Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate stiintaSa fii al doilea inseamna sa fii primul care pierde - Ayrton Senna





Aeronautica Comunicatii Drept Informatica Nutritie Sociologie
Tehnica mecanica


Sociologie


Qdidactic » stiinta & tehnica » sociologie
Tinuta vestimentara



Tinuta vestimentara


Tinuta vestimentara



In activitatea de relatii cu publicul, tinuta vestimentara are o deosebita importanta. Regula de eticheta vestimentara cere o imbracaminte corecta, in plina armonie cu conformatia corpului si imprejurarile in care este purtata. In aceasta consta si adevarata eleganta. A fi elegant nu inseamna preocuparea exclusiva pentru numarul si pretul toaletelor, copierea fidela a modei lansate de diferite case de specialitate, ci preocuparea pentru alegerea unor materiale de buna calitate si o croiala corespunzatoare, capabile sa raspunda unor nevoi cat mai variate si fara a se demoda prea repede. La barbati accesoriile au mare importanta. Se cere: o camasa curata si bine calcata, o cravata discreta, asortata, ca si incaltamintea sau ciorapii, la culoarea costumului. La femei culorile si desenul materialului ca si croiala rochiei trebuie sa fie armonizate cu aspectul fizic. O femeie cu tenul palid nu va face decat sa-si evidentieze si mai mult paloarea daca se va imbraca in culori galbene sau verzi. O femeie corpolenta si de statura mica nu va purta o rochie plisata sau cu dungi dispuse orizontal sau cu o croiala scurta, dupa cum o femeie inalta nu va purta o rochie cu dungi dispuse vertical. Excesul de bijuterii nu contribuie la obtinerea unei note de mai multa eleganta, ci dimpotriva.

1.1 Tinuta de zi sau tinuta de oras (se foloseste dimineata si dupa-amiaza)

La actiunile la care se impune tinuta vestimentara de oras, pot fi oferite urmatoarele sugestii:

Pentru femei

ˇ       rochie scurta de sezon, deux-pieces sau tailleur, din materiale si culori potrivite sezonului (ziua nu se imbraca rochii din materiale lucioase - lamé sau dantela);

ˇ       manusi simple si palarie, asortate cu imbracamintea;

ˇ       accesorii discrete;



ˇ       poseta obisnuita de o culoare asortata cu imbracamintea;

ˇ       pantofi de zi, cu tocuri joase, de o culoare asortata cu imbracamintea (nu se recomanda pantofi din piele lucioasa);

ˇ       palton, pardesiu sau haina de blana, dupa sezon.

Pentru barbati:

ˇ        costum (haina si pantaloni) de aceeasi culoare (nu prea inchisa), de croiala obisnuita;

ˇ        camasa alba sau cu dungi de culoare asortata la costum;

ˇ        cravata, ciorapi si pantofi asortati la culoarea costumului;

ˇ        manusi numai cand se poarta si palarie;

ˇ        palton sau pardesiu, numai cand este cazul.


Unele precizari:

ˇ        costumul "uni" se poarta cu camasa "uni" si cravata cu dungi discrete;

ˇ       la camasa in dungi se poarta si cravata "uni";

ˇ       cravata moderna, inflorata sau cu diferite modele geometrice, trebuie sa fie aleasa       cu multa grija;

ˇ       culoarea ciorapilor se asorteaza cu cea a cravatei;

ˇ       nu se poarta cravata la camasa cu maneca scurta;

ˇ       toamna, iarna si primavara se vor purta manusi din piele, in circumstantele care impun eleganta.

