Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate sanatateSanatatea depinde de echilibrul dintre alimentatie si activitatea fizica - Hipocrate





Medicina Medicina veterinara Muzica Psihologie Retete Sport


Medicina


Qdidactic » sanatate & sport » medicina
Structura dermului



Structura dermului


STRUCTURA DERMULUI


Dermul fetal dobandeste unele caractere a dermului adult in jurul celei de a 20-a saptamani de gestatie. El contine trei zone identificabile: subepidermal, papilar si dermul reticular. Dermul superficial are fibre fine de colagen si din punct de vedere biochimic e

mult mai activ decat zonele profunde. Dermul papilar e mult mai usor supus leziunilor la fel si degenerarea tesutului elastic decat dermul reticular. Are o functie simbiotica care poate exercita un


control influentabil asupra epidermei. Este un tesut activ metabolic ce contine elemente fibroase, celule libere, nervi, vase sangvine si limfatice.



Elementele fibroase sunt colagenul si tesutul elastic. Colagenul de tip I, III, V si VI comprima colagenul dermal in timp ce tipul IV este prezent pe membrana bazala a jonctiunii dermo-epidermala si receptorii dermali, tipul VII se gaseste in fibrele fixate si keratocitele bazale. Cu trecerea anilor, colagenul devine progresiv mai putin solubil si predomina pachetele groase. Caracteristicele morfologice si proprietatile chimice ale fibrelor elastice cutanate difera de aceste tipuri de colagen. Fibrele elastice sunt primele detectabile prin metode histochimice si microscopie electronica in jurul celei de a 20-a saptamani de gestatie.


Aceste microorganisme saprofite se gasesc in mod normal pe pielea si mucoasa omului,in gura,nas,urechi,intestine,organe genitale,urina,etc.

Cand aceste ciuperci gasesc conditii prielnice(boli acute si cornice,tratament indelungat cu antibiotice) ele se inmultesc peste masura si produc infectii (rani,iritatii,dureri ) ale pielii si mucoaselor.

Datorita iritatiei pe care o provoaca,favorizeaza si suprainfectiile cu diferiti microbi.



Infectii micotice ale pielii:



Pe piele,ciupercile produc eczema,ulceratii ( rana deschisa la nivelul pielii sau mucoaselor )mai ales intre degete,intre coaspe in regiunea inghinala.

Eczemele sunt definite ca fii eruptii cutanate in plagi eritemato-scuamoase,delimitate difuz,caracterizate printr-o suprafata uscata,rugoasa.De obicei acestea sunt pruriginoase si pot prezenta sau nu faze de acutizare marcate de aparitia de vezicule pe suprafata lor.In cazul eczemelor apar eruptii cu un contur neregulat,de culoare rosie,mici vezicule sau cruste care produc mancarimi.

Fibroblastii sunt cele mai numeroase celule ale dermului. Ele produc ca substanta de baza colagenul si mucopolizaharidele. Histiocitele, macrofagele, limfocitele, neutrofilele, ocazional celulele plasmatice si eozinofilele sunt deasemenea prezente in derm. Mucopolizaharidele majore in substanta de baza a pielii sunt acidul hialuronic si dermatan sulfatul. Odata cu trecerea timpului se produce o schimbare de la acidul hialuronic la dermatan sulfatul si o scadere a continutului de apa din derm.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright