Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate sanatateSanatatea depinde de echilibrul dintre alimentatie si activitatea fizica - Hipocrate





Medicina Medicina veterinara Muzica Psihologie Retete Sport


Medicina


Qdidactic » sanatate & sport » medicina
Toracometria , pneumografia



Toracometria , pneumografia



TORACOMETRIA :

Modificarea diametrelor cutiei toracice in timpul fazelor ventilatiei pulmonare se pune in evidenta prin :

-stabilirea modificarii diametrelor cutiei toracice prin asezarea suprafetei palmare a mainilor pe fata anterioara si posterioara, apoi pe fetele laterale ale toracelui, in timp ce subiectul executa cateva respiratii profunde.

-masurarea perimetrului toracic in inspir si in expir (masurarea se face cu un metru panglica, stabilindu-se diferenta dintre inspir si expir)


Normal, intre perimetrul din timpul inspirului si cel din timpul expirului exista o diferenta de 8 - 10 cm.

Masurarea perimetrului toracic superior (axilar) da indicatii asupra mobilitatii coastelor superioare iar cel de la nivelul apendicelui xifoid asupra mobilitatii diafragmului. Masurarea perimetrului hemitoracelui se face cu ajutorul unui metru panglica de la linia medio-sternala pana la cea a apofizelor spinoase. (perimetrul hemitoracelui drept este mai mare decat cel stang cu diferente de aproximativ 0,5 - 2 cm.)


PNEUMOGRAFIA :

Acest test ofera date despre :

-excursiile cutiei toracice in timpul celor 2 faze ale ventilatiei pulmonare

-amplitudinea miscarilor respiratorii

-frecventa miscarilor respiratorii

-tipul respirator

Se inregistreaza cu ajutorul unor dispozitive=pneumografe. Acestea sunt dispozitive mecanice sau mecano-electrice care permit inregistrarea grafica a deplasarilor cutiei toracice din timpul ventilatiei pulmonare. Sunt alcatuite dintr-un element traducor mecanic sau electric conectat prin intermediul unei transmisii aerice sau electrice la un sistem de inregistrare mecanic (de tipul tobitei inscriitoare Marey) sau electric.

Dupa tipul elementului traductor se cunosc diverse pneumografe: Lehman, Marey, Paul, Bert, cu burduf.

Pneumograful Marey: este un dispozitiv cu transmisie mecano-aerica la care traductorul mecanic este format dintr-o capsula exploratoare de tip Marey inclusa intr-o montura metalica atasata unei lame elastice de otel cu 2 brate de care se fixeaza o panglica pt prinderea dispozitivului pe torace. Deplasarea in inspir a peretilor toracici este transmisa membranei capsulei izolatoare crescand presiunea in sistemul de transmisie si in tamburul inscriitor determinand inscrierea unei linii ascendente pe kimograful inregistrator.



Pneumograful cu burduf: reprezentat de un tub grofat confectionat din cauciuc special cu o lungime de 15-25 cm care este fixat pe torace prin benzi inextensibile pt a imprima traductorului deplasarile peretilor toracici. Variatiile negative de presiuni create in inspir sunt transmise prin intermediul unor tuburi de cauciuc la tobita inscriitoare Marey sub forma unor curbe grafice descendente.

Traseul grafic=pneumograma se reprezinta sub forma unor oscilatii ascendente sau descendente. Pt dispozitivul Lehman panta ascendenta a graficului reprezinta inspiratia si panta descendenta expiratia, si invers pentru dispozitivul Marey.

Inspiratia este un proces rapid, 1 sec, evidentiaza grafic o panta mai apropiata de verticala (contractia musculaturii toracice)

Expiratia, 2 sec, a carei inregistrare apare ca o panta mai lina (relaxarea musculaturii)

Ciclu respirator, 3 sec, cu raportul : I/E= 1/2


Se observa ca expiratia se desfasoara in doua faze succesive, intre care nu exista pauza:

-prima reprezinta eliberarea energiei acumulate in componenta toracica a sist respirator

-a doua reprezinta eliberarea energiei din componenta pulmonara (plamani).Deci expiratia verticala si a doua parte este mai lenta si se orizontalizeaza.

Frecventa respiratiilor este de 15-18 cicluri/min.

Exista 3 tipuri respiratorii:

+abdominal: predominant la copii

+costal inferior: la barbati

+costal superior:la femei.










Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright