

Relatiile publice folosesc strategia increderii, singura care ofera credibilitatea unui mesaj.

Forta de vanzare- reprezinta ansamblul personalului intern si extern avand drept misiune principala comercializarea efectiva, prospectarea si impulsionarea vanzarilor firmei printr-un contact permanent si nemijlocit cu clientela potentiala.

Forta de vanzare nu inseamna numai reprezentatii de vanzari.Acestea include de regula:

1. Vanzarea directa- reprezentatii de vanzari ce actioneaza pe teren; informatiile detinute de acestia trebuie centralizate eficient la nivelul departamentului.

2. Vanzarea interna- acei reprezentanti de vanzari care-si desfasoara activitatea la sediul companiei.

3. Vanzarea indirecta- distribuitorii sau partenerii ce intermediaza vanzarea catre proprii clienti; activitatea acestora trebuie monitorizata pentru obtinerea de informatii importante legate de produs si piata.



Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright