Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate sanatateSanatatea depinde de echilibrul dintre alimentatie si activitatea fizica - Hipocrate





Medicina Medicina veterinara Muzica Psihologie Retete Sport


Psihologie


Qdidactic » sanatate & sport » psihologie
Adolescenta - introducere



Adolescenta - introducere


Adolescenta - Introducere


Dintre toate varstele si etapele dezvoltarii umane, adolescenta este cea mai generatoare de opinii si discutii. Dintre toate categoriile de varstra, tinerii adolescenii in mod special, constituie categoria cea mai vulnerabila din punct de vedere psihologic si social, datorita profundelor schimbari biologice si psihologice pe care le presupune trecerea de la copilarie la viata adulta. Studiile din diferite tari, cu privire la acest subiect sunt din ce in ce mai numeroase ceea ce indica faptul ca adolescentul este un subiect privilegiat si controversat. Acestia fiind implicati in numeroase cercetari concrete. Multiplele controverse aparute au servit unor probleme ce priveau adaptarea generala, inclusiv cea familiala a adolescentului.



Traversand o etapa in care experienta lor de viata este insuficienta in raport cu posibilitatile lor intelectuale. Tinerii se incumeta adesea sa emita false judecati de valoare. Ei se bazeaza pe unele rationamente pripite, realizate prin generalizari ale unor cazuri particulare sau chiar singulare cunoscute. Concluziile acestor rationamente subrede pot constitui secretele unor convingeri care sa inradacineze in personalitatea lor si cu formatiuni motivationale, il pot dirija spre forte mai putin dezirabile sau chiar priculoase individual si sociabil.

In psihologie este cunoscut fenomenul crizei de identitate " ce se manifesta la tineri prin oscilatii in alegerea modelelor de urmat in formarea si stabilirea convingerilor (de urmat) si idealurilor in viata. Asemenea aspecte pot capata insa accente deosebite, atunci cand mediul inconjurator sufera transformari majore in plan politic, economic, social, cultural.

Adolescentul simte contradictiile lumii in care traieste si se angajeaza in marea revolutie a vietii sociale, a mentalitatilor ce au creat stagnari si inegalitati sociale, a marilor schimbari legate de presiunea informatiilor, a modificarii profesiilor, a moralei, a trecerii la o societate moderna, robotizata din ce in ce mai mult si informatizata in aceeasi masura, insa fragila si incarcata de agresivitate. Drumul lung si complex pe care il parcuge copilul de la existenta biologica la cea sociala, este drumul umanizarii si socializarii acestuia. Acest fenomen de adanca transformare a copilului se realizeaza treptat prin extinderea si perfectarea continua a relatiilor cu mediul. In acest proces intervin un complex de factori care favorizeaza dezvoltarea conduitelor, fie in sens pozitiv, fie negativ. In societate, exista concomitent mai multe sisteme de norme (morale, religioase, culturale, juridice, etc), consacrate prin reguli scrise sau nescrise, transmise, raspandite si sanctionate prin legislatie si opinia publica, iar orice abatere sau atitudine contrara acestora se incadreaza in fenomenul de agresivitate.


Climatul familial reprezinta o formatiune psihosociala complexa, cuprinzand un ansamblu de stari psihice, moduri de interrelationare personala, atitudini ce caracterizeaza grupul familial o anumita perioada de timp.          Acest climat, care poate fi pozitiv sau negativ, se interpune intre influentele educationale exercitate de parinti si achizitiile valorice la nivelul personalitatii copiilor, drumul de la influenta educationala la achizitia comportamentala nefiind unul direct, nemijlocit, ci parcurgand caracteristicile climatului educational familial. Efectul principal al relatiilor interpersonale conflictuale din cadrul familiei asupra personalitatii copiilor, il constituie devalorizarea modelului parental si pierderea posibilitatii de identificare cu acest model. Mai mult, modelul parental, in asemenea situatii, poate fi respins activ de catre copil, devenind un model negativ care, treptat, poate conduce la stimularea si dezvoltarea agresivitatii si atitudinilor antisociale. Cu privire la importanta climatului familial, Philippe van Meerbečk, afirma ca adolescentul nu este altceva decat simpomul familiei sale. Prin urmare, atmosfera familiala va imprima la nivelul personalitatii copilului dimensiuni proiectate specificului acesteia. Familiile caracterizate printr-un potential conflictogen ridicat si profund carentate din punct de vedere psiho-afectiv si psiho-moral afecteaza in mare masura procesul de maturizare psihologica a personalitatii copiilor, din cauza, mai ales, a dezechilibrelor si dizarmoniilor resimtite in cadrul subcomponentelor atitudinal-relational-motivational-afective ale personalitatii. Michel Born accentueaza si el importanta mediului familial in formarea imaginii de sine si a pattern-urilor cognitive ale adolescentului care vor fi sursa unei vieti echilibrate sau in conflict cu sine si cu ceilalti. Copilul va dezvolta asa numitul "complex al excluderii": "eu nu sunt iubit, eu sunt eliminat/indepartat". Tensiunea acumulata in timp, ca urmare a frecventelor stari tensionate si conflictuale, se va elimina prin descarcari bruste, prin forme de conduita agresiva si exploziva la adresa altora. Acest copil va invata modul de a reactiona agresiv, dar obiectul agresivitatii sale nu va fi doar persoana parintelui, ci toti detinatorii autoritatii scolare si publice.

Familia ar trebui sa reprezinte sprijinul cel mai puternic in viata si izvorul principal de placere si satisfactie. Familia satisface nevoia de adapost, hrana, imbracaminte, siguranta, caldura, confort, iubire si aparteneta, dartotodata si independenta, autonomie, spiritualitate,ocazie de a dezvolta o legatura cu Dumnezeu, de a avea un sens in viata. Pe langa nevoile de baza, familia contribuie la dezvoltarea emotionala, mintala si sociala a copiilor, mentinerea unui sistem de valori, ajuta la dezvoltarea stimei de sine a adolescentului, precum si la caracterul adolescentului si valorarea fiecarui membru al familiei. Prin exemplul proriu, parintii ofera copiilor un model de satisfactiei conjugale si comporamente.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright