Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate stiintaSa fii al doilea inseamna sa fii primul care pierde - Ayrton Senna





Aeronautica Comunicatii Drept Informatica Nutritie Sociologie
Tehnica mecanica


Drept


Qdidactic » stiinta & tehnica » drept
Capacitatea procesuala



Capacitatea procesuala


Capacitatea procesuala.

Capacitatea procesuala. Ea reprezinta aplicarea pe plan procesual a capacitatii civile. Exista 2 tipuri de capacitate:
- capacitatea procesuala de folosinta;
- capacitatea procesuala de exercitiu.
Capacitatea procesuala de folosinta consta in aptitudinea unei persoane de a avea drepturi si obligatii pe plan procesual. In cazul persoanelor fizice capacitatea de folosinta incepe de la nasterea lor si inceteaza la decesul lor. Nimeni nu poate fi lipsit total de aceasta capacitate, insa in cazurile si conditiile expres prevazute de lege capacitatea procesuala de folosinta poate fi limitata.
Capacitatea procesuala de folosinta a persoanelor juridice se dobandeste de la data infiintarii lor ( inregistrare, act de dispozitie, autorizare ) si inceteaza la data desfiintarii prin dizolvare, faliment.
Capacitatea procesuala de exercitiu consta in aptitudinea unei persoane de a-si valorifica singura drepturile procesuale si de a-si indeplini singura obligatiile procedurale, deci de a sta in instanta.
In cazul persoanelor fizice capacitatea de exercitiu se dobandeste la 18 ani. Minora de 16 ani sau dupa caz 15 ani dobandeste prin casatorie capacitate deplina de exercitiu.
Reprezentarea legala intervine in cazul persoanelor fizice lipsite de capacitate de exercitiu (minori sub 14 ani) si interzisii judecatoresti. Acestia nu stau in proces procesual ci prin reprezentantii lor (parinti, tutore, curatori).
Asistarea intervine in cazul persoanelor cu capacitate de exercitiu restransa (14-18 ani). Acestia vor fi citati si vor sta personal in proces dar vor fi asistati de catre parinti sau tutori care vor semna alaturi de minori cererile adresate instantei.
Autorizarea intervine in cazul in care reprezentantul legal al celui lipsit de capacitate de exercitiu (minorul cu capacitate restransa) si ocrotitorul care il asista efectueaza acte de dispozitie.
Capacitatea de exercitiu a persoanelor juridice se dobandeste in temeiul legii de la data infiintarii lor si sfarseste la data incetarii persoanei juridice. Persoana juridica isi exercita drepturile si obligatiile prin intermediul organelor sale in limitele puterilor ce le-au fost oferite, aceste acte fiind considerate ca apartinand persoanei juridice insasi.






Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright