Tehnica mecanica
Amestecul aer-benzinaAmestecul aer-benzina1.1. Calitatea amestecului.Un amestec carburant este compus dintr-un carburant si un comburant unde calitatea si proportiile lor trebuie sa duca la o ardere cat mai completa posibil. Pentru a putea sa arda, un amestec aer-benzina trebuie sa fie : Gazos. Dozat. Omogen. 1.1.1.Amestecul gazos.Benzina in stare lichida arde cu greutate in timp ce vaporii de benzina ard foarte usor.Va fi nevoie transformarea benzinei din stare lichida in stare de vapori, prin pulverizare. 1.1.2.Amestecul dozat.Raportul dintre masa benzinei si masa aerului trebuie sa fie controlat pentru ca amestecul sa arda.In conditiile de ardere din interiorul motorului ( presiune si temperatura ) si tinand cont de gradul de umplere al cilindrului, dozajul ideal este de 1 gram de benzina pentru 14,8 grame de aer.
Pe de alta parte , pentru motoarele moderne cu sisteme de depoluare, se cauta ca amestecul sa fie foarte aproape de imbogatire 1 adica la un raport stoechiometric corespunzator dozajului ideal de 1/14,8.
Cazuri particulare.La relanti : dozajul va corespunde unui amestc ceva mai bogat decat ideal,pentru ca umplerea cilindrilor este deficitara iar un amestec sarac nu arde ( lipsa de presiune ). La fel in cazul pornirilor la rece, trebuie adoptata o strategie particulara pentru a avea o imbogatire a amestecului, deoarece camera de ardere este rece iar turatia motorului este scazuta.Aceasta situatie nu favorizeaza combustia ( condensarea benzinei si umplere deficitara ). 1.1.3.Amestec omogen.Un amestec omogen este un amestec care are aceeasi compozitie in toate punctele.
Aceasta omogenitate va influenta viteza de ardere.
|