1.2 Tinuta de seara sau tinuta de culoare inchisa

La actiunile la care se impune tinuta vestimentara de culoare inchisa, se recomanda:

Pentru femei

ˇ       rochie de seara din matase, lamé, dantela, lana, jersé etc., de obicei de lungime obisnuita sau daca moda impune, mai lunga;

ˇ       manusi din piele sau matase, scurte (la rochie cu maneci) sau lungi -3/4 (la rochie fara maneci);

ˇ       bijuterii de pret, dar discrete si in numar redus;

ˇ       poseta de dimensiuni mici din piele, matase sau materiale lucioase (paiete, margele etc.), de culoare asortata cu imbracamintea;

ˇ       pantofi din piele lucioasa sau mata si ciorapi din matase sau dantela, in culori asortate cu imbracamintea;

ˇ       in sezonul rece, palton, pardesiu sau haina de blana de culoare inchisa.

ˇ       Aceasta este tinuta vestimentara recomandata pentru diferite ocazii oficiale, mese, receptii, gale de film, spectacole teatrale etc., insa in oras poate fi folosit, cu deplin succes, costumul taior sau deux-pieces, confectionat din materiale de buna calitate si cusut cu mult gust. Nu se recomanda folosirea pantofilor cu tocul inalt la tinuta cu pantaloni.






Pentru barbati

ˇ       costum de culoare neagra sau inchisa, cu pantaloni si vesta de aceeasi culoare (stofa uni sau cu dungi discrete din acelasi fir);

ˇ       camasa alba;

ˇ       cravata argintie sau asortata la culoarea costumului;

ˇ       ciorapi negri;

ˇ       manusi, cand se poarta si palarie;

ˇ       pantalon sau pardesiu cand este cazul (totdeauna cu manusi).

1.3 Tinuta pentru ceremoniile cu caracter funerar

La ceremoniile cu caracter funerar se recomanda urmatoarea tinuta vestimentara:

Pentru femei

ˇ        imbracaminte de sezon, de culoare neagra;

ˇ        ciorapi negri subtiri;

ˇ        poseta neagra;

ˇ        pantofi negri;

ˇ        batista alba, indoliata;

ˇ        palarie si manusi de culoare neagra;

ˇ        palton, pardesiu sau fulgarin de culoare neagra, in functie de anotimp.

Pentru barbati

La inmormantari

ˇ        costum de culoare neagra;

ˇ        camasa alba;

ˇ        cravata, ciorapi si pantofi de culoare neagra;

ˇ        palton, pardesiu, fulgarin, manusi si palarie de culoare neagra (in functie de anotimp);

ˇ        fular alb, de matase.

b) La prezentarea de condoleante - haina neagra sau tinuta de culoare inchisa. La prezentarea de condoleante se recomanda haina neagra, dar nu este obligatorie.

c) La depunerea de coroane de flori sau jerbe, se recomanda folosirea tinutei de culoare inchisa.




Tinuta de ceremonie sau tinuta speciala


In practica internationala, tinuta variaza de la o tara la alta, observandu-se tendinta de renuntare la imbracamintea clasica de mare ceremonie si anume; smoking, jacheta si frac. In ultimul timp, in multe tari, la ceremoniile de mare fast se foloseste costumul negru sau inchis.

De regula la actiunile cu caracter diplomatic, trebuie respectata tinuta indicata pe invitatie. In cazul cand nu exista o asemenea precizare, se va folosi imbracamintea corespunzatoare practicii locale pentru toate actiunile prevazute in programul acestor vizite. Acest lucru impune cunoasterea dinainte a practicii locale in vederea confectionarii din timp a vestmintelor necesare.


De retinut

ˇ        daca barbatul este imbracat in smoking, partenera va purta rochie scurta, fara maneci, fara palarie si manusi (in unele tari, la mesele care au loc la ore tarzii se indica rochie lunga);

ˇ        daca barbatul este imbracat in jacheta (de obicei, la vizite oficiale in cursul zilei), partenera va purta rochie scurta cu palarie si manusi;

ˇ       daca barbatul este imbracat in frac, partenera va purta rochie lunga, fara maneci si cu manusi lungi.

19 reguli pentru o tinuta business impecabila

Deobicei cand la unele conferinte se cere tinuta business majoritatea sunt indiferenti sau nu sunt suficent de constienti despre ce trebuie sa contina o astfel de vestimentatie. Felul in care ne afisam in astfel de situatii poate reprezenta un mare impact asupra omului de langa noi. O prima impresie buna ne poate oferi un loc de munca mai bine platit, o afacere incheiata cu succes sau chiar stabilirea unor relatii importante


1. Cati nasturi se incheie la costum?

Indiferent cati nasturi ai la sacou, regula generala spune ca ultimul nasture nu se incheie niciodata (se intelege cel mai de jos). Daca ai un sacou cu doi nasturi, cel care este cel mai aproape de curea trebuie purtat descheiat. La un sacou cu trei nasturi se poarta nasturele de la mijloc sau primi doi nasturi incheiati.

2. De fiecare data cand te asezi trebuie sa-ti desfaci nasturii la sacou. In caz contrar te vei simti incomodat. In plus, sacoul se va sifona si, din cauza cutelor care apar in jurul nasturilor, va arata ca un element vestimentar care nu te cuprinde.

3. Daca vrei sa fii luat in serios nu purta pantaloni albi sau jeansi la tinuta business. Sunt momente in care poti purta pantaloni de culoare alba, dar cu siguranta nu in mediu business.

4. Pantalonii se poarta cu dunga deoarece ofera un aspect riguros si ordonat.

5. Ca regula generala, la costum, pantofii se asorteaza intotdeauna la curea prin material, luciu si nuanta. Catarama trebuie sa fie cat mai simpla, nu stralucitoare si mare.

6. Conteaza felul in care imi asortez pantofii la costum? Sigur. Vei transmite ca ai stil. Un sfat ar fi sa porti doar pantofi negri la costum negru si gri inchis.

7. Pantofii sport si cei albi nu se potrivesc niciodata la tinuta business, dar daca vrei sa adopti o tinuta casual pentru o iesire in oras poti schimba pantofii cu o pereche de tenisi. tinuta business.

8. Incaltamintea trebuie mereu sa fie ingrijita. Ea va transmite ca iti pasa de felul in care te afisezi.Daca ai o dificultate in alegerea pantofilor alege modelul Oxford, inlaturand riscul de a da gres.

9. "Se poarta" hainele calcate, deoarece aspectul ingrijit din cap pana la picioare conteaza.

10. Camasa cu maneca scurta nu se poarta la tinuta business chiar daca e vara. Nu exista camasi elegante cu manecile scurte.

11. Nu purta camasi cu printuri Hawaiene sau florale, oricat de mare este tentatia. Aceste camasi te duc cu gandul la vacanta. As putea zice ca ofera un aer casual, dar cu siguranta nici acestea nu sunt potrivite.

12. Lungimea cravatei: aceasta trebuie sa atinga usor partea superiora a curelei. Nu trebuie sa depaseasca nivelul curelei sau, din contra, sa fie prea scurta.

13. Lungimea camasii: daca ea este prea scurta, acesta va iesi din pantaloni, daca este prea lunga va fi mai usor predispusa la sifonare. Camasa se poarta bagata in pantaloni si nu scoasa pe dinafara. Daca vrei sa fii mai lejer incearca asa ceva in alt mediu. Aici cu siguranta nu vei avea succes.

14. Hainele trebuie sa vina ca turnate pe tine si, in mod sigur, nu va fi in avantajul tau sa porti haine prea largi sau prea stramte.

15. La tinuta business nu se poarta haine sport.

16. Nodul trebuie sa fie potrivit la gulerul de la camasa si sa nu dea senzatia de strangulare.

17. La costum nu se poarta niciodata sosete albe. Cele negre sunt perfecte la un costum negru.

18. Prezenta accesorilor precum un ceas, butoni sau a batistei de buzunar, pe langa cravata obligatorie, iti afiseaza personalitatea si gustul vestimentar.

19. Oricat de bine ai fi imbracat un aspect neingrijit nu se va trece cu vederea. Pe langa acestea foloseste un parfum discret1.



Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright