Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate stiintaSa fii al doilea inseamna sa fii primul care pierde - Ayrton Senna





Aeronautica Comunicatii Drept Informatica Nutritie Sociologie
Tehnica mecanica


Tehnica mecanica


Qdidactic » stiinta & tehnica » tehnica mecanica
Blocul motor



Blocul motor


BLOCUL MOTOR

a) Rolul. Blocul motor indeplineste rolul de schelet al intregului motor, pe el montandu-se toate organele si subansamblele acestuia. De aceea el este o piesa complicata constructiv si cu masa de aprox. 2535 % din masa intregului motor.

b) Solicitari, Blocul motor este supus la actiunea fortelor de presiune a gazelor, fortelor de inertie si momentele acestora, toate, transmitandu-se prin intermediul lagarelor paliere la suportul motorului, iar de aici la sasiul automobilului. Totodata apar solicitari suplimentare datorate incarcarii termice si strangerii la montaj a diferitelor piese. Nu este supus la uzura, decat daca cilindrii sunt alezati direct in bloc.

c) Cerinte:- mare rigiditate si stabilitate dimensionala; - masa redusa si forma constructiva simpla; - sa permita acces usor la subansamblele montate pe acesta; - gabarit si pret de cost reduse.

d) Constructie:Partile componente ale blocului motor sunt blocul cilindrilor si carterul superior. La motoarele racite cu apa acestea formeaza, de regula, un corp comun , fiind simultan turnate. La motoarele racite cu aer cilindrii sunt piese indivi-duale care se fixeaza pe carterul superior cu surub-uri lungi ce prind si chiulasa , sau cu suruburi scur-te . In ambele cazuri  chiulasa poate fi individuala sau pentru un grup de cilindri.

In blocul cilindrilor se executa sau se monteaza cilindrii motorului. Acestia pot fi executati direct in materialul blocului sau pot fi piese separate, adica sunt demontabili . De asemenea uneori la baza blocului cilindrilor se executa

Lagarele arborelui cu came si rampa centrata de ungere, care este o canalizatie cu diametrul de 814 mm ce strabate blocul de-a lungul lui de la un capat la altul si din care pornesc alte canale cu diametrul de 6 ..8 mm ce conduc uleiul spre lagarele arborelui cotit si ale arborelui cu came.

In carterul superior se executa, coaxial, lagarele paliere in care se sprijina arborele cotit. Aceste lagare sunt formate dintr-o parte turnata odata cu blocul si una detasabila, numita capac palier. (v.anexa cu desene) Pentru rigidizarea bloc-ului fara marirea exagerata a grosimii peretilor, se recurge la nervurarea blocului in zona lagarelor.

O alta solutie de rigidizare ar fi coborarea planului de separatie a carterului superior de cel inferior, fata de planul de separare al lagarului. In acest caz fortele sunt preluate de un volum mai mare de me-tal, dar creste inaltimea si masa motorului.

De regula la partea din fata a blocului se monteaza meca-nismul de antrenare al distributiei, iar la parea din spate carterul ambreiajului.

La partea superioara a blocului se dispune chiulasa cu garnitura de chiulasa, iar la partea inferioara, baia de ulei prin intermediul garniturii sale.Mai exista, pe partile laterale ale blocului motor, suprafete prelucrate prin aschi-ere pe care se monteaza: filtrul de ulei, manocon-tactul, pompa de alimentare.In anexa lucrarii de fata se prezinta si alte constructii de bloc motor.



e) Materiale, tehnologie de fabricatie, verificare si montaj. Blocul motor se executa numai prin turnare din fonta (MAS si MAC) sau din aliaje de aluminiu (MAS). Dupa turnare se prelucreaza prin aschiere toate suprafetele mentionate anterior, precum si lagarele paliere. Acestea din urma se prelucreaza cu capacele in stare montata si stranse la cuplu, dupa care ele devin neinterschimbabile, de aceea la demontare ele se repereaza si se vor monta in aceeasi pozitie.Abaterea maxima admisa la planeitate a suprafetei de imbinare cu chiulasa este in general de 0,020,08 mm/100 mm lungime.

Caracteristici de montai si functionare


102,00 DACIA

M036 OLTCIT

L-27 ARO Diesel

797-05 SAVIE

D2156M MAN

Cuplul de strangere al capacelor pe paliere [N*m]






Jocul longitudinal  al arborelui cotit [mm]






Jocul fusului palier in lagar [mm]






f) Comportarea in exploatare (defectiuni, cauze, efecte):In exploatare pot aparea urmatoarele defectiuni:-  fisuri ale blocului datorate defectiunilor de fabricatie si/sau de montaj care duc la redistribuirea sarcinilor si aparitia unor tensiuni locale;- fisuri ale blocului, ca urmare a inghetarii apei din sistemul de racire;- spargeri ale blocului ca urmare a ruperii altor organe aflate in miscare si care lovesc astfel blocul.In toate cazurile blocul motor devine inutilizabil, nu mai poate fi reparat in conditii de siguranta si deci necesita inlocuirea.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright