Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate stiintaSa fii al doilea inseamna sa fii primul care pierde - Ayrton Senna




category
Aeronautica Comunicatii Drept Informatica Nutritie Sociologie
Tehnica mecanica


Informatica


Qdidactic » stiinta & tehnica » informatica
Limbajul javascript



Limbajul javascript


Limbajul JavaScript

Un alt element care poate fi adaugat paginii de Web astfel incat aceasta sa devina mai atractiva, sa aiba un aspect mai dinamic si mai interactiv , este scriptul .

Ce este un script? Un script este de fapt un program ( scris intr-un anumit limbaj ) care poate fi inclus sau poate fi asociat unui document HTML si care se executa pe calculatorul ce a incarcat pagina , fie la incarcarea paginii, fie la producerea unui eveniment (cum ar fi un clic, pozitionarea cursorului de mouse intr-o anumita zona, miscarea mouse-lui.

In mod uzual , programatorul foloseste scripturile pentru a modifica dinamic continutul paginii, pentru a prelucra informatiile transmise de utilizator prin intermediul unui formular sau se pentru a crea diverse efecte speciale care dau un aspect mai placut si interesant paginii.

Un script se poate executa o singura data, cand se incarca pagina . Pentru asta se foloseste constructia SCRIPT. De asemenea, un script se poate executa ori de cate ori se produce un eveniment. Acest lucru il vom face in interiorul elementelor HTML, folosind atribute speciale.

Exista mai multe limbaje, independente, de descriere a scripturilor . Cele mai cunoscute sunt Javascript, Java, VBscript, Tcl, Perl, etc. Folosirea scripturilor presupune precizarea limbajului folosit pentru descrierea acestuia. HTML nu impune un anumit limbaj de descriere a script-urilor. Prin urmare, autorii de pagini Web trebuie sa specifice explicit limbajul de descriere a script-ului folosit, in doua moduri: in antetul documentului HTML sau local. Acest lucru se poate realiza in 2 moduri :

a.     specificand limbajul in antetul paginii sub forma

<META HTTP-EQUIV=”Content-Script-Type”

CONTENT=”limbaj de descriere”” >

unde limbaj de descriere poat fi text/tcl, text/javascript, text/vbscript

Noi vom folosi scripturi in JavaScript . Pentru aceasta va trebui sa folositi constructia

<META HTTP-EQUIV=”Content-Script-Type”

CONTENT=”text/javscript”” >

b.     specificand local limbajul de descriere a scriptului prin folosirea constructiei SCRIPT in interiorul documentului . Acest lucru se realizeaza astfel :

<SCRIPT TYPE = 'text/javascript'>




</SCRIPT>


Elementul SCRIPT admite si atributul LANGUAGE caruia i se asociaza ca valoare un sir de caractere care reprezinta limbajul de descriere a script-urilor utilizat

De exemplu:


<SCRIPT LANGUAGE = 'Javascript”


</SCRIPT>

Limbajul specificat local are prioritate fara de limbajul specificat in antet


Elemente de  limbaj JavaScript.

JavaScript este un limbaj de descriere a scripturilor, bazat pe obiecte, elaborat de firma Netscape Communications Corporation. Are o sintaxa asemanatoare cu a limbajului C++. Limbajul nu este un limbaj general , ci este un limbaj dedicat lucrului cu pagini de Web. Un script scris in JavaScript , este un program ( foloseste instructiuni ca cele din C++) , nu necesita explicit declarea variabilelor, claselor, metodelor.

Desi Java si JavaScript au elemente comune, nu reprezinta acelasi lucru. Limbajul JavaScript a fost elaborat de firma Netscape Communications Corporation, in timp ce limbajul Java a fost elaborat de Sun MicroSystems. Atat Java, cat si JavaScript sunt limbaje de programare orientate obiect, cu o sintaxa asemanatoare cu a limbajului C++. Totusi exista multe diferente intre ele. in primul rand, JavaScript nu este un limbaj proiectat strict pentru programatori „profesionisti', nu este un limbaj de „uz general', ci este destinat autorilor de pagini Web. Sigur, daca doriti puteti scrie si programe obisnuite, dar nu acestea prezinta cu adevarat interes, ci posibilitatile JavaScript de a controla prin intermediul browser-ului modul de vizualizare a paginilor Web. Pe cand, principalele aplicati ale limbajului JavaScript (ilustrate in exemplele din paginile ce urmeaza) constau in faptul ca:

Script-urile sunt mult mai simple decat un program Java, nu este strict necesara declararea variabilelor, claselor, metodelor, de asemenea specificatorii de acces (public, private, protected) nu reprezinta o problema. Java este un limbaj destinat dezvoltarii aplicatiilor de sine statatoare, de orice tip, inclusiv pentru Web.

Din motive de securitate, limbajul JavaScript nu permite citirea sau scrierea fisierelor de pe calculatorul utilizatorului. Nimeni nu ar accepta script-urile JavaScript daca ar exista pericolul ca acestea sa-i modifice fisierele!

Prin urmare, daca dorim ca paginile voastre sa devina mai dinamice si mai atractive, JavaScript reprezinta o solutie excelenta.

Exista foarte multe scripturi, deja realizate, care se pot descarca ( gratis) de pe INTERNET, scripturi care se pot adauga in document. Totusi, principalele aplicatii ale limbajului JavaScript le putem sintetiza astfel ( de fapt le vom si trece in revista, prin cateva exemple) :

determina aspectul si continutul paginilor Web;

interactioneaza cu browser-ul , determinand modul sau de functionare ( se poate inchide sau deschide o fereastra , se poate modifica bara de stare a browserului )

permite prelucrarea continutului paginii de Web, cum ar fi validarea datelor din formular

interactioneaza cu utilizatorul prin intermediul script-urilor asociate anumitor evenimente ( cum ar fi miscarea mouse-ului, sau executatea unui click pe un link sau un buton ) .

interactioneaza cu alte programe scrise in celalalt limbaj de scripturi Java , programe ce se numesc applet-uri. Java

permite folosirea informatiilor in fisiere cookie. Limbajul JavaScript permite scrierea de programe care sa memoreze informatii pe calculatorul persoanei care viziteaza pagina dumneavoastra, informatii care vor fi utilizate urmatoarea data cand aceasta persoana va vizita pagina dumneavoastra. Aceasta tehnica este numita cookies.


Descrierea scripturilor se face folosind elementul SCRIPT.

Daca dorim sa adaugam un script care sa se execute o data, la incarcarea paginii de Web, vom folosi constructia SCRIPT. Scriptul ( adica codul programului folosit ) poate fi specificat direct intre elementele SCRIPT sau poate fi scris separat intr-un fisier externe, al carui nume se precizeaza paginii.

<SCRIPT TYPE’=”text/javascript” SRC = “numefis.js” >

descriere script

</SCRIPT >

unde SRC se foloseste doar daca ati scris codul scriptului intr-un fisier separat numit numefis.js ( remarcati extensia specifica a fisierului ).

Fisierele care contin scripturi externe nu contin elemente HTML, ci numai descrierea script-ului  in limbajul de descriere precizat de atributul type. Extensia fisierului care contine un script JavaScript trebuie sa fie js, pentru a preciza serverului ca fisierul care se va transfera prin protocolul HTTP este de tip application/javascript. Altfel, pot aparea erori la incarcarea script-ului

Descriere script poate contine codul efectiv al scriptului sau antetele functiilor scriptului. Exemplu:

<SCRIPT TYPE=”text/javascript” >

document.write(“Hello”)

</SCRIPT >

care va afisa acel mesaj.

Obs. Daca browserul care incarca pagina nu suporta scripturi, va afisa constructia SCRIPT ca pe un text oarecare. Pentru a evita acest lucru si a-l forta sa ignore scriptul se poate incadra continutul scriptului intre <!- - si //- - > .

Elementul NOSCRIPT

Prin intermediul elementului NOSCRIPT, autorii de pagini Web pot descrie un continut alternativ, care va fi vizualizat in cazul in care browser-ul utilizat nu admite script-ri sau nu suporta limbajul de descriere a script-ului folosit.

De exemplu:

<NOSCRIPT>

<P>Aceasta pagina utilizeaza <I> JavaScript </I>!  

Trebuie sa utilizati <B> Netscape Navigator 2.0 sau o versiune ulterioara </B>. De asemenea trebuie sa activati butonul de validare <B> Enable JavaScript </B> din categoria de optiuni <B> Advanced </B> a ferestrei de dialog corespunzatoare optiunii <B> Preferences </B> din meniul <B> Edit </B>.

</NOSCRIPT>  

In cazul in care browser-ul nu suporta JavaScript sau nu este activata optiunea care permita executarea Script-urilor, pe ecran va aparea mesajul:

Aceasta pagina utilizeaza JavaScript! Trebuie sa utilizati Netscape Navigator 2.0 sau o versiune ulterioara. De asemenea trebuie sa activati butonul de validare Enable JavaScript din categoria de optiuni Advanced a ferestrei de dialog corespunzatoare optiunii Preferences din meniul Edit.


Diferente intre JavaScript si limbajul Java


JavaScript


Java


Codul este integrat in pagina HTML.

Codul nu este integrat in pagina HTML (applet sau servlet).

Codul este interpretat de navigator in momentul executiei.

Codul sursa este compilat inainte de executie.

Programare simpla dar limitata.


Programare complexa dar nelimitata (aproape).

Acces la obiectele navigatorului.


Nu are acces la obiectele navigatorului.


Limbajul JavaScript constituie pentru dezvoltatorii (creatorii) de pagini (site-uri) HTML un instrument de programare ce le permite sa introduca in pagina HTML fragmente de cod scrise in acest limbaj.

Limbajul JavaScript permite introducerea de text dinamic intr-o pagina HTML. Fie urmatorul fragment de cod scris in limbajul JavaScript:

document.write('<b>'+textul+'</b>')

daca in continutul variabilei textul ar fi „Ghid JavaScript”, atunci instructiunea anterioara

(„document.write”) ar avea ca efect afisarea textului „Ghid JavaScript' in fereastra naviga-torului in mod identic (ingrosat) cu urmatorul cod HTML:

<b>Ghid JavaScript</b>

Programele scrise in limbajul JavaScript permit controlul navigatorului (afisarea de pagini HTML in ferestre in care dumneavoastra puteti specifica daca butoanele navigatorului, meniul, linia de stare,, vor fi prezente).La ora actuala exista mai multe versiuni ale limbajului JavaScript. In continuare este oferit un rezumat al versiunilor JavaScript, indicand compatibilitatea cu navigatoarele existente si marcajul de start utilizat:




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright