Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate stiintaSa fii al doilea inseamna sa fii primul care pierde - Ayrton Senna





Aeronautica Comunicatii Drept Informatica Nutritie Sociologie
Tehnica mecanica


Sociologie


Qdidactic » stiinta & tehnica » sociologie
Clasificarea drogurilor



Clasificarea drogurilor


Clasificarea drogurilor

Clasificarea drogurilor este foarte variata.

a.    in functie de dependenta si toleranta:

DROGURI

DEPENDENTA FIZICA



DEPENDENTA PSIHICA

TOLERANTA

Opiacee (heroina)

Da

Da

Da

Amfetamine

Nu

Da

Da

Cocaina

Nu

Da

Nu

Halucinogene

Nu

Da

Slaba

Canabis

Nu

Da

Nu

Solventi

Nu

Da

Da


b.    dupa efectul asupra sistemului nervos central:

Inhibitoare ale SNC

Stimulatoare ale SNC

Halucinogene

Opiacee (opiu, morfina, heroina, codeina)

Cocaina

Derivate din canabis (hasis, marijuana)

Tranchilizante, Benzodiazepine

Amfetamine

Plante si ciuperci: mescalina, psilocybina

Barbiturice - somnifere

Produse pe baza de cafeina (cafea, ceai, cola)

LSD, Ketamina

Solventi, gaze volatile

Nicotina din tutun

Ecstasy (are proprietati ce apartin atat clasei stimulatoarelor, cat si halucinogenelor)

Alcool


"Special Gold" (are proprietati ce apartin atat clasei stimulatoarelor, cat si halucinogenelor)



c.     in functie de originea lor, drogurile se impart:


Naturale: obtinute din plante, opiul si opiaceele, cannabis, frunze de coca, alte plante;

Semisintetice: sunt realizate prin procedee chimice pornind de la o substanta naturala - heroina;  LSD

Sintetice: elaborate in intregime prin procedee chimice, morfina, metadona, amfetamine, ecstasy


d.    in functie de legalitatea lor , drogurile se impart:

Legale: alcool, tutun

Ilegale: heroina, marihuana, cocaina, LSD, Special Gold, etc.



Modalitati de administrare a drogurilor:


  • Fumat (nicotina, opiul, marijuana, hasis);
  • Inhalare (solventi, gaze volatile, amfetamine);
  • Prizare (cocaina, Special Gold);

Ingerare (administrare orala - alcool, cafea, ceai, tranchilizante, barbiturice, amfetamine);


  • Injectare intramusculara si/ sau intravenoasa (barbiturice, heroina, morfina, LSD);
  • Absorbtie transcutanata (plasture cu nicotina), linguala (ecstasy).

Substantele psihoactive si efectele lor

Substanta

Efecte pe termen scurt

Efecte pe termen lung

ALCOOL

Efectele pe termen scurt includ desfasurarea unor activitati pe care altfel individul si le-ar reprima, posibila pierdere a coordonarii fizice, vedere neclara, vorbire neclara si tulburari ale memoriei.

Utilizarea in exces, intr-un interval scurt de timp poate determina cefalee, greata, varsaturi, coma si deces.

Utilizarea in mod regulat a unor cantitati mari de alcool poate determina tulburari de vedere, afectiuni digestive (ulcer duodenal, pancreatita), boli hepatice, tulburari hormonale, scaderea libidoului, tulburari ale ciclului menstrual, impotenta, tulburari cardiovasculare (hipertensiune arteriala), tulburari neurologice (tremurul mainilor, pleoapelor, muschilor fetei, gurii; crize de epilepsie; afecteaza capacitatea de orientare in spatiu si timp; tulburari ale memoriei; halucinatii); scaderea randamentului scolar sau profesional; pana la abandon scolar sau pierderea locului de munca; probleme de cuplu (abuz fizic si emotional; divort); comportament violent; pierderea prietenilor; dependenta fizica si psihica

Utilizarea alcoolului in timpul sarcinii poate determina Sindromul alcoolic fetal. Se pot dezvolta toleranta si dependenta.

Cum recunoastem o persoana care a consumat alcool? Respiratia ii miroase puternic a alcool; isi coordoneaza greu miscarile; are privirea tulbure; vorbeste greoi, incalcit; este irascibil, nervos si impulsiv; nu se poate concentra; este impulsiv.

NICOTINA

Efectele pe termen scurt sunt: senzatia de crestere a vigilentei imediat dupa utilizare si de relaxare ulterioara; cresterea frecventei cardiace si o crestere temporara a tensiunii arteriale. Pot apare senzatii de ameteala, greata si reducerea apetitului.

Utilizarea pe termen lung a nicotinei poate determina afectiuni pulmonare si cardiace, obstructii vasculare (afectiuni vasculare periferice), hipertensiune, bronsita, cancer pulmonar sau al cavitatii bucale (la fumatorii de pipa si la cei care mesteca tutun).

Cum recunoastem o persoana care a fumat? Poate avea in buzunare sau in camera resturi de tutun sau tigari, brichete; gura, mainile, hainele ii miros a tutun si mesteca guma mentolata; tuseste; foloseste in mod excesiv deodorant sau parfum.

CANNABIS

Cannabisul poate determina individul sa se simta euforic intr-o prima faza, iar ulterior sa devina relaxat si calm. Senzatia de stare de bine si de relaxare, scaderea inhibitiilor, a coordonarii musculare si a concentrarii pot fi, de asemenea, prezente. Se poate produce o crestere a frecventei cardiace, cresterea apetitului. Cantitatile mari pot determina panica, halucinatii, neliniste si stare confuzionala.

Utilizarea regulata pentru o perioada indelungata creste sansele de aparitie a dependentei, determina o diminuare a functiilor

cognitive si poate agrava problemele mintale deja existente.

Cum recunoastem o persoana care a consumat cannabis? Poate avea in buzunare sau in camera foi de tigara, pipe, bricheta, tigari; este somnoros si fara vlaga; are pupilele marite si ochii foarte rosii; rade fara motiv; are un mers nesigur; ii este foame tot timpul si mananca multe dulciuri; ii este sete in permanenta; nu isi aminteste ceea ce tocmai s-a intamplat; are un miros specific de frunze arse.

STIMULENTI

(cocaina, amfetamine, ecstasy)

Efectele pe termen scurt includ cresterea sau intarirea activitatii sistemului nervos central; experimentarea unor senzatii intense de intoxicatie si exagerarea sentimentului de incredere in sine. Curand dupa aceasta se produce schimbarea dispozitiei prin diminuarea senatiilor, ceea ce poate determina indivizii sa repete doza.

Efectele pe termen lung includ iritabilitate, probleme de sanatate mintala, cresterea gradului de suspiciune si interferare in viata cotidiana a celor din jur (paranoia).

Cum recunoastem o persoana care a consumat stimulenti?

  • Daca a consumat cocaina, poate avea asupra lui pliculete cu pudra alba, cristalina, cu gust amar, cu miros slab de benzina; are ochii injectati si ii lacrimeaza in permanenta; are pupilele dilatate; este foarte comunicativ, vorbaret; are o atitudine superioara; are un sentiment de fericire si energie; este foarte sensibil la lumina si la sunet.
  • Daca a consumat amfetamina, atunci are pupilele dilatate; are un comportament agresiv; este mai vorbaret, confuz; nu mai are pofta de mancare; poate sa aiba asupra lui tablete, capsule cu diferite inscrisuri si de diferite culori, pliculete cu pudra fina sau mai putin fina, de culoare albicioasa sau galbuie; febra, transpiratie, tremuraturi; dureri de cap, vedere dubla si ameteli; are sentimentul ca este puternic; respiratie accelerata.
  • Daca a consumat ecstasy[1] (MDMA) atunci este confuz; are insomnii sau somn agitat; are sentimente de frica nejustificate; are sentimentul ca este urmarit; scrasneste din dinti; are senzatia de greata; are privirea tulbure; tremura; transpira abundent; are tensiunea arteriala crescuta.
  • Daca a consumat Special Gold[2] atunci pot apare halucinatii, anxietate, palpitatii, logoree, clantanitul dintilor, transpiratie intensa, insomnie, memorie de scurta durata afectata, dureri la nivelul pielii si a nasului. In caz de supradoza se poate ajunge si la infarct.

OPIODE

(morfina, heroina, codeina, etc.)

Acestea produc detasare si senzatia de visare, somnolenta si contractarea pupilelor, greata, varsaturi, si constipatie. Supradoza determina pierderea cunostintei, stop respirator si deces.

Toleranta  si dependenta fizica si psihica se pot dezvolta rapid. Boli contagioase (Hepatita B si C, SIDA). Intreruperea utilizarii poate determina sindromul de sevraj.

Cum recunoastem o persoana care a consumat heroina? Este foarte palid; nu mai are pofta de mancare; are pupilele contractate, ca "acele de gamalie"; fumeaza foarte mult; este detasat, indiferent fata de cei din jur; are un miros specific de otet; poti gasi la el sau in camera lui un adevarat aresenal: pliculete cu pudra alba, galbena sau maro, cu gust amar, pipe, ace, seringi, garou, folie de aluminiu, brichete, lingurite, fiole cu apa distilata, hellas sau sare de lamaie.



DEPRESANTE

(benzodiazepine, somnifere)





Efectele sunt similare cu cele ale alcoolului. Acestea incetinesc gandirea si scad capacitatea de concentrare. Aceste substante pot determina vorbire neclara, somnolenta, probleme de coordonare; pot cauza mahmureala. Dozele mici pot reduce senzatia de anxietate, in timp ce dozele mari determina somnolenta. Consumul de alcool (simultan) mareste efectul acestora, iar dozele repetate pot fi toxice, deoarece substanta nu se metabolizeaza rapid. Accidentele si sinuciderile sunt comune.


Substantele din aceasta categorie pot determina dependenta, incapacitatea de a invata si probleme de coordonare, insomnie, sentimente de frica. Convulsiile pot aparea la intreruperea utilizarii substantei.

Cum recunoastem o persoana care a consumat calmante, somnifere? Este apatica, are ameteli; isi controleaza cu greutate musculatura; este mai inhibata; nu se mai poate concentra; ii scade pofta de mancare; transpira, tremura.


HALUCINOGENE

(LSD, ketamina, ciuperci)

Halucinogenele pot altera dispozitia emotionala a individului, modul in care o persoana percepe mediul inconjurator ca si modul in care o persoana isi percepe propriul corp. Vazul, mirosul, auzul si gustul pot fi alterate; unii indivizi pot vedea, mirosi, gusta, simti lucruri care nu exista; sau poate fi alterata constienta lucrurilor care se intampla in interiorul sau exteriorul propriului corp. Alte efecte pe termen scurt sunt panica, frica sau anxietatea. "Bad trip" se refera de obicei la un status emotional/ mental perturbat cauzat de halucinogene. Accidentele si sinuciderile sunt comune.

Se poate dezvolta toleranta. Multi indivizi care utilizeaza halucinogene raporteaza efectul senzatiilor produse de substanta zile sau chiar luni dupa ce au utilizat ultima data substanta. Aceste reluari ale efectelor din trecut sunt denumite adesea "flash-back". Utilizarea regulata a halucinogenelor poate scadea capacitatea de memorare si concentrarea. Flash-backurile pot determina dezorientare, anxietate si tulburare.

Cum recunoastem o persoana care a consumat Ketamina (Special K) Are un limbaj neclar, o coordonare musculara deficitara, halucinatii auditive si vizuale, considera ca ceea ce se intampla este real, expunandu-se accidentelor si ranirilor grave.

Mancatul sau bautul inainte de administrare (ca si a oricarui alt anestezic) poate produce voma.
Efectele descrise de consumatorii de ketamina sunt:
- la inceput apare senzatia ca totul in jur incepe sa se roteasca, dar fara ca aceasta senzatie sa fie insotita de ameteala;
- la un moment dat consumatorul va avea senzatia ca se afla in afara corpului.
Desi descrierile facute de diversi consumatori variaza destul de mult, majoritatea au relatat perceperea unor planuri alternative de existenta, revelatii privind trecutul si viitorul, moment in care comunicarea este foarte dificila, iar consumatorii nu sunt capabili sa vada sau sa auda persoanele prezente in aceeasi incapere.

INHALANTI VOLATILI

Individul  se simte initial dezinhibat si ulterior somnolent. In cazul inhalarii continue pot apare halucinatii. Alte senzatii includ senzatia de fericire, relaxare, somnolenta, vorbire neclara, iritabilitate si anxietate. Pericolul imediat este ca individul sa moara prin asfixiere spontana.

In ciuda faptului ca substantele volatile sunt putin cunoscute, utilizarea regulata pe termen lung poate determina sangerari nazale, pierderea apetitului, lipsa motivatiei. Unii dintre solventi sunt toxici pentru rinichi, ficat, inima; altii pot determina afectarea creierului. Sunt putine date legate de utilizarea pe termen lung.

Cum recunoastem o persoana care a consumat inhalante? Este ametita (ca si cum ar fi consumat alcool); vorbeste nearticulat; are dificultati in a-si controla musculatura; este somnolenta; acuza dureri de cap; este nervoasa, agresiva; nu are pofta de mancare; are reflexe incetinite, isi poate pierde echilibrul; are capacitate slaba de concentrare a atentiei.


Cum putem recunoaste un consumator de droguri?


Adesea, consumul de droguri are ca rezultat modificari de comportament, iar recunoasterea acestora necesita o oarecare cunoastere anterioara a persoanei, pentru a putea face o comparatie cat mai corecta.

Aceste modificari pot fi foarte evidente sau foarte subtile si pot avea o alta cauza, fara nici o legatura cu consumul de droguri.

Printre aceste semne se pot numara:

Efortul de a ascunde consumul de droguri mintind, dand raspunsuri evazive si fiind mai secretosi

Schimbari bruste si regulate de dispozitie

Episoade de comportament hiperactiv, cu logoree si agitatie

Explicatii nesatisfacatoare pentru absente neasteptate si pentru incalcarea promisiunilor

Petrecerea unui timp mai indelungat in oras

Schimbarea prietenilor

Pierderea poftei de mancare

Oboseala neobisnuita

Insomnie nocturna

Schimbarea prioritatilor, printre care se numara acordarea unei importante mai reduse scolii, mai putina atentie in ceea ce priveste infatisarea, renuntarea la preocuparile de timp liber

Eforturi de a procura bani pentru a-si cumpara droguri, care merg de la economisirea banilor pentru gustare sau cei din alocatie, imprumuturile de la prieteni sau de la rude si vanzarea lucrurilor proprii, pana la furtul de la prieteni sau din casa si implicarea in mica infractionalitate

Apeluri telefonice pe care le ascunde

Foarte multe cunostinte despre droguri si despre consumul de droguri dinzona

Atitudine defensiva fata de droguri sau fata de consumul de droguri

Accese neobisnuite de manie

Absente de la scoala in zilele care urmeaza unor iesiri la discoteca sau la alte petreceri

Performante scazute la scoala


Adesea, aceste semne devin evidente la persoane care consuma droguri in mod regulat. Ele sunt greu de observat la cei care doar experimenteaza drogurile sau sunt doar consumatori ocazionali.






[1] Are proprietati atat din clasa stimulentelor, cat si a halucinogenelor

[2] Are proprietati atat din clasa stimulentelor, cat si a halucinogenelor. Este considerat noul Ecstasy.



Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright